Chișinăul este în această săptămână capitala mondială a vinului. Delegații din peste 40 de țări participă la Congresul Mondial al Viei și Vinului, desfășurat, în premieră, în țara noastră. Oameni de știință, vinificatori și somelieri de talie internațională caută soluții pentru provocările sectorului, printre care și tendința de reducerea a consumului de vin la nivel mondial. De cealaltă parte, vinificatorii autohtoni privesc evenimentul drept o oportunitate pentru noi parteneriate.
Deși facem vin de când ne știm, pe harta mondială a vinurilor Republica Moldova face parte din lumea nouă. Deși pare incredibil, anume embargourile rusești ne-au ajutat să înțelegem că a trebuit să ne promovăm în toată lumea.
Așa am ajuns în top 20 cei mai mari producători de vinuri din lume și pe locul 14 la export. Astăzi, peste 150 din cei mai renumiți vinificatori și somelieri din lume sunt la Chișinău. Directorul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, din care fac parte peste 50 de țări, spune că vinificatorii moldoveni nu și-au valorificat, deocamdată, potențialul.
„Vinurile moldovenești sunt excepționale, le iubesc și sunt un mare fan. Feteasca Neagră, Rara Neagră, îmi plac foarte mult. Cred că pe piața globală vinul moldovenesc mai are loc unde să fie cunoscut și cred că va fi încă o adevărată descoperire când vor gusta vinurile voastre și le va plăcea mult. Dacă mă uit la produsele moldovenești și soiurile pe care le aveți, mai ales vinurile albe cred că pe viitor exporturile pot crește”, a subliniat directorul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, John Barker.
Dar, săptămâna aceasta la Chișinău, nu se va discuta exclusiv despre vinurile moldovenești. Savanții și vinificatorii spun că provocarea cea mare este că la nivel mondial consumul de vin este în scădere, iar din cauza schimbărilor climatice scad drastic și plantațiile de vie.
„ Trebuie să determinăm de ce se întâmplă asta, trebuie să înțelegem gândirea consumatorilor și să vedem industria vinului prin ochii lor. Trebuie să vedem ce putem face diferit, ce inovații să aducem pentru a capta atenția. În același timp trebuie să ținem cont de recomandările organizațiilor de sănătate”, a menționat experta Yvette Van Der Merwe.
Surprinzători, dar și cercetătorii științifici de la noi susțin că nici în Republica Moldova nu se mai bea vin ca pe vremuri, iar seceta afectează tot mai multe podgorii de viță-de-vie.
Vinificatorii moldoveni speră că evenimentul îi va pune față în față cu posibilii parteneri de afaceri, iar geografia exporturilor noastre va crește și mai mult.
În țara noastră sunt plantate peste 110.000 de hectare de viță-de-vie cu soiuri tehnice. Autoritățile planifică să reînnoiască în următorii ani în jur de 30.000 de hectare cu plantații noi, mai productive și rezistente la temperaturile ridicate și lipsa de apă.
Anul trecut țara noastră a exportat 144 de milioane de litri de vin în valoare de 234 de milioane de dolari. Vinurile noastre ajung în aproape 80 de țări, cea mai parte fiind în Uniunea Europeană.