În ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE. Este una din concluziile Consiliului Afaceri Generale (CAG), care a discutat pe 12 decembrie, la Bruxelles, subiectul privind extinderea UE.
Mai exact, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene s-au reunit în cadrul CAG și au adoptat concluziile Consiliului cu privire la extinderea UE, stabilite în baza pachetului de extindere votat de Comisia Europeană, pe 8 noiembrie: „Consiliul ia act de raportul Comisiei din 8 noiembrie 2023 privind Moldova și recomandările acestuia, și așteaptă cu interes discuția viitoare a Consiliului European în această privință”.
UE este pregătită să sprijine Moldova în continuare în reformele sale și în implementarea lor susținută, inclusiv în ceea ce privește parcursul său european, se mai arată în concluzii.
În legătură cu aspectele fundamentale, Consiliul a recunoscut angajamentul clar al Moldovei față de procesul său de reformă, evidențiind importanța menținerii unui progres real și sustenabil în domenii precum statul de drept, justiția și drepturile fundamentale. În special, s-a subliniat necesitatea avansării în reforma comprehensivă a justiției, lupta împotriva corupției și de-oligarhizare.
Totodată, Consiliul a luat act de constatările preliminare ale OSCE/ODIHR, care indică faptul că „alegerile locale din 5 noiembrie au fost pașnice și gestionate eficient în circumstanțe dificile. Cu toate acestea, s-au observat impacturi negative asupra procesului electoral, atât din interferențe străine, cât și din măsurile restrictive impuse din motive de securitate națională”.
În vederea viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, Consiliul solicită Moldovei să se asigure că măsurile de contracarare a „interferențelor malefice” sunt conforme cu standardele internaționale.
Consiliul mai laudă rezistența Moldovei în fața „acțiunilor hibride fără precedent ale Rusiei” și reconfirmă sprijinul UE în acest sens, inclusiv prin Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova.
De asemenea, apreciază eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și independența aprovizionării: „Moldova trebuie să își mărească capacitatea de producere și să îmbunătățească măsurile legate de energie regenerabilă și eficiență energetică, în special cu asistență din partea pachetului de sprijin pentru Moldova”.
Consiliul a evidențiat, de asemenea, importanța continuării reformelor economice transformative, cooperării sectoriale și a integrării Moldovei în piața internă a UE, bazate pe implementarea sporită a Acordului de Asociere UE-Moldova, inclusiv a Zonei de Liber Schimb Cuprinzătoare și Profunde.
Totodată, Moldova este îndemnată să-și consolideze în continuare capacitatea administrativă și instituțională la toate nivelele, subliniind angajamentul cu societatea civilă în procesele de reformă.
CAG mai remarcă angajamentul sistemic cu societatea civilă în procesele de reformă, care ar trebui să continue, cu consultări mai rapide și transparente în procesul legislativ.
Consiliul și-a reiterat și angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internaționale recunoscute, salutând poziția fermă a Moldovei în condamnarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei: „Consiliul apreciază angajamentul strategic al Moldovei față de parcursul său european și creșterea semnificativă a alinierii sale cu pozițiile și măsurile restrictive ale Politicii Externe și de Securitate Comună a UE. Acesta îndeamnă Moldova să continue această tendință pozitivă spre o aliniere completă, inclusiv în conformitate cu principiile suveranității și integrității teritoriale”.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică trans-sectorială.
TV8.md reamintește că liderii UE urmează să se întâlnească pe 14-15 decembrie pentru a decide dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a dat de înțeles că Ucraina și Republica Moldova ar putea să primească un „nu” la summitul din 14-15 decembrie, în privința deschiderii negocierilor de aderare, transmite Serviciul de presă al Parlamentului austriac.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că este posibil să nu se ajungă la un consens între liderii europeni privind începerea negocierilor cu Ucraina şi a afirmat că subiectul nu ar trebui să figureze pe agenda summitului european.
Pe 11 decembrie 2023, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a afirmat că începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea să nu fie susținută la sfârșitul săptămânii. Sturza precizează că singura țară care se împotrivește este Ungaria.
Contrar celor spuse de fostul premier al Republicii Moldova, G4Media a publicat un proiect de decizie a Consiliului European, potrivit căruia statele membre UE vor susține inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, chiar dacă Ungaria a confirmat că va vota împotriva Ucrainei.
Eurodeputata Corina Crețu a comentat pentru TV8 informațiile apărute în presa română.
„Este un document foarte pozitiv la adresa RM. Cea mai mare incertitudine rămâne cea legată de poziția Ungariei, care a anunțat mai demult că se va opune deschiderii negocierilor cu Ucraina. Nu este o poziție finală. Se duc negocieri pentru a schimba poziția, măcar să se abțină ...ideea e să nu voteze împotrivă. După cum bine știți, Ucraina și Moldova sunt acum, datorită și eforturilor diplomatice ale celor două țări ale noastre în Parlamentul european, sunt luate la pachet”.
Din draftul documentului se înțelege că statele membre UE acceptă inițierea negocierilor deși avem restanțe la capitolul reforma justiției și lupta cu corupția.
La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în acest sens, iar autorităților de la Chișinău le-au fost recomandate să îndeplinească câteva condiții restante.