Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”

politic

/VIDEO/ Pentru şcoli - BA, pentru concerte - DA. Cât a plătit Primăria Chișinău pentru Carla’s Dreams, Ștefan Bănică, Holograf și Andra

21 ianuarie 2024, ora 16:43

Carla’s Dreams, Ștefan Bănică, Holograf și Andra - sunt doar câteva nume ale artiștilor plătiți de municipalitate pentru a cânta la Chișinău. TV8 a analizat contractele de achiziție încheiate de Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău și a aflat că 30 de minute de Carla’s Dreams pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, în noaptea de Revelion, au costat 586.050 de lei. Onorarii de peste 400 de mii de lei au mai fost plătite și formației românești Holograf, dar și interpretului Ștefan Bănică Junior. Cheltuielile sunt în contrast cu economiile făcute pentru asistenții sociali, dar și copiii claselor primare, care nu mai au program prelungit în școlile din capitală

foto: t.me/Primaria_Chisinau

Conform datelor prezentate pe tender.gov.md, trupa a luat totuși mai puțini bani decât atunci când a cântat în 2022, la Chișinău, cu ocazia hramului orașului - 597.960 de lei.

În noaptea dintre ani au mai urcat pe scenă: Frații Advahov și Zinaida Julea, Ansamblul de muzică şi dansuri populare „Fluieraș”, condusă de Edgar și Marcel Ștefăneț, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul folcloric „Romaniţa”, Ansamblul etnofolcloric „Ialoveneanca”, Nelly Ciobanu, Brio Sonores, Cornelia Ștefăneț, Constantin Moscovici, Veta Ghimpu-Munteanu, Lenuța Gheorghiță, Cătălin Josan, Doina Sulac, Satoshi, Dara, dar şi cete de colindători şi dansatori.

Municipalitatea a dat sute de mii de lei și pentru un recital al lui Ștefan Bănică Jr. din România. 

foto: t.me/Primaria_Chisinau

442.200 de lei a costat prezența artistului la festivitatea de inaugurare a pomului de Crăciun, organizată pe 23 decembrie 2023.

Cetățenii au admirat atunci și: Corala „Vocile Primăverii”, Ansamblul de Violonişti „Divertisment”, pianiştii Iurie Mahovici şi Anatol Lapicus, Ethno Republic cu Marcel Ştefăneţ, Nelly Ciobanu, Cornelia Ştefăneţ, Natalia Gordienko, Geta Burlacu, Dara, Brio Sonores, Aurel Chirtoacă, Adrian Ursu, Ion şi Ruxanda Raţă, Cristina şi Sofia Scarlat, Viorica Lupu şi Ansamblul folcloric „Opincuţa”.

foto: t.me/Primaria_Chisinau

Pe 14 octombrie 2023, pe scena din PMAN, a urcat Holograf din România. O oră de muzică a trupei a costat municipalitatea 438.100 de lei. 

foto: t.me/Primaria_Chisinau

De hramul orașului, oamenii au mai dansat și au cântat împreună cu: Formația „Zdob și Zdub”, Orchestra municipală de muzică populară sub conducerea Fraților Advahov, Zinaida Julea, Maria Iliuț și „Crenguța de Iederă”, Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Geta Burlacu, Ansamblul folcloric „Ștefan Vodă”, băieții de la „Brio Sonores”.

Iar pentru un recital al Andrei la Festivalul „Te salut, Chișinău”, dedicat aniversării Capitalei la cei 587 de ani de la prima atestare, autoritățile municipale au plătit 455.899 de lei.

video: yt/Christian23.Official

La același festival au urcat pe scenă: Brio Sonores, Dara, Satoshi, Misha Miller, Radu Dolgan, Ana Cernicova, Vladimir Fotescu, Aliona Triboi, Gicu Cimbir, Ana Odobescu, ⁃Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Gabriel Nebunu, Fuego și alții.

foto: t.me/Primaria_Chisinau

În iulie 2023, conducerea primăriei s-a distrat la Milano și Barcelona, la așa-numitele zile ale Chișinăului. Nu am reușit să aflăm atunci cu câți bani sunt organizate aceste evenimente, dar reprezentanții primăriei au dat asigurări că Primăria a plătit doar biletele de avion pentru interpreți. Restul cheltuielilor ar fi suportate de administrația locală din orașele gazdă, dar și de moldovenii din diasporă.

Și dacă internauții au văzut în aceste concerte o tentă electorală, Ion Ceban a afirmat că scopul acestor acțiuni este promovarea culturii și tradițiilor moldovenești în orașele europene. Zilele Chișinăului au fost organizate și la Viena și Barcelona.

/VIDEO/ Critici la adresa lui Ion Ceban: Alocă bani pentru concerte și ghirlande, în detrimentul copiilor și categoriilor vulnerabile?
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău

/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău

missing
23 decembrie 2024, ora 15:53

Acuzațiile recente ale Serviciului de Informații Externe al Rusiei, conform cărora Republica Moldova ar pregăti o intervenție militară în stânga Nistrului, au fost dezmințite categoric de Chișinău. În schimb, unii experți avertizează că Moscova ar putea pune la cale provocări pentru a destabiliza regiunea.

În timp ce Moldova susține soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, retorica rusească urmărește să creeze confuzie și frică, profitând de criza energetică și de instabilitatea regională. Expertul în securitate, Andrei Curăraru, a analizat ce scenarii ar putea să pregătească Kremlinul.

„Hoțul strigă cine-i hoțul! Rusia care lasă Transnistria fără gaz și sursă de lumină, pregătește următorul pas pentru destabilizarea regiunii. Doar așa pot fi tratate declarațiile Serviciului de spionaj extern rusesc, care a adus vorba despre un potențial conflict armat în regiune. Ne amintim bine că atunci când rușii susțin așa ceva, de regulă ei sunt cei care înscenează provocări. Moldova, pe de altă parte, întotdeauna a susținut că vrea reîntregirea țării doar pe cale pașnică”, a spus expertul în securitate, Andrei Curăraru.

Ce fel de provocări ar putea fi organizate în stânga Nistrului

Scenariul 1 - operațiunea sub steag fals

Expertul consideră că Rusia ar putea regiza un sabotaj sau un atac cu drone, prezentat ca fiind din partea Moldovei:

„Rusia ar putea fabrica un incident la MGRES, cum ar fi un atac simulat cu drone sau un sabotaj orchestrat, pentru a acuza Chișinăul de agresiune. Aduceți-vă aminte de așa-numitul atac cu dronă ucrainean în ziua realegerii lui Putin. Scopul? Justificarea unui regim autoritar și mai dur în Transnistria și alimentarea temerilor în rândul populației, pregătind terenul pentru candidați pro-ruși la alegeri”.

Scenariul 2 - mascare a avariilor tehnice

Un al doilea scenariu al expertului este că Rusia ar putea să nu livreze gaze pe rute alternative intenționat, invocând riscuri majore de avarii:

„MGRES, forțată să treacă pe cărbune de decizia Gazprom să nu livreze gaze pe rute alternative, se confruntă cu riscuri majore de avarii. Kremlinul pregătește o narațiune de sabotaj energetic pentru a devia atenția de la propriile eșecuri tehnice și pentru a întoarce macazul contra guvernării de la Chișinău”.

Scenariul 3 - radicalizarea populației transnistrene

Retorica anti-moldovenească s-ar putea intensifica, cu mesaje despre „amenințări militare” din partea Chișinăului.

„Chiar dacă nu ar urma careva acțiuni ulterior, prin intensificarea propagandei despre „amenințările moldovenești”, Rusia alimentează ostilitatea față de Chișinău și blochează orice dialog. Este o strategie care își propune să divizeze societatea moldovenească și să inducă ură transnistrenilor contra autorităților constituționale”, spune Andrei Curăraru.

„Republica Moldova nu are capacitate militară de atac”

Experta WatchDog, Tatiana Cojocari, explică faptul că Rusia lansează știri false despre un presupus război pregătit de Moldova pentru a prelua controlul regiunii transnistrene, deși știe că Moldova nu are capacități militare pentru un astfel de atac. Scopul acestor afirmații este de a continua narativul Kremlinului, conform căruia Moldova este agresorul, iar Rusia este protectorul:

„Rusia știe foarte bine că Republica Moldova nu are capacitate militară de atac, dar cu toate acestea lansează știri false că Moldova pregătește „un război de preluare a controlului” asupra regiunii transnistrene? De ce? Federația Rusă alimentează o himeră veche inventată chiar de liderii politici de la Kremlin cum că în conflictul de pe Nistru, Republica Moldova ar fi agresorul, iar Federația Rusă - protectorul. Această tactică este implementată deja de 30+ de ani prin care se demonizează Chișinăul că ar avea intenții agresive față de populația din Tiraspol”.

 „Dacă Federației Ruse i-ar fi păsat (...), nu folosea regiunea transnistreană ca obiect de șantaj”

Potrivit expertei, contextul actual este marcat de schimbarea percepțiilor populației din stânga Nistrului, care începe să înțeleagă că Rusia nu este un pacificator, ci o amenințare de securitate, mai ales în lumina războiului din Ucraina. Rusia vrea să deturneze această tendință, instigând opinia publică locală împotriva autorităților de la Chișinău:

„De ce acum? Pentru că așa cum arată datele unui sondaj recent, oamenii din stânga Nistrului încep să înțeleagă că de fapt Rusia nu este pacificatoare, ci pericol de securitate (...) De ce acum? Pentru că acum, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, populația din stânga Nistrului are nevoie mai mult ca niciodată de protecția și ajutorul guvernului său de la Chișinău ca să se simtă în siguranță si să trăiască în pace (...)

Rusia distrage atenția publică de la faptul că așa zisa „politică a compatrioților” și „protejarea vorbitorilor de limbă rusă” este doar un mit, un pretext folosit de Kremlin doar atunci când îi este convenabil. În realitate, dacă Federației Ruse i-ar fi păsat cu adevărat de oamenii cu cetățenie rusă din regiunea transnistreană, nu folosea regiunea transnistreană ca obiect de șantaj în relație cu Guvernul de la Chișinău și se asigura că persoanele cu cetățenie rusă din stânga Nistrului nu vor îngheța iarna aceasta și nici pe viitor”.

Cojocari subliniază că Moldova nu pregătește un atac asupra propriilor cetățeni, ci caută soluții pașnice și practice pentru criza generată de Moscova, oferind sprijin locuitorilor din stânga Nistrului pentru a avea acces la încălzire și stabilitate. 

„Moldova spre deosebire de Putin și Kremlin, caută soluții pentru criza provocată de Moscova. Soluții care în situație de criză să ofere cetățenilor săi din stânga Nistrului acces la încălzire, la gaz, fără sperietori, insecuritate și incertitudini legate de ziua de mâine. Reintegrarea celor două maluri se va face doar pe cale pașnică, așa cum își doresc atât oamenii din stânga Nistrului cât și cei din dreapta Nistrului”.

TV8.md amintește că Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a lansat acuzații false, susținând că președinta Maia Sandu ar pregăti un plan militar pentru preluarea controlului asupra Transnistriei. Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvinte despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”. Comunicatul SVR, citat de agenţia oficială rusă de presă TASS, a fost rapid preluat de mass-media rusă.

Chișinăul dezminte acuzațiile lansate de Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse. Într-un comunicat de presă, Biroul politici de reintegrare afirmă că, astfel, Rusia ar vrea să distragă atenția de la criza energetică pe care urmează să o provoace în regiune și dă asigurări că pentru cetățenii de acolo nu există niciun risc.

Falsuri grave din Rusia! Chișinăul: „Nu există temei de neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom”

Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.