Primarul Ion Ceban trebuia să aloce în primul rând bani pentru categoriile vulnerabile și abia apoi pentru concerte și ghirlande. De această părere sunt deputatul PAS, Vasile Grădinaru, și consilierul municipal, Victor Chironda, invitați la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit acestora, există bani pentru activitatea grupelor cu program prelungit în școli, dar și pentru asistenții sociali, dar Ceban i-ar economisi pentru o eventuală campanie electorală în ajunul alegerilor prezidențiale.
„Tovarășul Ivan ne spune că nu are bani pentru grupe deși în acest buget sunt prevăzute 18.644 de mii. Pe 2 ianuarie, spune stați liniștiți, că grupele vor funcționa în regim normal, ca pe 3 să facă cea mai mare mizerie posibilă, să spună că nu o să fie program prelungit și să impună profesorii să scrie în chaturi că Guvernul nu a dat bani. Asta este o mizerie politică îndreptată către noi doar pentru a economisi bani pentru campania electorală, pentru concerte, drumuri la Viena, Barcelona.
Ion încearcă să economisească bani, pentru că clar că vine campania electorală. Întrebarea e de unde economisește ori de la concerte, artificii, deplasări prin Viena, Barcelona, ori de la niște bieți oameni cu dizabilități, ori de la niște copii care vor rămâne singuri acasă”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
Și Victor Chironda a criticat municipalitatea pentru cheltuieli nejustificate, în detrimentul categoriilor vulnerabile și educației.
„Am ajuns să luăm de la categoriile vulnerabile. De covorașe, ghirlande, tot felul de luxuri. Orice familie în casă: tu nu-ți iei televizor nou dacă n-ai cu ce hrăni copiii, tu nu-ți cumperi mașină nouă dacă îți sunt sparte ferestrele, faci niște priorități. E păcat și regretabil că pentru administrația actuală e prioritar cu totul altceva decât cele mai vulnerabile categorii”, a declarat fostul viceprimar și consilier municipal la moment.
Vasile Grădinaru a ținut să sublinieze că: „aici nu e problemă doar de rea intenție și campanie electorală, dar aici e problemă și de încălcare de lege și eu sper că acum colegii de la Cancelaria de Stat verifică aceste lucruri și este cazul să notifice, bani sunt, cetățeanul prin dispoziție a dat 18 milioane. Resursele financiare trebuie să se ducă prima dată pentru angajați, pentru asistenți și după pe ghirlande”.
Am încercat să obținem o reacție de la Natalia Ixari, consiliera primarului Ion Ceban. Aceasta a menționat: „Nu comentăm acțiunile și declarațiile electorale ale PAS privind situația gravă care au creat-o tot ei prin reformele absurde. Nu au ieșit dintr-o campanie electorală că au intrat în campania prezidențială pentru care muncesc zilnic. De fapt, ceea ce fac ei, în fiecare zi, este de a distrage atenția de la problemele și ilegalitățile pe care le comit. Printre care: închiderea de școli, universități, spitale și demiterea funcționarilor din sistemul social și educațional. Tot ei pentru anul 2024, au tăiat din bugetul pentru domeniul educație 350 milioane de lei și cer de la Chișinău. Datoria de stat a fost crescută în ultimii 3 ani cu 26 de miliarde de lei și poporul nu cunoaște pe ce s-au cheltuit acești bani”.
TV8.md reamintește că la începutul anului, municipalitatea a anunțat că suspendă activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii care studiază în clasele primare, din cauza lipsei de finanțe. În timp ce primarul Capitalei invocă cu tărie această problemă și pasează responsabilitatea pe umerii Guvernului, pe care îl acuză că repartizează prea puțini bani Chișinăului, există voci care îl contrazic. Consiliera municipală de la PAS, Zinaida Popa, susține că odată cu stoparea finanțării acestor grupe, părinții s-au văzut nevoiți să achite activitatea acestora din propriul buzunar.
„Suntem bombardați cu mesaje din partea părinților disperați, care sunt impuși să achite taxe lunare pentru aceste grupe de 400-500 de lei. Acesta este un prilej de corupție, stimați chișinăuieni”, a spus Popa.
Decizia privind suspendarea activității grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare a fost luată prin Comisia municipală pentru Situații Excepționale, fără ca subiectul și eventual, distribuirea unor surse suplimentare de bani, să fie dezbătute și în Consiliul Municipal Chișinău.
În timp ce primarul se plânge că nu îi ajung bani pentru a asigura activitatea grupelor cu program prelungit, ministrul Educației, Dan Perciun, îl acuză de gestionarea proastă a bugetului municipal și susține că orele de după program ale elevilor au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal.
„Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate - primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind una dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul. Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație - primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe”, a scris Dan Perciun pe Facebook.
Mai mult, Dan Perciun acuză autoritățile municipale că politizează sistemul educațional.
„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Incompetența primarului în gestionarea resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri, întârzierea în aprobarea bugetului a dus la sistarea acestui serviciu oferit anterior de către municipalitate. Încercările primarului de a blama Guvernul pentru propriile eșecuri au devenit deja o obișnuință sâcâitoare și sunt o banală tentativă de a scăpa de responsabilitate. Cu abordarea "Guvernul e de vină că ninge abundent" Chișinăuienii deja s-au obișnuit, dar ceea ce este extrem de grav este insistența primarului de a politiza sistemul educațional. Nu o dată am solicitat autorităților municipale să se abțină de la utilizarea sistemului în jocuri politice. Profesorii și directorii merită mai mult decât rolul de portavoce pentru justificarea eșecurilor primarului. Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică, în orice comunitate, în campanii de dezinformare”, a subliniat Perciun.
Potrivit ministrului Educației, bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde. „Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci avem un buget planificat cu peste 1 MILIARD DE LEI mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare”, a punctat Dan Perciun.
După ce municipalitatea a anunțat că suspendă activitatea grupelor cu program prelungit, pentru elevii din clasele primare, la Chișinău au avut loc proteste. A fost lansată chiar și o petiție prin care se solicită restabilirea acestora.