Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1157: Alertă de călătorie în Moldova și două condiții din SUA. Kaja Kallas, la TV8: „Rusia vrea război”

Șase organizații, îngrijorate de impactul schimbării specializării judecătorilor administrativi: „Suscită îngrijorări întemeiate”

missing
06 februarie 2024, ora 13:31

Mai multe organizații ale societății civile se declară îngrijorate de independența justiției și impactul schimbării masive a specializării judecătorilor administrativi din cadrul Judecătoriei Chișinău. Asociația Juriștilor Administrativi din Moldova, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Juriștii pentru Drepturile Omului, IDIS-Viitorul, Transparency International – Moldova, Invento – Acțiune pentru Justiție solicită anularea dispoziției de la sfârșitul lunii ianuarie a președintei interimare a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan „Cu privire la aprobarea componenței nominale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău în materie civilă și penală, determinarea sediului de activitate a acestora, cât și modul de funcționare a direcțiilor de evidență și documentare procesuală din cadrul instanței judecătorești”, în parte ce se referă la transferul neconsimțit și contrar specializării avute de către judecători între sediile Judecătoriei Chișinău.

Potrivit semnatarilor apelului public, anularea specializării judecătorilor sediului Râșcani al Judecătoriei Chișinău reprezintă, din punct de vedere constituțional, o încălcare a obligației statului de a oferi protecție efectivă drepturilor cetățenilor și mediului de afaceri împotriva ilegalităților puterii publice. 

„Protecția efectivă în dreptul administrativ poate fi acordată doar de judecători instruiți și care au dezvoltat abilității speciale de aplicare a legilor administrative, specializarea lor fiind și o componentă inerentă a independenței judecătorului”, subliniază semnatarii.

În opinia organizațiilor, noii judecători aduși contrar exigențelor legale, chiar dacă sunt buni profesioniști în domeniul dreptului, nu sunt încă specializați în domeniul dreptului administrativ, lipsindu-le același nivel de formare specială și practică de aplicare a Codului administrativ, fapt ce diminuează garanțiile justițiabililor. „Or, specializarea judecătorilor administrativi nu este dată de acoperișul edificiului instanței de judecată în care activează, de voința schimbătoare a CSM (mai ales în componență redusă) sau a președintelui de instanță (mai ales interimar). În caz contrar, e firesc să ne întrebăm: când și de ce se vor mai face atare schimbări?”, se arată în apelul public al organizațiilor.

„Înfăptuirea jurisdicției administrative de judecători cu pregătire specială în știința dreptului administrativ este un drept fundamental al justițiabilului și o obligație pozitivă a statului. Intervențiile în schimbarea specializării judecătorilor nu pot fi efectuate decât cu implicarea și consimțământul judecătorilor deja specializați, cu respectarea unor criterii clare, care respectă dreptul primordial al cetățenilor la protecție efectivă conform dreptului administrativ, urmând ca în litigiile cu statul să se adopte decizii profesioniste de cea mai înaltă calitate. Din 2019 până în prezent specializarea la examinarea cauzelor de contencios administrativ nu a fost modificată niciodată, darămite in corpore. Totodată, judecătorilor care examinează alte categorii de cauze nu li s-a modificat niciodată tipul dosarelor examinate în proporție de 80%”, se mai menționează în apelul semnatarilor.

Semnatarii mai spun că revizuirea specializării judecătorilor, prin dispoziția președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău disipează investițiile partenerilor de dezvoltare pentru creșterea calității și previzibilității actului de justiție, este contrară legii și aspirațiilor de integrare în UE a țării noastre. 

„Aceste schimbări suscită și îngrijorări întemeiate legate de independența judecătorilor, mai ales având în vedere că la ședința Guvernului din 13.12.2023, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a adresat critici și amenințări dure personal judecătorilor specializați pe cauze de contencios administrativ din cadrul Curții de Apel Chișinău – Ecaterinei Palanciuc, Veronicăi Negru și Inei Dutcă – în legătură cu o soluție dată pe marginea unui litigiu electoral, neagreată de partidul aflat la guvernare. În pofida reacțiilor publice negative vociferate de Asociația Judecătorilor din Moldova și CSM la acțiunea de linșare a magistraților, la scurt timp, două din cele trei magistrate vizate de atacul prim-ministrului nu s-au mai regăsit în completele specializate de contencios administrativ, fiind excluse printr-o dispoziție a Președintelui interimar al Curții.

Următoarea schimbare masivă a specializării judecătorilor administrativi, în proporție de 80% a survenit la scurt timp în cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani, prin dispoziția nr.5 din 29.01.2024 sus-menționată, emise în baza unei ”împuterniciri” acordate de către CSM președintei interimare a Judecătoriei Chișinău de a stabili componența nominală a judecătorilor pe sedii în materie civilă și penală și de a asigura o ”rotație a magistraților conform specializării” – după cum rezultă din comunicatul Consiliului din 31 ianuarie 2024”, potrivit semnatarilor.

Astfel, susțin semnatarii „acțiunile CSM par inconsecvente, criticând pe de o parte atacurile prim-ministrului aduse magistraților care examinează litigii electorale, iar pe de altă parte – încurajând excluderea specializării acestor judecători”.

Mai mult, organizațiile semnatare consideră că dispoziția din 29 ianuarie a Liviei Mitrofan este abuzivă în raport cu logica juridică, doctrina dreptului, prevederile codurilor administrativ, civil și ale Constituției.

Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău: „Nu am văzut o normă de lege care a fost încălcată”

Contactată de TV8, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, a declarat că a văzul apelul societății civile, menționând că nu a văzut vreo normă de lege care să fi fost încălcată.

„E dreptul societății civile să se expună asupra unor evenimente care au loc în sistemul judecătoresc. Am citit apelul. Eu însă nu am văzut o normă de lege care a fost încălcată. E dreptul lor și nu aș vrea să mă expun la acest subiect. Consider că astfel de subiecte dispersează sistemul. Sunt judecători care au venit din civil în contencios și sunt care plecat din contencios în civil. A fost emisă o dispoziție pentru executarea hotărârii CSM  și raționamentele adoptării ei. Eu cred că judecătorii care nu sunt de acord au dreptul să conteste. Chiar cred că prin astfel de apeluri dispersăm sistemul”, a menționat Mitrofan pentru TV8.

Sergiu Caraman: „CSM nu vede nicio problemă” 

Totodată, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, consideră că specializarea judecărilor dictată de președintele de instanță e o normă prevăzută de lege și că „CSM nu vede nicio problemă”  în acest sens.

„Potrivit legii, specializarea judecătorilor o decide președintele instanței de judecată și nu CSM.  Ceea ce era până în prezent, când CSM decidea specializarea judecătorilor și o făcea doar în cadrul judecătoriei Chișinău - era o chestiunea care nu era făcută în spiritul legii. CSM a decis să revină la situația care - așa cum e prevăzut de lege - să de-a împuternicirile respective președintelui de instanță. Astfel, președintele de instanță ar trebui să decidă specializarea judecătorilor.

Cred eu că în fiecare an practic în fiecare instanță de judecată acest lucru se întâmplă. Nu înțeleg de ce anume în cazul judecătoriei Chișinău a apărut o astfel de reacție”, ne-a comunicat Caraman.

Totodată, președintele interimar al CSM mai spune că în mod normal ar trebui să existe o rotație și că e o recomandare internațională pentru a nu degrada din punct de vedere profesional.

„Specializarea judecătorilor nu se face pe viață. În cazul judecătorilor de instrucție, specializarea se decide pe un termen de trei ani. În celelalte specializări termenul nu este prevăzut, dar în mod normal ar trebui să existe o rotație - ceea ce este și o recomandare internațională -  pentru a nu degrada din punct de vedere profesional pe examinarea unor alte categorii de dosare. 

Din acest motiv rotația este o chestiune bună, binevenită. CSM nu vede nicio problemă în schimbarea specializării unor judecători”, a conchis Caraman.

La 23 ianuarie 2024, CSM a decis specializarea sediilor Judecătoriei Chișinău în materie penală și civilă. În sediile Buiucani și Ciocana, specializate în materie penală, se vor examina cauzele penale, contravenționale și cauzele ce țin de activitatea judecătorului de instrucție, iar în sediile Centru, Rîşcani și Botanica (central) se vor examina cauzele civile, de contencios administrativ și insolvabilitate.

Astfel, specializarea generală a judecătorilor a rămas aceeași, la fel ca și numărul de vicepreședinți.

Potrivit CSM, specializarea judecătorului garantează cunoștințele și experiența necesare, precum și asigurarea rotației magistraților conform specializării. De asemenea, s-au luat în considerare solicitările mai multor judecători, rezultate prin acțiuni de chemare în judecată împotriva CSM, ce au invocat un volum exagerat de lucru, număr insuficient de judecători, precum și atribuirea examinării dosarelor contravenționale și  a celor de contencios administrativ.

Mai mult, potrivit CSM, decizia de a modifica specializările instanțelor a fost luată pentru a asigura calitatea înfăptuirii actului de justiție, eficiența sistemului judecătoresc, judecarea cauzelor în termene rezonabile și distribuirea echitabilă a volumului de lucru între judecătorii din cadrul sediilor specializate. 

Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.

/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: O rază de speranță pentru Valentina și Olga, care au vindecat mii de oameni, dar au rămas cu răni ce dor /P/
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: O rază de speranță pentru Valentina și Olga, care au vindecat mii de oameni, dar au rămas cu răni ce dor /P/
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac mortal, critica UE și amintire din 2018. Rusia îl laudă pe Trump și amenință cu Al Treilea Război Mondial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac mortal, critica UE și amintire din 2018. Rusia îl laudă pe Trump și amenință cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
R. Moldova va beneficia în curând de echipamente care să ne protejeze de dronele rusești. Anunțul președintei
R. Moldova va beneficia în curând de echipamente care să ne protejeze de dronele rusești. Anunțul președintei

Moartea la salon: Anesteziologa Ecaterina Maniuc rămâne în arest. Anchetatorii acuză distrugerea unor probe

missing
25 aprilie 2025, ora 14:51

Ecaterina Maniuc, anesteziologa bănuită în cazul morții femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, rămâne în arest la domiciliu. Judecătorii au decis pe 23 aprilie să-i mențină măsura preventivă. Informația a fost confirmată pentru TV8 de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, ministra de Interne, Daniela Misail-Nichitin, a declarat că cercetarea pe caz continuă și că „mai multe elemente foarte importante din perspectiva probatoriului au fost modificate sau unele din ele distruse”.

TV8.md amintește că femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi, s-a stins din viață la un salon din Capitală, pe 30 ianuarie. Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost reținută pe 7 februarie, iar ulterior plasată în arest preventiv. Potrivit Procuraturii Generale, ea este cercetată penal pentru „practicarea ilegală a medicinei”. Procurorul de caz, Ștefan Ciuperca, ne-a spus după o ședință de judecată că femeia pledează nevinovată. Iar avocatul bănuitei, Alexandru Zmeu, susține că clienta sa era angajată oficial la salon și a încercat să salveze viața victimei. 

Anterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că Maniuc a activat într-un spital public, unde s-au descoperit nereguli grave, inclusiv o secție clandestină de chirurgie estetico-medicală. Iar ANSP a comunicat că salonul unde a murit femeia de afaceri nu avea autorizație pentru proceduri medicale invazive și a efectuat verificări la mai multe cabinete și saloane cosmetologice.

În timp ce Ecaterina Maniuc a fost reținută, proprietara salonului, Irina Borodkina, a reușit să fugă din țară la scurt timp după incident. Potrivit poliției, „dr. Serebrova” a plecat de la salon, spunând că se simte rău și are nevoie de îngrijiri medicale. Iar la circa o oră și 40 de minute distanță, a părăsit Republica Moldova.

„Mie tare nu-mi place că la noi în țară poți ucide un om și să ai aproximativ 5 ore ca să fugi din țară și să nu fie nimic. Procedura este complicată, oamenii poate și își fac treaba bine, dar aceasta e procedura”, a spus anterior soțul victimei, Roman Babuțchi.

Irina Borodkina a fost anterior vizată într-un dosar de contrabandă cu medicamente. Mai exact, în 2022, femeia a fost prinsă la vama Palanca cu mărfuri de peste 1,59 milioane de lei. Aceasta le-a spus vameșilor că voia să le ducă în Ucraina pentru a ajuta persoanele afectate de război. Deși risca inițial de la 4 la 10 ani de închisoare, Borodkina a scăpat basma curată.

Precizăm că expertiza medico-legală a arătat că femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a suferit o embolie în timpul unor injectări cu medicamente. Totuși, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționează că autoritatea centrală nu investighează cazul.

Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Concedieri în lanț, la Chișinău, anunțate pe facebook de primarul Ion Ceban. Edilul capitalei a postat pe rețelele de socializare că și-a demis pentru „suspiciuni rezonabile”, mai multe rude angajate în cadrul întreprinderilor municipale. /Un omor, un accident soldat cu deces și peste 2600 de intervenții. Este bilanțul publicat de poliție pentru cele 3 zile de sărbătoare, în care peste 2 mii de oameni ai legii s-au aflat la datorie. /Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma tragicului accident de la Vinița. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Papa de la Roma a decedat, azi dimineață, la vârsta de 88 de ani. În Italia au fost anunțate nouă zile de doliu ce vor culmina cu înmormântarea Suveranului Pontif. /Peste 3700 de persoane au cerut ajutor de la serviciul 112, în ultimele 16 ore. În timp ce unii ajung la spital cu intoxicații alimentare, alții sunt internați cu diferite traumatisme după violențe și accidente provocate de consumul excesiv de alcool. /Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii dau vina pe autorități, în timp ce ministerul Agricuturii vorșește despre o lipsă de planificare în procesul de producție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.

/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.