Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste

04 decembrie 2023, ora 17:58

Parohi din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove spun că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost declanșat „cu voia lui Dumnezeu” și că militarii ruși luptă împotriva diavolului. Reporterii emisiunii Cutia Neagră PLUS de la TV8 au urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și au aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. În investigație este dezvăluit rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova. În timp ce contraofensiva sa încetinește odată cu venirea iernii, Ucraina se luptă cu ea însăși, cu Rusia și pentru atenția lumii, se arată într-o analiză NBC News.

Interzis în Federația Rusă. Începând de astăzi, fructele și legumele moldovenești nu vor mai putea fi exportate în Rusia. Embargoul anunțat, vineri, de serviciul fitosanitar rus, a intrat astăzi în vigoare.  Rusia a lansat 23 de drone și o rachetă de croazieră în cursul nopții asupra Ucrainei, anunță forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus racheta și 18 dintre drone înainte ca acestea să ajungă la ținte. Între timp, șeful Pentagonului a vorbit despre greșeala pe care o face președintele rus Vladimir Putin în contextul războiului provocat în Ucraina. Totodată, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac verbal asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat unui portal elvețian, evidențiind nemulțumirea față de gestionarea situației de război cu Rusia. Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

UPDATE În urma rezultatelor conferinței zilnice, președintele Vladimir Zelenski a vorbit despre primirea de la parteneri de rachete pentru sistemele de apărare aeriană existente și noi sisteme antiaeriene moderne. „Implementarea acordurilor importante de apărare cu partenerii noștri continuă. Sunt recunoscător prietenilor noștri”. Potrivit lui Zelenski, Ucraina își crește producția de arme.

UPDATE Salvatorii au recuperat luni cadavrul unei fetițe în vârstă de 8 ani, la cinci zile după un atac cu rachete rusești asupra orașului Novohrodivka, în estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene, ridicând la trei numărul total al morților, informează Reuters. Pe 29 noiembrie, Rusia a tras șase rachete asupra a trei localități din estul regiunii Donețk, rănind zece persoane, potrivit autorităților. În Novohrodivka, o rachetă a avariat o clădire rezidențială, provocând moartea a două persoane, au precizat oficiali ucraineni. Autoritățile au declarat că încă îi caută pe părinții fetei. „Părinții copilei, care probabil se află încă sub dărâmături, nu au fost găsiți", a declarat Oleksandr Shevchenko, șeful administrației locale, pe canalul de Telegram.

UPDATE Ucraina își schimbă tactica de război, trecând la apărare în unele zone și continuând operațiunile ofensive în altele, a declarat luni consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Oficialul ucrainean a spus, într-o postare pe platforma de socializare X, că guvernul se concentrează acum pe creșterea producției interne de arme și pe accelerarea discuțiilor cu partenerii pentru a spori livrările militare. „Fără îndoială, iarna și analiza capacităților noastre și ale inamicului în materie de resurse necesită ajustări tactice. Pe linia frontului și în orașe, trecem deja la o tactică de război diferită, apărare eficientă în anumite zone, continuarea operațiunilor ofensive în alte zone, operațiuni strategice speciale în peninsula Crimeea și în apele Mării Negre și o apărare antirachetă semnificativ reformatată a infrastructurii critice”, a spus Podoliak.

UPDATE Un alt deputat al Ucrainei Dmitri Șpenov a înaintat Radei Supreme cererea de demisie. „Rada Supremă a Ucrainei a primit o declarație de la Dmitri Iurievici Șpenov despre demisia sa din funcția de deputat”, a scris Ruslan Stefanchuk într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Comandantul Corpului multinațional NATO de Nord-Est, general-locotenentul Jürgen-Joachim von Sandrart, consideră că Rusia, în ciuda războiului de cucerire din Ucraina, a început să-și restabilească capacitățile de luptă, ceea ce amenință regiunea baltică. „Rusia este acum în mare măsură angajată în războiul său ilegal împotriva Ucrainei, dar a început deja și va continua să-și reconstruiască capacitățile separat de războiul din Ucraina, iar acest lucru reprezintă o amenințare sporită pentru regiunea Mării Baltice”, transmite Eurointegration.

UPDATE Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp şi de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, relatează Reuters. Shalanda Young a declarat într-o scrisoare publicată de Casa Albă că întreruperea finanţării şi a fluxului de arme către Ucraina ar creşte probabilitatea unor victorii ruseşti.

UPDATE Președintele bulgar Rumen Radev și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca furnizarea de vehicule blindate către Ucraina, aprobată de parlamentul țării, scrie site-ul televiziunii bulgare Nova TV, care citează un comunicat al serviciului de presă al lui Radev.

UPDATE Secretarul general NATO a declarat pentru televiziunea germană ARD că aliații trebuie să fie pregătiți pentru vești proaste de pe frontul din Ucraina. ”Războaiele se desfășoară în etape. Trebuie să susținem Ucraina și la bine, și la rău. Trebuie să fim pregătiți pentru vești proaste”, a spus Jens Stoltenberg, fără a explica despre ce ”vești proaste” este vorba, notează Cotidianul. Linia frontului nu s-a modificat în ultimele luni, în ciuda unor încercărilor de contraofensivă ale Ucrainei pe perioada verii. Armata Ucrainei a folosit cu succes rachete de croazieră pentru a respinge marina militară rusa în Marea Neagră și a reușit să producă pagube și pe teritoriul Rusiei, notează Politico. ”Acestea sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să schimbe linia frontului”, a spus Stoltenberg.

UPDATE Un soldat ucrainean care a luptat într-un teritoriu recuperat de Ucraina de pe malul Niprului, controlat de Rusia, a descris condiţiile de acolo drept un "iad". El a declarat pentru BBC că atât podul peste râu, cât şi teritoriul recuperat se află sub focuri constante. Soldatul a mai spus că unii militari ucraineni se simt abandonaţi de comandanţi, relatează Rador. De asemenea, BBC a discutat recent cu soldaţi ruşi care au vorbit de propriile pierderi grele.

UPDATE Liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, este chemat la audieri de procurori, după ce a anunțat că ar urma să formeze un „pluton internațional de soldați, menit să participe la conflicte armate în Ucraina și eventual în Moldova”. PCCOCS s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de Kalinin, într-un interviu pentru presa rusă. Mai exact, anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti”, pe 1 decembrie 2023.

UPDATE Rusia a pierdut 332.810 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, potrivit Mediafax.

UPDATE Veniturile companiilor ruseşti au scăzut brusc în prima jumătate a anului 2023. În perioada ianuarie-iunie, acestea s-au ridicat la 342,2 trilioane de ruble faţă de 694.000 miliarde, în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cifra provine din datele Serviciului Federal de Taxe, citate de Izvestia. Analiza de stabilitate financiară a Băncii Rusiei mai arată că veniturile celor mai mari exportatori de petrol şi gaze au scăzut cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Mediafax.

UPDATE Un soldat ucrainean a solicitat un atac de artilerie asupra propriei poziții în încercarea de a bloca un avans rusesc, relatează CNN. Singur și rănit, Serhii, al cărui indicativ de apel este "Fin", nu credea că va putea supraviețui în timp ce trupele rusești se apropiau tot mai mult de el. La un moment dat, înconjurat de inamici și gata să se sacrifice, acesta a solicitat lovituri de artilerie asupra poziției sale, reușind pe această cale să descurajeze cu succes înaintarea forțelor rusești. Serhii a repetat coordonatele în timp ce rușii se apropiau, creând un scut temporar datorită focului precis de artilerie.

UPDATE Generalul maior Vladimir Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 al armatei ruse, a fost ucis în Ucraina, a declarat luni un oficial regional rus de rang înalt. Acesta ar fi al șaptelea general rus mort pe frontul ucrainean, relatează Reuters, preluat de News.ro.

UPDATE Trupele ucrainene au atacat cu drone, noaptea trecută, un depozit de petrol din Lugansk, controlat de Rusia. În urma atacului a izbucnit un incendiu, dar a fost stins. Nu au existat informații despre victime.

UPDATE Un bărbat din Kiev, suspectat că a ajutat Rusia cu diverse informații critice despre apărarea capitalei Ucrainei, care a fost ținta unui atac masiv în ultima zi a anului 2022, a fost reținut de SBU, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski comunică direct cu unii comandanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ocolindu-l pe comandantul-șef Valeri Zalujnîi, ceea ce îl împiedică pe acesta din urmă să comande întreaga armată, susțin sursele cotidianului Ukrainska Pravda, citat de BBC.

UPDATE Rusia cenzurează pe rețelele de socializare rudele personalului rus mobilizat, de teama posibilelor efecte negative ale protestelor acestora asupra campaniei prezidențiale a lui Vladimir Putin din 2024, a informat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare. ISW a citat un articol de la BBC Rusia care arată că mai multe conturi false acuză pe Telegram rudele personalului rus mobilizat că au legături cu opozantul rus Alexei Navalni. ISW subliniază că rudele personalului mobilizat reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa campaniei lui Putin, notează Spotmedia.

UPDATE Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, că Vladimir Putin "poate rezista mai mult decât noi" și că sprijinul pentru Ucraina va slăbi. În plus, șeful Pentagonului a numit principalele motive pentru care Ucraina este importantă pentru Statele Unite și pentru lume. „Nu este vorba despre o țară care nu este în stare să facă nimic. Acum, atât în Israel, cât și în Ucraina, democrațiile se luptă cu dușmani nemiloși care vor să le anihileze. Iar noi (SUA - n.r.) nu vom lăsa Hamas sau Putin să câștige. Și nu-i vom lăsa pe dușmanii noștri să ne dezbine sau să ne slăbească. Așa că, în timp ce creștem sprijinul în Israel, rămânem concentrați asupra Ucrainei", a transmis Austin, potrivit Ukrainska Pravda. „Mai presus de toate, acest lucru se datorează trupelor incredibil de curajoase ale Ucrainei. Dar realizările Ucrainei decurg și din conducerea bilaterală a SUA - și din alianța de aproximativ 50 de țări pe care am creat-o", a adăugat oficialul american. „Acum, în ciuda izolării sale, Putin crede că poate rezista mai mult decât ucrainenii. Dar se înșală. Putin crede, de asemenea, că poate rezista mai mult decât noi. El crede că alianța noastră se va diviza, că voința noastră va dispărea și că democrația noastră va fi pur și simplu distrasă. Și trebuie să continuăm să fim clari cu poporul american în legătură cu mizele din Ucraina".

UPDATE După aproape o lună de proteste și peste 2500 de camioane blocate la frontiera dintre Polonia și Ucraina, cele două țări au convenit asupra unui prim acord. Părțile s-au înțeles ca de astăzi să fie permisă trecerea camioanelor goale spre Polonia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Vamal din Ucraina, de la miezul nopții și până la ora 07:00 dimineața, 30 de camioane au traversat deja frontiera. Transportatorii polonezi au început să blocheze circulația camioanelor ucrainești pe șase noiembrie la trei puncte comune de trecere a frontierei. Aceștia au cerut reintroducerea permiselor de transport comercial pentru Ucraina. La 23 noiembrie, protestatarilor li s-au alăturat și fermierii. Până acum aceștia au reușit să blocheze în punctele de trecere a frontierei ucraino-poloneze 2500 de camioane ucrainești. În tot acest timp, doi șoferi de tiruri au murit la frontieră. Situația este tensionată și la punctele de trecere spre Slovacia, unde sunt blocate circa 650 de camioane. Transportul rutier este important pentru Ucraina, deoarece exportul produselor sale pe mare a fost îngreunat de invazia rusă lansată în urmă cu doi ani.

UPDATE Temperaturile au scăzut până la minus 50 de grade Celsius în Siberia, în timp ce viscolul și ninsorile abundente au perturbat zborurile de pe aeroporturile din Moscova, informează Reuters.

UPDATE Orașul ucrainean Avdiivka, aflat sub focul constant al Rusiei, a înregistrat mai puține atacuri terestre în ultimele 24 de ore din cauza pierderilor grele ale rușilor și a vremii nefavorabile, a declarat primarul orașului. De aproape două luni, Rusia încearcă să pună mâna pe Avdiivka, un oraș industrial de lângă Donețk, care a devenit unul dintre cele mai disputate puncte de pe linia frontului, potrivit Spotmedia.

UPDATE Neînțelegerile din Uniunea Europeană cu privire la buget amenință cu acordarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei în conformitate cu programul de ajutor pe patru ani, care urmează să fie decis la summitul din 14-15 decembrie. Potrivit unor oficiali europeni citați de către Financial Times, statele membre ale UE sunt departe de a ajunge la un acord privind completarea bugetului general, inclusiv a fondurilor pentru Ucraina.

UPDATE Depășit numeric și și ca putere de foc, un soldat din prima linie a dat o relatare serioasă a luptei Ucrainei de a se agăța de capul său de pod de pe malul de est al vastului râu Nipru, notează BBC.

UPDATE Industria de armament din SUA nu reușește să producă suficient de rapid pentru a face față cererii globale și competiției cu China, subliniază un raport al Pentagonului. America are dificultăți în atingerea vitezei și a reacției necesare pentru a rămâne în fruntea curse înarmării cu concurenți puternici precum China, se arată în prima strategie națională a industriei de apărare, întocmită de Pentagon, potrivit Spotmedia.

UPDATE Finlanda intenționează să folosească experiența Poloniei în ceea ce privește securitatea graniței pe fondul crizei migranților în curs de desfășurare la granița ruso-finlandeză, a informat Radio poloneză pe 3 decembrie, potrivit Știripesurse.

UPDATE Moscova a anunțat că a luat decizia de a impune embargo la exporturile fructelor și legumelor moldovenești deoarece s-ar fi încălcat, repetat, standardele de calitate. Potrivit lor, au fost depistate mai multe insecte dăunătoare, care pot cauza prejudicii de miliarde producției rusești. De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor sugerează că decizia rușilor e una politică, ci nu determinată de calitatea produselor. Dovadă e și faptul că, deși, oficial, rușii interzic acum și legumele moldovenești, acestea demult nu mai sunt exportate în Rusia. Totodată, agenția a precizat că fructele și legumele moldovenești sunt ajung în peste 80 de țări ale lumii, inclusiv în statele UE și în niciuna, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate încălcări. 

UPDATE În noaptea de 4 decembrie, apărarea antiaeriană a fost desfășurată în cel puțin 9 regiuni din Ucraina, au precizat forțele aeriene pe Telegram. Forțele aeriene nu au oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu cele 5 drone care nu au fost distruse sau dacă au existat pagube în urma atacului.

UPDATE China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, principalul aliat al Rusiei, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping după convorbirile sale de luni de la Beijing cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, au consemnat Xinhua şi Reuters.

UPDATE Șeful comandamentului militar ucrainean „Tavria” spune că activitatea infanteriei rusești este în creștere pe linia frontului din sud-estul ţării, scrie The Guardian. Generalul Oleksandr Tarnavski, responsabil cu operațiunile Ucrainei în sud, a declarat că forțele rusești au redus numărul de atacuri aeriene, dar au intensificat activitatea infanteriei în regiune. Într-o postare pe Telegram, duminică, generalul Tarnavski a relatat: „Activitatea infanteriei ocupanților a crescut din nou în zona operațională a Forțelor de Apărare Aeriană Tavria - au avut loc 55 de ciocniri de luptă”. „Pe parcursul ultimei zile, inamicul a pierdut 440 de soldați și nouă unități de echipament militar. În jur de zece ocupanți s-au predat. Activitatea aviației inamice este scăzută - în cursul zilei au fost înregistrate cinci lovituri aeriene. În cursul nopții, inamicul a lansat rachete antiaeriene asupra regiunii Donețk”, a mai raportat comandant ucrainean. Tarnavski a precizat că atacurile rusești au fost respinse în mai multe regiuni și că în Zaporojie rușii încercat de 12 ori, fără succes, să-și restabilească pozițiile pe care - spune el - le-au pierdut în zonele de la sud de Robotîne și vest de Verbove.

UPDATE "Plecare spre pace-suveranitate-dreptate" este numele unei formațiuni cu simpatii pro-ruse care a apărut de curând în peisajul politic din Germania. Situat la dreapta de AfD, noul partid are un program declarat anti-occidental, prin care susținătorii săi, opozanți ai guvernului federal, cer desființarea NATO. Formațiunea, care este condusă de Elena Kolbasnikova, o activistă rusă obișnuită a demonstrațiilor pro-Kremlin care a declarat că iubește sufletul mare al lui Vladimir Putin, a primit sub umbrela sa numeroși membri, precum extremiști proveniți din partide radicale de dreapta, conservatori de religie islamică cu antecedente penale, dar și persoane active în mișcări coronascepetice şi anti-vacciniste, relatează RFI. 

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia, care a fost citat pe larg în Rusia şi Ucraina duminică. „Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta”, a declarat Kliciko în interviul difuzat sâmbătă. „Erau prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii”, a declarat fostul campion mondial la box, în vârstă de 52 de ani, reproşându-i preşedintelui ucrainean unele „greşeli”. El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. „Zelenski plăteşte acum pentru greşelile pe care le-a făcut”, a spus Kliciko.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică seară, în mesajul său video, că toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. „Astăzi, ocupanţii ruşi au lovit din nou la Herson. Atacuri brutale, direct asupra oraşului... Case, străzi, spitalele noastre. S-a raportat moartea a două persoane, condoleanțe familiilor şi prietenilor. Toţi răniţii au primit asistenţa necesară. În total, numai în această zi, şi numai în regiunea Herson, au avut loc peste 20 de bombardamente ruseşti - similare celor din Herson, de natură pur teroristă. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru un sprijin neabătut, constant, real. Le mulţumesc tuturor celor care înţeleg cât de important e pentru oamenii noştri din zonele de pe linia frontului şi din teritoriile ocupate temporar să simtă că Ucraina îşi aminteşte de ei. Că Ucraina îşi aminteşte şi că nu îi va abandona în faţa inamicului. Sunt recunoscător tuturor celor care îi antrenează pe soldaţii noştri, atât aici, în Ucraina, cât şi în ţările partenere. Fiecare astfel de misiune de instruire este o contribuţie tangibilă la victoria care va veni. Inevitabil. Dacă nu doar credeți în ea, nu doar aşteptaţi victoria războinicilor, ci faceţi tot ce vă stă în putere în fiecare zi pentru ca Ucraina să devină mai puternică şi capacităţile noastre colective să crească”, a spus Zelenski.

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram