Doi martori ai acuzării din dosarul denumit generic „Kuliok” au fost audiați astăzi. Fostul membru al Partidului Democrat Ion Harghel, dar și cumătrul lui Igor Dodon, Igor Grigoriev, au depus mărturie în fața magistraților de la Curtea Supremă de Justiție. Grigoriev a declarat instanței despre întâlnirile fostului președinte Igor Dodon cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse și banii veniți din Rusia. Igor Dodon neagă orice acuzație. În același timp, Harghel a confirmat că filmulețul în care apare Dodon, Plahotniuc și Iaralov a fost filmat în sediul fostului Partid Democrat.
Primul martor audiat astăzi în fața magistraților de la CSJ a fost Ion Harghel, fostul vicepreședinte al Tineretului Democrat și fost membru PD.
„Martorul Harghel Ion a venit să relateze instanței de judecată referitor la proveniența acelui dispozitiv informatic pe care se aflau înregistrările între Dodon, Plahotniuc și Iaralov și el a confirmat că aceste înregistrări au fost primite de la Radu Adrian, care era o persoană angajată în departamentul promovare a partidului Democrat, care au fost primite de la Serghei Iaralov”, a spus procurorul Petru Iarmaliuc.
Ion Harghel a devenit martor în dosar în urma unor percheziții efectuate la sediul PD în vara anului 2019. Atunci au fost ridicate dintr-un birou mai multe dispozitive de înregistrare audio și video, iar Harhel a semnat în calitate de membru al partidului că a asistat la acele percheziții. Acesta susține că nu a participat la descinderi și a semnat fără să citească materialele procurorilor.
„Așa au fost circumstanțele, dat fiind faptul că am fost membru de partid și mă aflam atunci în acea clădire, iată azi mă aflu aici citat ca martor. Eu nu sunt un martor adevărat care poate influența ceva. Juridic da, pentru că am semnat, dar de facto nu sunt. - Dar în momentul în care ați semnat, ați înțeles pentru ce? - Cum am explicat și în instanță, atunci erau anumite evenimente politice, eu eram un membru fidel de partid, erau anumite emoții, credeam că e bine”, a spus Ion Harghel.
Igor Dodon nu neagă că a existat o întâlnire cu Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov la sediul PD, însă spune că înregistrarea prezentată de procurori în instanță este trucată și cere o expertiză tehnică a acesteia.
„Se vede cu ochiul liber, nu trebuie să fii expert, se vede că sunt tăiate bucăți și sunt trucate. Am solicitat expertiza, până ce, procurorii blochează această expertiză, ei dacă ar fi siguri nu ar bloca, dar ei blochează expertiza acestei probe pe care ei o consideră de bază. Aceste imagini video, ilegal filmate nu pot fi probe în dosare penale, doi, au fost tăiate și trucate în interesul lui Plahotniuc, care își dorea cu orice preț să se mențină la guvernare în 2019”, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Mărturie împotriva lui Dodon a depus astăzi și cumătrul său, Igor Grigoriev. Acesta a declarat în instanță că Igor Dodon avea întâlniri regulate cu agenții FSB din Rusia de la care primea și bani.
„Cu scopul de a destabiliza situația din Republica Moldova, cu scopul de a primi finanțare și alte scopuri care le face Federația Rusă prin organele sale secrete, prin propaganda lor”, a spus Igor Grigoriev.
Igor Dodon a negat orice acuzație. Procurorii declară că vor prezenta în instanță probe care demonstrează veridicitatea mărturiilor. Dosarul „Kuliok” se află din toamna anului trecut la Curtea Supremă de Justiție. Fostul șef de stat este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat.