Decizia Consiliului European privind lansarea negocierilor de aderare ar putea fi luată la pachet pentru Ucraina și Republica Moldova. De această părere este președintele României, Klaus Iohannis, potrivit căruia dacă nu va exista un accept pentru Ucraina, este puțin probabil să existe pentru Moldova.
„Eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, că Ucraina și Moldova să meargă împreună”, a declarat liderul român, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest.
Totodată, președintele României a subliniat că, la moment, nu există garanții privind un răspuns pozitiv din partea Consiliului, dar discuțiile ar urma să dureze până seara târziu, până se va ajunge la un „compromis acceptabil”.
„Noi intrăm în Consiliu cu speranța să găsim o soluție comună, fiindcă arma noastră cea mai puternică este solidaritatea, unitatea Uniunii Europene. Dar de data aceasta, de aceea am și început așa, situația este complicată. Nu există nicio garanție la momentul acesta când vorbim că rezultatul va fi unul pozitiv și pentru asta vom purta discuții și iarăși discuții și vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis acceptabil.
În politică lucrurile se rezolvă cu compromis și faptul că în Consiliul European votul trebuie să fie unanim este, evident, o situație care necesită foarte multă muncă de lămurire. În acest moment trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor”, a menționat Iohannis.
TV8.md reamintește că liderii UE se vor reuni pe 14-15 decembrie pentru a decide dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a dat de înțeles că Ucraina și Republica Moldova ar putea să primească un „nu” la summitul din 14-15 decembrie, în privința deschiderii negocierilor de aderare, a transmis Serviciul de presă al Parlamentului austriac.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că este posibil să nu se ajungă la un consens între liderii europeni privind începerea negocierilor cu Ucraina şi a afirmat că subiectul nu ar trebui să figureze pe agenda summitului european.
Pe 11 decembrie 2023, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a afirmat că începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea să nu fie susținută la sfârșitul săptămânii. Sturza precizează că singura țară care se împotrivește este Ungaria.
Contrar celor spuse de fostul premier al Republicii Moldova, G4Media a publicat un proiect de decizie a Consiliului European, potrivit căruia statele membre UE vor susține inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, chiar dacă Ungaria a confirmat că va vota împotriva Ucrainei.
Eurodeputata Corina Crețu a comentat pentru TV8 informațiile apărute în presa română.
„Este un document foarte pozitiv la adresa RM. Cea mai mare incertitudine rămâne cea legată de poziția Ungariei, care a anunțat mai demult că se va opune deschiderii negocierilor cu Ucraina. Nu este o poziție finală. Se duc negocieri pentru a schimba poziția, măcar să se abțină ...ideea e să nu voteze împotrivă. După cum bine știți, Ucraina și Moldova sunt acum, datorită și eforturilor diplomatice ale celor două țări ale noastre în Parlamentul european, sunt luate la pachet”.
Din draftul documentului se înțelege că statele membre UE acceptă inițierea negocierilor deși avem restanțe la capitolul reforma justiției și lupta cu corupția.
La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în acest sens, iar autorităților de la Chișinău le-au fost recomandate să îndeplinească câteva condiții restante.