Președintele rus Vladimir Putin, contrar presupunerilor unor mass-media, nu a menționat regiunea transnistreană în mesajul său adresat Adunării Federale, în contextul în care așa-zișii aleși de la Tiraspol au solicitat „protecție”. Marea parte a discursului lui Putin s-a concentrat pe dezvoltarea țării și pe planurile pe care le are în vedere pentru viitor, întrucât candidează pentru un nou mandat de președinte.
Prima parte a discursului a fost dedicată acuzațiilor și amenințărilor la adresa țărilor occidentale. Apoi Putin a vorbit despre realizările Rusiei din ultimii ani și despre perspectivele și, în cele din urmă, a trecut la subiectul social: beneficii, plăți, programe naționale.
În adresarea sa, Vladimir Putin spus că Rusia va trebui să-și consolideze districtul militar de vest acum că Suedia și Finlanda au aderat la NATO. De asemenea, liderul de la Kremlin a spus că oricine ar încerca să invadeze Rusia se va confrunta cu consecințe mai dure decât al Doilea Război Mondial.
„Cred că ați înțeles cu toții că suntem amenințați de forțe inamice, care vor înfrângerea noastră strategică pe câmpul de luptă. Trebuie să ne asigurăm că flancul de vest este protejat, în special la granița cu Finlanda și Suedia (noile state NATO – nr). SUA continuă să mintă că acționează pentru apărarea unor părți ale lumii, dar de fapt SUA și NATO se pregătesc de un atac asupra noastră. Trebuie să înțeleagă că și noi avem arme, cu care îi putem ataca pe propriul teritoriu.
Acest lucru este important, pentru că trebuie să înțeleagă că un atac asupra Rusiei ar putea declanșa un război nuclear. Oare chiar nu înțeleg asta? Se cred superiori pentru că rusofobia le întunecă judecata – fără Rusia, nicio parte din lume nu va mai fi sigură. Forțele noastre nucleare strategice sunt pregătite pentru a fi folosite”, a susținut Vladimir Putin.
Menționăm că, așa-zișii aleși locali din stânga Nistrului, s-au reunit miercuri, 28 februarie, pentru a discuta, potrivit declarațiilor vicepreședintei consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, probleme economice. Ședința vine pe fondul unor speculații că ei ar putea cere anexarea regiunii la Federația Rusă. De altfel, la așa-numitul congres, așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere Transnistria și cei 220.000 de cetățeni ruși”.
Potrivit primului punct din așa-numitul proiect de rezoluție, Tiraspolul se adresează Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu scopul de a „întreprinde măsuri pentru protecția Transnistriei și a celor peste 220 de mii de cetățeni ruși, în fața presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.
De asemenea, așa-zișii aleși de la Tiraspol cer de la ONU, dar și alte organizații internaționale, „implicarea pentru ca Moldova să-și reducă presiunile asupra zonei”.
Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție referitor la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului. „Vicepremierul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, este reacția oficială a Biroului Politici de Reintegrare.
De asemenea, Oleg Serebrian a menționat pentru Euronews că „regiunea transnistreană nu mai este controlată în totalitate de Federația Rusă”, iar „apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit și de colaps”.
De asemenea, el a acuzat regimul de la Tiraspol că alocă peste 250 de milioane de euro pentru securitate și apărare, iar sprijinul cerut Rusiei este „o operațiune de mascare a problemelor” economice cu care se confruntă regiunea.
Vladimir Putin a vorbit două ore şi şase minute, depăşindu-şi precedentul record, din 2018, care era de o oră şi 55 de minute. El şi-a încheiat discursul exprimându-şi încrederea în victoria Rusiei.