Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1152: Apelul imperialist al patriarhului de Paște. Zelenski îl acuză pe Putin că își încalcă armistiţiul

/VIDEO/ Misterul morții lui Navalnîi: Pe corpul opozantului rus au fost găsite vânătăi, iar efectuarea autopsiei întârzie

missing
19 februarie 2024, ora 08:41

Moartea lui Alexei Navalnîi în colonia de regim special IK-3 din localitatea Harp a devenit principalul subiect de discuție pentru locuitorii Salehard, capitala Districtului Autonom Yamalo-Nenets (YANAO), spun sursele publicației „Novaia Gazeta Evropa”. Potrivit acestora, pe trupul lui Navalnîi au fost găsite vânătăi, inclusiv care ar dovedi că s-a încercut resuscitarea lui. Cât despre când va fi predat cadavrul familiei, nu se cunoaște exact, dar ar putea dura încă cel puțin o săptămână. Deocamdată, patologilor locali li s-ar fi interzis să efectueze autopsia.

„Salehard nu este un oraș atât de mare, are puțin peste 50 de mii de locuitori, iar cei care locuiesc aici de cel puțin câteva zeci de ani își fac cunoștințe și legături de prietenie în cele mai diverse domenii de activitate. Prin urmare, este foarte greu să păstrezi ceva secret față de localnici aici. Mai ales când vine vorba de un eveniment global, precum moartea unui politician de nivel mondial”, a spus Dmitri, născut în Salehard.

Potrivit sursei „Novaia Gazeta Evropa”, trupul lui Navalnîi a fost mai întâi dus la Labytnangi, dar în seara de 16 februarie a fost adus la Spitalul Clinic Districtual Salehard de pe strada Mira.

„De obicei, trupurile celor decedați în colonii sunt aduse direct la biroul de medicină legală de pe strada Glazkova, dar de data aceasta l-au dus inexplicabil la clinica medicală”, a povestit un angajat al Stației de Ambulanță Salehard, clădirea căreia (la fel ca și clădirea crematoriului) se află la 500 de metri distanță de spital. „L-au adus la morgă, l-au dus înăuntru, iar apoi în fața ușii s-au pus doi polițiști. Ar fi fost suficient să pună un afiș cu inscripția 'Aici se întâmplă ceva misterios'! Desigur, toată lumea a vrut să afle ce s-a întâmplat, de ce atâta secret și dacă nu se încearcă să se ascundă ceva serios. Oamenii au început să afle cu orice preț ce se întâmplă”.

S-a aflat rapid că au adus trupul politicianului și că moartea era „de natură necriminală”, adică fără împușcături. Apoi au circulat informații că patologilor locali li s-a interzis să efectueze autopsia.

„Părerea s-a împărțit pentru prima dată”, a spus un angajat al ambulanței. „Unii spuneau că a venit o instrucțiune din Moscova să așteptăm specialiștii din capitală, iar alții afirmau că medicii înșiși au refuzat să efectueze autopsia. Este un caz politic, și cum se va dezvolta mai departe, nu se știe. Dar dacă faci autopsie și vine o comandă directă să modifici rezultatul, nu te mai poți opune. Și apoi, te-ar putea face chiar și 'vinovat'. Și dacă autopsia nu s-a făcut, nu prea are cine să întrebe. Și acum este iarnă, trupurile ar putea fi pur și simplu păstrate în coridor săptămâni. Dacă deschizi ușa de la intrare mai larg, iată un frigider (la Salehard acum sunt-27 )”.

O sursă din ambulanță a informat că pe corpul lui Navalnîi au fost găsite vânătăi, suferite în timpul vieții. Dar nu din cauza bătăilor, ci a altor acțiuni.

„Ca angajat cu experiență în ambulanță, pot spune că astfel de leziuni, așa cum le-au descris cei care le-au văzut, apar din convulsii”, spune medicul. „Persoana se zbate în convulsii, încearcă să o oprească, iar convulsiile pot fi foarte puternice, astfel apar echimozele. Și s-a mai spus că are o vânătaie și pe piept. Dar una care apare din cauza masajului cardiac indirect”.

Deci, au încercat să-l resusciteze, cel mai probabil, și a murit din cauza unei opriri a inimii. Dar de ce s-a produs această oprire, încă nimeni nu spune nimic.

După otrăvirea lui Navalnîi în 2020, reanimatologul Mihail Fremderman a enumerat într-un comentariu pentru BBC simptomele aplicării asupra unei persoane a substanței de otrăvire „Noviciok”: „Astfel de substanțe cresc conținutul de acetilcolină din organism, unul dintre principalii neurotransmițători din corp. Acesta, la rândul său, începe să acționeze puternic asupra musculaturii, respirației, tonusului muscular, presiunii arteriale, funcționării inimii. Reglarea funcționării organelor interne și a sistemului nervos-muscular este afectată. Persoana își pierde cunoștința, poate avea convulsii, crize, comă se dezvoltă rapid. Unele tipuri pot fi aplicate chiar și pe piele, iar persoana suferă de otrăvire severă”.

Potrivit interlocutorului „Novaia Gazeta Evropa”, nici pe 16, nici pe 17 februarie autopsia nu a fost efectuată. Probabil de aceea autoritățile ruse nu pot încă stabili cauza exactă a morții și nu permit accesul rudelor la trup.

Este foarte posibil ca în YANAO să aștepte experți din capitală. La Salehard, din Moscova, sosesc de obicei doar două zboruri: la ora opt dimineața și la ora 16:40.

Cu toate acestea, așa cum a informat „Novaia Gazeta Evropa”, Andrei, care lucrează ca taximetrist, în special pe rutele aeroport - oraș, oraș - aeroport, în seara de 17 februarie, două avioane au aterizat în afara programului: „Avioane mici, pe care deseori oameni de afaceri vin la vânătoare. Primul jet a aterizat în jurul orei șase seara, au fost întâmpinate de mașini ale Comitetului de Anchetă. Iar al doilea a aterizat o oră și jumătate mai târziu. Personal nu am văzut cine a sosit pe el, dar colegii mi-au spus că au ieșit opt oameni din avion, au intrat în clădirea aeroportului. Și cineva i-a luat, pentru că în seara de 17 februarie pasagerii de taxi au fost doar cei care au sosit cu avioanele de curse”.

Al doilea zbor special ar fi putut aduce experți care ar trebui să efectueze autopsia. Deoarece unele probe biologice pot fi trimise pentru analiză la Moscova, procesul va dura încă câteva zile. Asta înseamnă că trupul nu va fi eliberat rudelor cel puțin o săptămână.

...

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort. 

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președinția a fost anunțată despre moartea lui Navalnîi. „Din câte știm, în prezent, în conformitate cu toate regulile existente se fac verificări, clarificări și așa mai departe. Adică nu este nevoie de instrucțiuni speciale, deoarece există un anumit set de reguli pe care toată lumea le urmează”.

În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.

„Evident că a fost ucis de Putin, ca și alții care au fost chinuiți, torturați din cauza acestei singure persoane. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează funcția. Și de aceea nu trebuie să păstreze nimic. Putin trebuie să piardă totul, trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de X.

„Moartea sa într-o închisoare rusească și fixarea și frica unui singur bărbat nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putregaiul din interiorul regimului pe care l-a construit Putin. Toate faptele trebuie să fie stabilite și Rusia are de răspuns la întrebări serioase”, a subliniat secretarul de stat american, Antony Blinken.

„Rusia i-a luat libertatea și viața, nu și demnitatea.Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor... Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre. El a ținut piept „cu curaj” corupției și violenței din cadrul administrației Putin. Această tragedie ne reamintește miza acestui moment. Trebuie să asigurăm finanțarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere. Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a fost atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a fost. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica pretutindeni un stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte. Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea socială că „moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”.

Și președintele Legislativului, Igor Grosu, a reacționat. „Întreaga lume este îngrozită de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut un impact incontestabil asupra luptei Rusiei pentru democrație. Moștenirea sa trebuie să dăinuie, deoarece o Rusie liberă înseamnă o lume mai sigură pentru noi toți. Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexei Navalnîi”.

Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Am stat și m-am gândit, să ies cu declarații sau să zbor imediat la copiii mei. Dar după m-am gândit ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că era să fie aici. Primim informații doar din presa de stat, dar știm că aceste surse întotdeauna mint. Dar dacă această informație este adevărată, îmi doresc ca Vladimir Putin și cei care îl înconjoară, să știe, că ei poartă responsabilitate pentru ce au făcut cu țara, cu soțul meu, și cu copiii mei. Această zi va veni foarte curând. Îi chem pe toți să câștigăm lupta cu acest regim odios din Rusia. Vladimir Putin trebuie să poartă răspundere personală pentru ce au făcut cu țara noastră în ultimii ani”, a spus Iulia Navalnaia.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

/VIDEO/ Ce s-a întâmplat cu o zi înainte de moartea lui Navalnîi? Dezvăluirile unui deținut: „Ambulanța a venit după ce a murit”
Cine a fost Alexei Navalnîi, disidentul rus căruia Vladimir Putin refuza să îi pronunțe numele
Victimele lui Putin: De la Nemțov la Navalnîi. Cum liderul de la Kremlin și-a înlăturat principalii oponenți
/VIDEO/ Strigătul unui jurnalist rus, care îl cunoștea pe Navalnîi: „Rusia a privit indiferentă cum e ucis un erou venit s-o salveze”

Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ Valuri uriașe lovesc coasta Australiei: Cinci persoane înecate și două dispărute
/VIDEO/ Valuri uriașe lovesc coasta Australiei: Cinci persoane înecate și două dispărute
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/LIVE/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
/LIVE/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1152: Apelul imperialist al patriarhului de Paște. Zelenski îl acuză pe Putin că își încalcă armistiţiul

20 aprilie 2025, ora 11:46

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că nu a respectat armistițiul de Paște declarat de Vladimir Putin, atacând mai multe regiuni ucrainene în timpul pauzei umanitare promise de Paște. „Mai devreme sau mai târziu, răul se va retrage”, a spus Zelenski în mesajul de Paște. „Fie ca ceasul răului să se sfârşească. Va veni ziua vieţii. Ziua păcii. Ziua Ucrainei. O zi care va dura un secol. Şi ne vom putea aduna din nou. La o singură masă. La un Paşte paşnic. Fie ca toate acestea să devină realitate”, a transmis Volodimir Zelenski.

Marea Britanie îndeamnă Rusia să accepte un armistițiu complet în Ucraina. Solicitarea a venit după ce președintele Vladimir Putin a anunțat un armistițiu valabil doar de Paște. Chiar și așa, ucrainenii au spus că rușii au continuat să atace chiar și după intrarea în vigoare a armistițiului, scrie Gândul.

UPDATE În cazul în care Rusia este capabilă să mențină o încetare totală a focului pe parcursul weekendului de Paște, Ucraina ar dori să prelungească armistițiul cu 30 de zile, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Zelenski a subliniat că Ucraina va răspunde în oglindă: „Tăcere ca răspuns la tăcere, atacuri defensive ca răspuns la atacuri”. El a reiterat faptul că Ucraina este pregătită să respecte un armistițiu real, dar nu poate avea încredere în promisiunile Moscovei. „Nu există nicio încredere în cuvintele care vin de la Moscova. Știm prea bine cum manipulează și suntem pregătiți pentru orice”, a avertizat liderul ucrainean, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele Zelenski a semnalat că, în ciuda declarațiilor Kremlinului despre încetarea focului, luptele continuă în unele regiuni. Pe front se înregistrează sute de atacuri și utilizări masive de drone. „În general, în dimineaţa de Paşte, putem spune că armata rusă încearcă să creeze o impresie generală de încetare a focului, dar în unele locuri nu renunţă la încercările individuale de a avansa şi de a provoca pierderi Ucrainei”, a declarat Zelenski. 

UPDATE Volodimir Zelenski a denunțat, de Paște, că armata rusă a distrus, în cei trei ani de război, peste 600 de biserici și lăcașe religioase. El a subliniat sacrificiul suferit de clerici și credincioși și a promis reconstrucția acestora, ca parte a „luptei Ucrainei pentru libertate, demnitate și credință”.

UPDATE Poliția rusă a făcut raiduri prin sălile de sport pentru a recruta soldați pentru armata rusă. Au apărut imagini cu un astfel de raid într-o sală de fitness din Kransodar. Bărbaților li s-a cerut să se culce la pământ. Cetățenii ruși au fost apoi duși la birourile de înrolare, relatează The Telelgraph.

UPDATE La slujba de Paște, patriarhul Kirill a cerut ca „pacea durabilă şi justă să poată fi stabilită în vastele întinderi ale Rusiei istorice”, a relatat agenţia de ştiri de stat RIA, o referire la un teritoriu medieval care cuprindea părţi din ceea ce este acum Ucraina, Belarus şi Rusia. „Cât de minunat se spunea, nu face rău altuia şi nu te purta cu alţii aşa cum nu ai vrea să se poarte ei cu tine”, a declarat Kirill, citat de agenţia rusă de stat TASS. „Dacă oamenii ar adera la această poruncă de sărbători, atunci viaţa ar fi complet diferită: viaţa familială şi socială şi – permiteţi-mi să spun asta – interguvernamentală”, a completat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit Adevărul.

UPDATE Vladimir Putin a participat la slujba de Paște în timp ce luptele din Ucraina nu s-au oprit complet, în ciuda promisiunii de armistițiu pe perioada pascală. Participarea sa reflectă atașamentul față de tradițiile ortodoxe, dar contrastul dintre imaginea religioasă și realitatea războiului rămâne puternic resimțit, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-au alăturat altor credincioși pentru o slujbă de Paște condusă de șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill, un susținător fidel al liderului rus și un susținător al războiului din Ucraina, potrivit Adevărul.

UPDATE Comandantul-șef Oleksandr Sîrski raportează peste 380 de bombardamente și 19 asalturi în doar câteva ore, inclusiv în regiunile Donețk, Zaporojie și Kursk. Ucraina răspunde simetric și își menține oferta pentru un armistițiu real de 30 de zile, condiționat de respectarea completă a încetării focului de către Rusia, scrie Spotmedia.

UPDATE Pe frontul din Donețk, forțele ruse au înregistrat progrese vest și nord-est de Torețk, conform ultimului raport al Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), care se bazează pe imagini geolocalizate, scrie Adevărul.

UPDATE Regatul Unit și Italia au făcut apel la Rusia să accepte un armistițiu complet în Ucraina, respingând încetarea temporară a focului anunțată de Putin pentru Paște. Londra a subliniat că Ucraina s-a angajat într-un armistițiu total și că Rusia trebuie să urmeze acest exemplu pentru a da o șansă păcii, notează Spotmedia.

UPLOAD Diplomatul ucrainean Andrii Melnyk i-a cerut viitorului cancelar german Friedrich Merz să livreze urgent rachete Taurus și să aloce fonduri masive pentru înarmarea Ucrainei. Propunerea include și un plan de finanțare european și G7, care ar trimite un semnal ferm Kremlinului. Melnyk consideră că Germania are responsabilitatea de a juca un rol central în oprirea războiului și în apărarea păcii în Europa, potrivit Spotmedia.

UPDATE Avioane de luptă britanice au fost lansate de două ori săptămâna aceasta pentru a intercepta aeronave rusești, deasupra Mării Baltice și între Polonia și Lituania. Misiunile, care s-au succedat în mai puțin de 48 de ore, arată că Rusia devine din ce în ce mai agresivă în testarea limitelor NATO, potrivit Biziday.

UPDATE Parlamentul Ucrainei ar putea suspenda în mod legal legea marțială dacă războiul cu Rusia se încheie până în august 2025, a declarat secretarul Comitetului de apărare Roman Kostenko. Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată legea marțială și mobilizarea generală la 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei. Măsura a fost prelungită în mod repetat de atunci. „În ceea ce privește legea marțială, din punct de vedere juridic. Rada Supremă, așa cum a adoptat-o, o poate anula, chiar dacă există unele decizii care o cer”, a declarat Kostenko, scrie Spotmedia.

UPDATE Un armistițiu real necesită negocierea cu adversarul și pregătiri speciale și serioase pentru ca el să fie implementat corect.Această decizie pe repede înainte pare să fie un nou artificiu al Rusiei menit să flateze Casa Albă a lui Trump și să-i arate președintelui american „disponibilitatea” Rusiei de a se opri din luptă. Cel mai probabil, ea va alimenta poziția pro-rusă a lui Donald Trump și va duce la situații problematice pe câmpul de luptă, unde Ucraina ar putea fi acuzată de SUA că încalcă un gest de bunăcredință al lui Putin. Practic, o nouă farsă elaborată a regimului de la Kremlin, cunoscut pentru abilitatea sa de a crea astfel de situații. În final, acest scurt, teoretic și cel mai probabil doar retoric act de oprire temporară a războiului de trei ani va face mai mult rău rolului diplomației în încercarea de a obține pacea în Ucraina, notează Antena3, care citează CNN.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1151: Schimb de prizonieri înainte de Paște. SUA, gata să recunoască controlul Rusiei asupra Crimeei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1150: Atac mortal și ajun de acord. Rusia îl refuză pe Trump, SUA vor renunța, iar Zelenski acuză China
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.