Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1019: Premieră pe front - O dronă dotată cu o armă automată. SUA anunță un nou pachet de ajutor militar

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Propaganda Kremlinului recurge la o justificare religioasă a războiului. Rusia, asociată cu Lumina și Dumnezeu

missing
06 decembrie 2023, ora 00:30

Parohi din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove spun că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost declanșat „cu voia lui Dumnezeu” și că militarii ruși luptă împotriva diavolului, se arată în cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS. Potrivit Nadejdei Kițenko, profesoară specializată în liturghie politică, la Universitatea de Stat din New York, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi explicată prin argumente logice, de aceea propaganda Kremlinului recurge la o justificare religioasă a războiului.

„Războiul este purtat din motive imperialiste. Această justificare a războiului din partea Patriarhului Kiril i-a împins departe de el pe creștinii ortodocși ucraineni. Nu poți justifica atacul asupra semenilor creștini ortodocși cu minciuni, așa cum face patriarhul Kiril”.

Fost secretar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ceapnin, îl prezintă pe Kiril drept unul dintre părinții doctrinei despre Lumea Rusă, Ruskii Mir, și despre rolul rezervat Bisericii Ortodoxe Ruse în răspândirea, sprijinirea și păstrarea acestei lumi ruse.

„Eu aș spune că Kiril este autorul ei, cel puțin, unul dintre autorii celor două concepții de bază pe care le uzitează astăzi Kremlinul și continuă să folosească biserica. Prima concepție este cea a valorilor tradiționale, un surogat civil, secularizat, al sfintelor învățături evanghelice. Și cea de-a doua – concepția Lumii ruse”.

Fost apropiat al lui Kiril, Serghei Ceapnin dezvăluie motivele Kremlinului, care au stat la baza elaborării doctrinei Lumii Ruse.

„E o idee de soft power. Sunt destul de mulți ruși, vorbitori de rusă, în spațiul post-sovietic, în Europa Occidentală și în America. Și cu toți aceștia trebuie lucrat. Acești ruși, rusofoni, sunt uniți în primul rând prin aceeași limbă”, a spus el.

În contextul războiului din Ucraina, Patriarhul Kiril a devenit ideologul principal al invaziei militare ruse, cerând militarilor să lupte până la moarte și afirmând că sacrificiul în război spală toate păcatele:„Biserica conștientizează că dacă cineva rămâne fidel chemării sale și, în timpul satisfacerii datoriei militare moare. „El se aduce drept jertfă pentru ceilalți. Și de aceea credem că acest sacrificiu spală toate păcatele”.

Nadejda Kițenko consideră această chemare la martiriu drept o pervertire a învățăturilor ortodoxe și susține că moartea în război nu poate spăla păcatele, ci doar pocăința.

„Ceea ce am găsit nou și șocant în predica pe care patriarhul Kiril a ținut-o în septembrie 2022 este că el spune că uciderea oamenilor și moartea în război este un sacrificiu care spală păcatele cuiva”, a evocat ea. „Dar nicăieri în tradiția ortodoxă nu găsim afirmația că moartea în război spală păcatele cuiva. Hristos s-a oferit ca jertfă. Nu i-a ucis pe alții. Păcatul este spălat doar prin pocăință, nu prin moartea pentru o cauză dreaptă”.

Apostolii războiului

Cu toate acestea, unii preoți din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldovei îl disculpă pe patriarhul Kiril pentru chemarea sa făcută către militarii ruși, iar alții neagă în genere îndemnurile sale la arme.

Parohul bisericii „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbişte din raionul Criuleni, Victor Gangan, nu recunoaște că patriarhul Kiril a binecuvântat crimele soldaților ruși în Ucraina.    

„N-am auzit (pe Patriarhul Kiril) să exclame ca soldații ruși să se ducă și să omoare pe ucraineni. Aici vreau să fac o remarcă. Mulți speculează pentru că fac din țânțar-armasar”, a spus el. „Noi știm cu toții că un război spiritual l-a făcut Patriarhul Bartolomeu (al Constantinopolului) în Ucraina, când a înființat mitropolia necanonică și schismatică, numită PȚU (Biserica Ortodoxă a Ucrainei) și ați văzut ce se face. Intră cu automatele în biserici, strică lacătele, dar nimeni nu-i judecă. Nimeni nu acuză acest lucru. Toți tac. Înseamnă că așa e politica”.

Iar parohul Bisericii „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din orașul Sîngera, mun. Chișinău, Cristofor Tverdostup, spune că se roagă pentru ca rușii, belarușii și ucrainenii să fie împreună ca odinioară, în vremurile Uniunii Sovietice. 

„Nefiind el patriarh (Kiril), dar mitropolit al Kievului, atât de frumos spunea: Россия, Украина и Беларусь это Великая Русь. Россия, Украина и Беларусь это Великая Русь. Ce încurcă la popoarele astea să fie în pace și în dragoste?! – Credeți că vor mai fi un popor unit? – Știți, ce la om e cu neputință, la Dumnezeu totul este cu putință. O să fie, și mai ceva va fi. Și o să înflorească. Rusia este popor creștin-ortodox și, prin ceea ce fac ei [rușii], eu cred o să îi îndrepte la calea cea dreaptă (pe ucraineni).

Eu nu îl proslăvesc (pe Kiril), eu mă rog. Poate și el, ca om, are păcate, dar noi invers, cum ne îndeamnă biserica: rugați-vă unul pentru altul! Noi trebuie să ne rugăm. Poate Dumnezeu îi va da înțelepciune. Poate se va întoarce. Pentru asta este menirea noastră ca preoți, ca să ne rugăm unul pentru altu...”

Nu toți preoții din Moldova sunt de aceeași părere când vine vorba despre îndemnurile și acțiunile Patriarhului Kiril. Justificarea războiului împotriva Ucrainei le-a creat probleme unor preoți care au ales, sub presiunea enoriașilor, să părăsească Mitropolia Moldovei și să adere la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Ioan Solonaru din satul Cimișeni, raionul Criuleni, spune că a decis să treacă de la o mitropolie la alta, deoarece enoriașii săi au refuzat să mai intre în biserica sa asociată cu Rusia lui Putin și a lui Kiril.

„Rusia luptă cu SUA în Ucraina”

Narațiunea despre „războiul sfânt” al Rusiei în numele apărării ortodoxiei este răspândită și de alți preoți ai Mitropoliei Moldovei. Părintele Ioan Grigoraș din satul Cotova, raionul Drochia, este un promotor al teoriilor conspirației. El este ferm convins că, de fapt, Rusia luptă cu SUA în Ucraina pe motive sacre de apărare a ortodoxiei.

„Fiindcă se luptă acum cineva cu ortodoxia. - Cine se luptă? America, dar ei nu sunt ortodocși. Ei nu sunt ortodocși! Eu am văzut cum vorbește [Joe] Biden și a spus că trebuie nimicită ortodoxia. Asta am auzit eu cu urechile mele. Nu trebuie să-mi spună într-un fel sau altul”/

La rândul său, preotul din satul Izbiște, solicitat să vorbească despre războiul din Ucraina, a plonjat în acuzații la adresa SUA pentru bombardarea Belgradului în 1999.

„S-au luptat în Siria, a fost război în Afganistan, în Serbia. Țineți minte când americanii îi omorau pe sârbii noștri cu avioanele și cu rachetele, distrugeau bisericile și mănăstirile din Serbia? Toți tăceau”, a opinat el. „Nimeni nu spunea nimic. Pentru că așa era comod politicului. Să tacă toți. Nici ăia (americanii) nu au făcut drept, nici aceștia (rușii) nu fac drept. Distrug casele și multe altele. Dacă e să fim corecți, să fim pretutindeni. Nu să ținem cu unii și să tăcem pentru alții”.

Episcopul Ioan de Soroca, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei precizează că instituția în care slujește nu se asociază cu declarațiile Patriarhului rus Kiril. Totodată, el nu crede nici în argumentele celor care au părăsit Mitropolia Moldovei.

„Noi, Biserica Ortodoxă din Moldova, ne disociem de declarațiile pro-război ale Patriarhului Kiril. Deci, noi nu avem nimic în comun cu aceste declarații”, a spus ierarhul. „Noi răspundem de acțiunile noastre și de declarațiile oficiale enunțate de către Biserica Ortodoxă din Moldova. Regretăm atitudinea acestor preoți. Ei se ascund, de fapt, după asemenea motivații, pentru că din cauza acestor acțiuni ei ar fi aderat la Mitropolia Basarabiei. Ar trebui să aflăm cauza reală a aderărilor la Mitropolia Basarabiei”.

Rusia - apărătoare a ortodoxiei la nivel mondial?

Potrivit lui Serghei Ceapnin, Rusia se prezintă astăzi ca o apărătoare a ortodoxiei la nivel mondial. Kremlinul aspiră la un statut de A Treia Romă în proiectul său geopolitic de a crea un nou Imperiu Rus. Acest lucru implică existența unei biserici ruse ca instrument al Kremlinului pentru atingerea scopurilor sale politice interne, dar și externe.

„Există convingerea că biserica orientală va fi o biserică a imperiului. Numai în cazul în care va fi o biserică a imperiului, ea va supraviețui. Și iată că Imperiul Bizantin nu mai există, Imperiul Rus nu mai există, iar ultimul pretendent la statutul de imperiu pravoslavnic este Rusia lui Putin”, a comentat el.

Preotul Ioan Grigoraș vede în războiul din Ucraina bătălia finală dintre Bine și Rău, așa cum este prezentată ea în Apocalipsa din Biblie. În viziunea sa, binele ar fi reprezentat de armata rusă, în timp ce răul este personificat de Ucraina, în spatele căreia stă Occidentul.

„Cine este de partea diavolului și cine este de partea lui Dumnezeu? - Cel care zice cu inimă curată, care nu are nimic împotriva aproapelui, acela este cu Dumnezeu. Cel care are viclenie, ură... - Nu, mă refer la acest război. Este cineva de partea diavolului și cineva de partea lui Dumnezeu? - Într-adevăr, în 2014 (războiul din Donbas), când am văzut eu atunci când a declarat (Petro) Poroșenko, acela a fost din partea diavolului. El nu a fost din partea lui Dumnezeu Asta a fost cel mai urât, el a mers împotriva poporului care l-a votat. El nu putea să facă lucru acesta. Atunci s-a făcut dezbinarea (în interiorul Ucrainei)”. 

Profesoara universitară Nadejda Kițenko spune că, în realitate, practica propagandei ruse de a asocia Ucraina și SUA cu Răul și, respectiv, Rusia cu Lumina și Dumnezeu este folosită pentru justificarea invazia rusă împotriva Ucrainei.

„Este, de fapt, foarte, foarte ciudat și foarte amuzant și ironic, pentru că în predicile patriarhului Kiril și în predicile preoților moldoveni, Patriarhul Kirill susține că Rusia a atacat Ucraina pentru că Donbasul a refuzat să organizeze parade ale mândriei de a fi „gay”, care sunt sinonime cu drepturile comunității LGBTQ, care se presupune că sunt sinonime cu dominația culturală europeană și americană”.

Nadejda Kițenko susține că, pe de o parte, Kremlinul folosește valorile tradiționale pentru a submina, în zona sa de influență, edificarea unei societăți democratice după model occidental. Și, în același timp, folosește aceleași valori tradiționale pentru a-și justifica agresiunea militară împotriva Ucrainei.

„Aceasta a fost o mișcare inteligentă. Așadar, Biserica Ortodoxă Rusă pretinde că apără valorile tradiționale, familia tradițională și apără dreptul societăților de a urma propriile norme morale”, a spus ea. „Deci, un astfel de limbaj sună foarte atrăgător pentru mulți oameni, dar maschează faptul că Rusia folosește acest limbaj aparent inofensiv pentru a promova un război de agresiune (în Ucraina)”.

Luni de zile, Cutia Neagră PLUS a urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și a aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Care este rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova? Răspunsul îl afli în investigație.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Un preot din Criuleni a părăsit Mitropolia Moldovei, după revolta enoriașilor. Nu vor în biserica legată de Rusia lui Putin

Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.

/VIDEO/ Accident în cotitură la Orhei: O femeie a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident în cotitură la Orhei: O femeie a ajuns la spital
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
Reacția fermă a SUA după anularea alegerilor din România: „Facem apel la un proces democratic pașnic”
Reacția fermă a SUA după anularea alegerilor din România: „Facem apel la un proces democratic pașnic”
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
/FOTO/ Zelenski, Trump și Macron s-au întâlnit la Paris. Pacea în Ucraina, discutată în secret: „Lumea pare să devină un pic nebună”
/FOTO/ Zelenski, Trump și Macron s-au întâlnit la Paris. Pacea în Ucraina, discutată în secret: „Lumea pare să devină un pic nebună”

/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși

missing
08 decembrie 2024, ora 11:20

În 2023, mai mulți miliardari ruși au vizitat R. Moldova. Călătoriile private, ținute în mare secret, au avut un singur scop - obținerea cetățeniei moldovenești.

Printre beneficiari s-au numărat: un apropiat al oligarhului rus Roman Abramovici, patronul a două cluburi de fotbal europene și un „agrobaron” din Samara.

„Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși”, duminică, ora 19:45, la Cutia Neagră PLUS.

Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
/VIDEO/ „Moldova gândește”: Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.