Rusia ar putea aproviziona regiunea transnistreană cu gaze prin Turk Stream. Presa de la Moscova scrie că Gazprom ar fi rezervat o capacitate de 3,1 milioane de metri cubi de gaze prin compania cipriotă Ozbor Enterprises. Livrările ar putea începe din februarie și dura până în aprilie, iar Rusia ar urma să-și asume cheltuielile de circa 160 milioane de dolari. Deocamdată, Tiraspolul și Chișinăul nu au făcut un anunț în acest sens.
Potrivit kommersant, Ozbor Enterprises a rezervat segmentul de gazoduct Turk Stream până la punctul de intrare „Strandja-2” la granița Turciei cu Bulgaria.
Capacitățile ar fi rezervate pentru o lună, începând cu 1 februarie, iar volumul corespunde necesarului de gaz al regiunii transnistrene.
Livrările de gaz către stânga Nistrului sunt catalogate drept „umanitare”, fiind în cantități minime necesare, spre deosebire de perioadele anterioare, când din gaz era produsă energie electrică pentru malul drept.
Ozbor Enterprises este activă pe piața de import-export de gaze și a devenit membru CEEGEX în 2024. Comerțul cu gaze este coordonat de Miroslav Stoianovici, fost trader la Gazprom între 2017 și 2022. Vladimir Petkov, fost asociat Gazprom, gestionează biroul din Elveția al companiei.
Între timp, presa din stânga Nistrului scria aseară că livrările de gaze „întâmpină opoziție din partea Chișinăului, care ar încerca să agraveze criza umanitară din Transnistria”. Asta deși concernul rus Gazprom a încetat livrările de la 1 ianuarie 2025. Autoritățile constituționale au propus surse alternative de aprovizionare, iar Tiraspolul a refuzat.
TV8.md amintește că ieri s-a aflat că Gazprom nu a rezervat nici pentru februarie capacitățile necesare în gazoductul transbalcanic, prin care gazul ar urma să ajungă în regiunea transnistreană. Decizia Gazpromului vine în contradicție cu anunțul lui Vadim Krasnoselski, întors de la Moscova. Pretinsul lider de la Tiraspol declara că Gazprom va relua „în curând” livrările de gaze.
Concernul rus ar putea face însă rezervări zilnice, însă costurile vor fi mai mari. Autoritățile de la Chișinău spun că sunt în continuare deschise să ofere suport logistic pentru malul stâng pentru achiziționarea gazului de la bursa europeană prin intermediul Moldovagaz.
„Există un mecanism care de fapt l-am propus noi încă în luna decembrie cum pot fi achiziționate gaze naturale. Acum ne-am întors exact la ce am propus, desigur sunt aspecte care trebuie examinate, în primul rând achitarea, proveniența banilor și autoritățile examinează acum acest subiect”, a punctat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
Zilele trecute, Vadim Krasnoselski a anunțat că Tiraspoltransgaz este dispus să primească gaz prin intermediul Moldovagaz și va plăti pentru acesta fără a oferi alte detalii. Acesta nu a precizat dacă se referă la gazul rusesc sau la cel european.
Ulterior, Guvernul a declarat că malul stâng a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea până la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe, iar Tiraspoltransgaz urmează să achite „Moldovagaz” doar pentru tranzitul de la hotar și până în regiunea transnistreană. Drept răspuns, Chișinăul a declarat că are nevoie de timp pentru a înțelege schema propusă de Tiraspol și dacă aceasta nu intră în contradicție cu legislația națională și cea internațională.