Conflictul transnistrean nu reprezintă o barieră pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de către viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unui briefing de presă, în care a prezentat rezumatul vizitelor sale din ultima săptămână.
Potrivit Cristinei Gherasimov, Republica Moldova trebuie să se asigure că și cetățenii din stânga Nistrului beneficiază în urma procesului de aderare la UE, iar până în 2030 „trebuie să fim pregătiți să aderăm ca stat unitar”.
„Ceea ce vă pot spune la moment este că, conflictul transnistrean nu reprezintă o piedică sau un obstacol pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană. Și nu o declar eu, ci o declară autoritățile de cel mai înalt rang de la Bruxelles, fie președintele diplomației europene, Josep Borell, fie chiar și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Din acest punct de vedere, noi urmează în viitorul apropiat să discutăm pe intern cum ne asigurăm că și cetățenii noștri din partea stângă a Nistrului pot beneficia de acest proces accelerat prin care trece Republica Moldova și cum putem să asigurăm că în 2030 suntem gata ca stat unitar să aderăm la Uniunea Europeană”, a susținut Cristina Gherasimov.
Amintim că, într-un interviu recent acordat pentru Agerpres, ministrul de Externe, Mihai Popșoi a susținut că, soluționarea conflictului transnistrean este posibilă până în 2030 și că guvernarea de la Chișinău vrea să rezolve diferendul pașnic.
În același context, șefa diplomației din România, Luminița Odobescu, „a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluționa problemele care afectează direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”. Declarațiile au fost făcute în timpul unei întrevederi cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, la București.
Totodată, contrar, europarlamentarul Siegfried Mureșan a susținut că Republica Moldova nu va putea adera complet la Uniunea Europeană cât timp vor exista trupe rusești în regiunea transnistreană, a declarat președintele PPE, la interviurile Digi24.ro.
Cu toate acestea, faptul că problema transnistreană nu este încă rezolvată, nu împiedică progresul în procesul de aderare, spune europarlamentarul.
„Nu îmi imaginez ca UE să accepte Republica Moldova în rândurile sale cu soldați ruși staționați în regiunea transnistreană împotriva voinței autoritățile de la Chișinău. Faptul că nu avem încă o soluție la problema transnistreană nu ne împiedică să facem progrese în procesul de aderare. Situația de acolo trebuie rezolvată și va fi finalizată în viitor și nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova”, a spus Mureșan.