Companiile aeriene intrate în insolvabilitate vor fi obligate prin lege să întoarcă în mod prioritar pasagerilor banii pentru zborurile care nu au mai avut loc. Deputatul PAS, Radu Marian și colegul său de fracțiune Sergiu Lazarencu anunță un proiect de lege în acest sens. Proiectul este menit să vină în ajutorul celor peste 28 de mii de păgubiți de compania Air Moldova.
„Prin acest proiect, intervenim în legea insolvabilității, astfel încât în cazul intrării în insolvabilitate a unei companii din domeniul aerian, datoriile sale către pasagerii care au cumpărat bilete să fie plătite printre primele în ordinea priorității, și nu printre ultimele, așa cum e astăzi în lege (proiectul de lege va fi publicat în cel mai scurt timp pe site-ul parlament.md).
Suntem nevoiți să intervenim prin lege pentru a opri acțiunile banditului Șor. Pentru că acesta distruge tot pe ce pune mâna”, a scris Radu Marian într-o postare pe Telegram.
Deputatul PAS a subliniat în context că soluționarea unor astfel de cazuri depinde și de instanțele judecătorești. „Justiția nu poate admite tergiversarea cazurilor de rezonanța Parlamentul a creat deja cadrul legal pentru a nu admite tergiversări. Judecătorii și procurorii trebuie să înțeleagă că încrederea populației în justiție anume așa se restabilește - prin decizii curajoase, neîntârziate în interesul public”, a mai adăugat deputatul PAS, Radu Marian.
Amintim că marți, 20 februarie, Autoritatea Aeronautică Civilă i-a anulat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova, deoarece compania nu are niciun avion operațional, nici în proprietate, nici în chirie.
Anterior, AAC a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de 6 luni, acordând termen maxim prevăzut de Codul aerian, pentru identificarea unei aeronave care ar putea fi utilizată în transporturile aeriene și inclusă în AOC. „Air Moldova” nu a înlăturat neconformitățile și asta a determinat Autoritatea Aeronautică Civilă să-i retragă certificatul de operator aerian.
Air Moldova va fi notificată oficial despre revocarea certificatului. Ulterior, dacă va dori să reia zborurile, compania poate iniția un nou proces de certificare, în conformitate cu reglementările naționale. Compania nu a venit deocamdată cu o reacție.
Compania „Air Moldova” a inițiat în judecată procedura de restructurare accelerată și a pregătit un plan pentru relansarea activității. Cutia Neagră PLUS a publicat duminică, 18 februarie, o investigație în care a dezvăluit ce prevede planul și cum încearcă Ilan Șor să scoată ultimii bani din „Air Moldova”.
Autoritățile au aflat de la reporterul TV8 despre prevederile planului de restructurare accelerată a companiei „Air Moldova”.
Detalii, vezi în cea mai nouă anchetă marca Cutia Neagră PLUS.