/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

missing
15 aprilie 2024, ora 21:30

Smochini de... Moldova. Nu e glumă, ci o realitate pe care o întâlnim în câteva gospodării din țară. Una este și cea gestionată de Vasile Iepure, un pensionar din satul Hagimus, raionul Căușeni. Aventura a început mai mult din curiozitate, iar în timp a devenit o sursă de venit pentru familie. Dintr-un rând de smochini, ce numără 160 de copaci, se poate scoate 20 de mii de lei. Curios este și faptul că nu duce lipsă de clienți. Vinde fructe proaspete, vinde fructe uscate, vinde și puieți de smochini. „Cine nu riscă nu bea șampanie”, spune agricultorul. 

„Trebuie să crești aceea ce nu au alții, dacă vrei să vinzi ușor”.

Aceasta este convingerea de care se ghidează Vasile Iepure și care dă roade de fiecare dată. Roadă bună dau și cei 160 de copaci de smochine care îi suplinesc veniturile familiei cu circa 20 de mii de lei pe an. 

„Iaca rândul acesta de smochine mi-a bătut acele 2 hectare de prună. - Serios? - Da. - Ați făcut 10-20 de mii pe un rând? - Cam așa”.

Primii doi copaci de smochini au ajuns în gospodăria pomicultorului acum 15 ani. Mânat de curiozitate, a vrut să descopere ce fel de soi este acesta. 

„Am făcut schimb. - Când? - Vreo 15 ani în urmă am făcut schimb. La început am pus cu gândul că pentru nepoți, pentru una, alta, să vă ce fruct e, pe urmă, pe la 2-3 ani, tot răsfoind calculatorul, am găsit cum se înmulțesc. Și zic să-mi fac și mie niște puieți. Am început a face și de vânzare. - Și cum a mers? - Merge bine. - Lumea caută smochine? - Caută, caută. La toamnă am comenzi de vreo 300”.

Vinde nu doar puieți de smochini, dar și fructele.

„Smochinul e 150 de lei kilogramul, piersicul e cel mult 30 de lei. Dar este și de 5 lei. Diferență este. Ca să faci 1000 de lei, vinzi vreo 5-6 kilograme de smochine ori 200 de kg de piersică. Da pruna, în genere, am dat-o cu aproape 2 lei. - Merită investiția în smochine... - Merge, da cum să nu meargă?”

Piețe de desfacere să fie, că roadă e gata să livreze mereu. 

„Locuri n-ai, te duci la piață, nu ai loc. Te futbolesc. - Au încercat și la dvs să vă ia smochine? Să le vândă în altă parte? - Da. Unde ați cârnit la drum, eu vara vând acolo. Un băiat de la Chișinău le cumpăra cât aveam: 10-15 kg, dar mai ieftin. Dar băieții de la restaurante nu se târguiesc cu mine. - Interesant, de unde aveți clienți, băieții aceștia care vin să cumpere... - Cum am producție mai multă, pun pe Facebook, și îndată încep a mă suna. - De unde vă sună? E interesant, cine vă sună? - Matele de-o pildă cum m-ai găsit? Sună pe fix, la Moldtelecom, sună pe la primărie”.

De ceva vreme, pomicultorul a descoperit că poate face bani și din smochine uscate. Avea o dilemă însă: nu știa cât să ceară pentru un kilogram. 

„Am găsit într-un magazin smochine uscate, m-am uitat prețul. Și eu l-am ridicat oleacă, ale lor sunt din Turcia, ale mele sunt de pe loc”.

Așa că acum, dacă nu reușește să vândă fructele uscate, le usucă și le vinde cu 240 de lei kilogramul. Deși s-ar părea că pomii exotici sunt mai greu de îngrijit, Vasile Iepure demontează acest mit. Tot de ce are nevoie un smochin este apa, iar în primii ani de viață - protecție contra frigului. Și cam atât. Nu-i stropește nici contra dăunătorilor. 

„Îs vii, eu apă le dau, iată bag mâna și uitați-vă că e ud, ud. - Din aștia vreți să mai puneți niște rânduri de puieți? - Nu, sunt pentru comenzi. - Comenzi de puieți, da? - Da”.

Deși Vasile Iepure practică agricultură la scară mică, oricum am vrut să aflăm ce crede despre recentele proteste ale fermierilor, care au dus inclusiv la blocări de vame și drumuri.

„Nu-i înțeleg ce aceia. Dacă ți-ai asumat să pui o livadă mare, trebuie să te asiguri că ai cui să vinzi. Eu, dacă am prea multă prună, scot. Iată smochine 160 de copaci, ca să îi pot realiza. Că apoi tre să ies pe piața centrală să-mi deie. Știi cum zicea rusul: cine nu riscă nu bea șampanie. Așa e și aici. Trebuie să riști. Nu să stai cu mâna întinsă. - Nu vedeți ce se întâmplă prin Chișinău? Ies cu sutele! - Nu, eu nu sunt așa. Cei care fac proteste trebuie să-și asume afacerea. - Când te apuci de-un lucru, tre să știi ce faci. - Da”.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-urile specializate, cel mai bun moment pentru plantarea smochinilor este sfârșitul iernii și primăvara. Pomii pot da roadă de două ori pe an, producția sa maximă se obține în anul 4 de la plantare. Fructele sunt gata pentru a fi culese atunci când culoarea lor devine violet și se desprind ușor. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Ecoul protestelor din iarnă. Sergiu Stefanco, fermier de la Căușeni: „Nimic nu s-a schimbat”

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

/VIDEO/ Vestigii în pericol? Familia unui primar vrea să construiască pe un sit arheologic de la Horodiște

missing
20 mai 2024, ora 11:44

Căsuțe de vacanță, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova, cu o priveliște ce-ți taie respirația. Intenția de a construi acolo aparține familiei primarului comunei Horodiște, care a deținut, timp de un an, și funcția de deputat PAS. Familia Iurcu a procurat terenul de 12 hectare, anul trecut, de la o persoană fizică. Până în anul 2020, terenul era proprietate publică, dar mai apoi a fost privatizat, printr-o decizie a consiliului local. S-a aflat despre acest caz datorită unei petiții online, semnată de 40 de ONG-uri. Activiștii de mediu susțin că în zona unde ar urma să se înalțe casele ar putea să fie importante vestigii arheologice. Pentru a putea construi, proprietarii și autoritățile locale trebuie să obțină mai multe documente.

„Suntem în localitatea Horodiște, pe un teren de peste 12 hectare. După cum vedeți în spatele meu, aici au început niște lucrări de construcție, iar noi am aflat de la proprietari că aceștia vor să construiască aici o pensiune agroturistică. După ce câțiva activiști de mediu au atras atenția că aici se produc lucrări, autoritățile au decis sistarea lucrărilor. Proprietarii ne-au spus că, li s-a comunicat că vor primi autorizația pentru a construi în acest loc. E foarte interesant că primăria a decis să privatizeze acest teren, care face parte din această rezervație care oferă niște peisaje extraordinare, la doi pași de mănăstirea Țîpova”.

În scurt timp, la fața locului și-a făcut apariția o femeie, care s-a recomandat a fi proprietara terenului.

„- Eu văd că serios v-ați apucat de capul nostru, să ne distrugeți psihologic. În fiecare zi câte o televiziune și câte o organizație neguvernamentală. - Dar cine sunteți dumneavoastră? - Stăpâna terenului ăsta. - Noi vă căutam ca să vorbim. - Eu de-atâta am venit, că am înțeles că mă căutați. - Bine ați venit!”

Din discuție în discuție, am aflat că proprietara terenului de 12 hectare, situat într-un sit arheologic, este și soția primarului, tot ea fostă secretară în primărie. De ce a decis familia să cumpere acest teren? 

„Copiii mei au revenit din Franța și au cumpărat acest teren de la fosta proprietară, doamna care a participat la licitație în 2021. - El era vândut înainte altcuiva? - Da, era vândut din 2021, procedura s-a pornit în 2020, ea durează pentru că sunt niște proceduri care trebuie respectate, iar în 2021 dumneaei a procurat, pe urmă au intervenit niște modificări, niște greutăți și dumneaei a decis să-l vândă. Și copiii mei, aflând că dumneaei vrea să-l vândă, l-au cumpărat”.

Conform datelor de la Cadastru, Vera Iurcu are circa o treime din teren. Restul suprafeței este deținută de fiica ei. Intenția familiei sale este să construiască aici o pensiune agroturistică, pentru turiștii care oricum vizitează zona și uneori campează aici. Deși deține acest teren de jumătate de an, femeia spune că nu este la curent cu valoarea culturală și naturală a zonei unde e amplasat acesta. 

„Nu am fost la curent cu modificările care s-au efectuat în lege, că nu mai există construcții provizorii, ușor demontabile, toate sunt construcții și toate necesită autorizație de construcție. - Deci pentru asta ați fost amendați. - Da. - Dar despre faptul că terenul se află în rezervația peisagistică? - Nu a știut nimeni și nu am văzut un document negru pe alb că iaca de aici și până aici, e rezervație peisagistică”.

Lucrările de construcție au fost semnalate de către un grup de persoane din Țîpova, care au vrut să afle dacă sunt legale. Pentru asta, au apelat la un ONG, specializat în consultații privind chestiuni de mediu. 

„Am cerut și noi explicații de la primărie...”, a spus directoarea executivă Eco Contact, Natalia Guranda-Butnaru.

Potrivit expertei, pentru a efectua lucrări în astfel de zone protejate, e nevoie de mai multe certificate și acte permisive. 

„Avem noi o lege așa foarte frumoasă, care se numește „Valoarea impactului asupra mediului”, Legea 86 din 2014 care prevede ca, pentru unele activități este necesar să se desfășoare valoarea impactului asupra mediului. Respectiv, activitatea dată noi vedem că se încadrează asupra unor sate, să zicem așa, ecologice, sau căsuțe ecologice, care ulterior vor avea și o infrastructură. Vor avea și lumină, vor avea și un drum de acces, apă și canalizare, da. Iar pentru aceste tipuri de activități trebuie solicitată de la Agenția de Mediu evaluarea de impact asupra mediului. La solicitarea noastră, autoritatea publică locală a menționat că nu a făcut acest lucru, a menționat că acele căsuțe sunt ușor demontabile și respectiv nu au nevoie nici de proiect. Rolul nostru a fost doar de a informa Inspectoratul pentru Protecția Mediului să efectueze un control”.

De altfel, la fața locului a fost control la fața locului, condus de Agenția Națională de Arheologie. S-a constatat „deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri în partea de est a sitului”. A fost întocmit și un proces verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă autorității publice locale, adică primăriei, care este condusă de soțul proprietarei terenului. 

„La fața locului repede s-au adunat și polițistul de sector și un inspector de mediu, și noi am văzut că s-au făcut anumite lucrări. Primarul a zis că nu știe că acel loc prezintă teren cu patrimoniu arheologic, proprietarii la fel. Însă, le-am arătat și materiale arheologice scoase din șanțuri săpate anterior și s-au convins că astea sunt vestigii arheologice, le-am explicat. Situl arheologic a fost prospectat de o echipă mixtă moldo-germană în 2019 și a fost scanat în întregime și s-a dovedit că aceste lucrări s-au făcut într-o margine de sit, unde practic structuri arheologice lipsesc, din fericire pentru patrimoniul arheologic național”, a spus directorul general al Agenției Naționale de Arheologie, Vlad Vornic.

Vlad Vornic a mai anunțat că locul este cercetat pentru a-l elibera de posibile vestigii arheologice. La final, urmează să fie eliberat un certificat ce le va permite proprietarilor continuarea lucrărilor de construcție, doar că pe suprafețele stabilite de către agenție.

„Din punctul de vedere al Legii privind protejarea patrimoniului arheologic, atunci când se fac lucrări de excavare și sunt în acele locuri vestigii arheologice, se realizează această procedură numită descărcare de sarcină arheologică, care e de fapt o cercetare arheologică. Se înregistrează tot ce se descoperă, se recuperează vestigiile și apoi, pentru acel teren se emite un certificat de descărcare de sarcină arheologică și apoi poate fi folosit pentru diverse lucrări”.

Cazul este și în atenția Ministerului Mediului. Entitatea a dispus controale pentru a clarifica situația privind șantierul pornit în limitele sitului arheologic. 

„Noi am recepționat la Minister acea petiție colectivă, am solicitat Inspecției pentru Protecția Mediului să verifice legalitatea lucrărilor pentru construcție pe terenul menționat. Într-adevăr s-au constatat niște lucrări care erau efectuate în lipsa avizului și a acordului de mediu, respectiv am solicitat IPM verificarea legalității tuturor lucrărilor, iar imediat ce vom avea un răspuns clar vom veni cu alte măsuri impiuse de lege. - E posibil să fie verificat modul în care acest teren a ajuns din proprietatea statului în proprietate privată? E în competența ministerului să se expună? - În primul rând, modul de privatizare nu este în competența ministerului, urmează ca organele abilitate să stabilească modul în care a fost privatizat terenul, respectiv noi nu ne putem pronunța pe acest subiect”.

Pentru lucrările neautorizate, proprietarii terenului au fost sancționați.

„Greșeala noastră a fost, am recunoscut, am achitat și amendă și nu ne-am pus contra nimănui. - V-au amendat și pe dumneavoastră? Eu știam că doar primarul a fost amendat. Ce amendă ați primit? - Noi am primit amendă 13 mii de lei, am achitat-o în 72 de ore și am achitat în jumătate pentru că am construit tumbele”.

Femeia speră să-și ducă planurile la bun sfârșit, mai ales că au fost cumpărate toate materialele pentru construcție. Au și primit asigurări că vor putea să ducă la capăt construcțiile. 

„- Acum ce faceți, ați pierdut banii? - Iaca stăm, așteptăm. - Nu v-a spus nimeni, nimic? - În primul rând, de la Agenția Națională de Arheologie, domnul Vornic ne-a promis că, cât de curând ne va elibera un certificat de descărcare de sarcină și o să putem să construim. Că nu vor să construiască clădiri înalte, nu au făcut nivelări de teren, adică au vrut să păstreze natura cât de intact, neștiind de rezervație. Ei și-au dorit să păstreze natura cât mai neatinsă și au vrut să construiască, iată au ridicat doar tumbele”, am vorbit cu proprietara terenului și soția primarului de Horodiște, Vera Iurcu.

Femeia s-a arată supărată de faptul că autoritățile centrale nu au putut să-i prezinte documente, prin care să i se demonstreze, oficial, că nu are voie să construiască aici. De aceea, crede că există alte interese. 

„Am înțeles eu că în râpă acolo e rezervația, noi suntem departe. Terenul nostru e după drum, încoace. - Din câte am înțeles, terenul ăsta se află în rezervație. - Nu, nouă ne-au arătat că rezervație e până la măslin acolo. - Aici arheologii ce au găsit? - Au găsit cioburi și au zis ei, eu nu-s sigură că au găsito la noi, o cănuță așa”.

Pentru că o bună parte din responsabilitate pentru păstrarea acestei zone îi revine administrației publice locale, am mers să-l căutăm pe primarul comunei. Dorel Iurcu deține funcția de primar în această comună începând cu anul 2011. În toată această perioadă, a lipsit doar un singur an de la conducerea primăriei, pentru că a fost ales deputat PAS. Acum doi ani însă a câștigat un nou mandat, deja ca primar PAS. 

„De cine aveți nevoie? - De dl primar. - Dar l-ați anunțat cine sunteți? - De la tv8. - De la dvs au mai fost? - Care e legătura? - Nu, eu am întrebat. Nu. La moment, nu-i dlui”. 

Am revenit la primărie, după filmarea pe care am avut-o pe vârful dealului. O angajată ne-a spus că l-a văzut chiar atunci pe primar. Însă, nu am mai dat de el. Nici la telefon nu a răspuns. 

Am mai făcut o tentativă de a discuta cu primarul comunei. Pentru că nu ne-a răspuns la telefon, i-am lăsat mesaj, prin care i-am expus, pe scurt, de ce îl căutăm. Ne-a trimis un răspuns joi noaptea, prin care ne-a rugat să-i lăsăm familia în pace, pentru că de o lună sunt terorizați, de parcă cineva își dorește să-i distrugă psihologic. Iurcu a declarat că la mijloc ar fi niște interese, însă când l-am întrebat detalii, nu a mai revenit. Primarul ne-a expediat și explicația pe care a trimis-o Centrului Național Anticorupție, privind modul în care terenul a devenit din domeniul public în domeniul privat. Decizia a fost adoptată la sfârșitul anului 2020, iar o lună mai târziu terenul a fost cumpărat prima dată, în urma unei licitații. Iar în 2023, a fost procurat de familia primarului.

„Nu a trebuit nimănui acest teren până acum, nu erau situri, nu era nicio rezervație, nu a apărut nici o problemă atâția ani – acum, când s-au întors niște tineri din Diasporă să contribuie la dezvoltarea țării, la îndemnul Doamnei Președinte a Țării, Dna Maia SANDU, și au intenții bune de a realiza ceva frumos pe o pârloagă, s-au năpustit asupra lor din toate părțile, de parcă ar fi cei mai mari infractori și au comis cea mai groaznică și mai gravă crimă de pe Planetă”, este fragmentul cu care încheie primarul explicația. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram