/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor

missing
16 aprilie 2024, ora 08:10

În cadrul procesului penal inițiat de Procuratura Anticorupție după vicierea concursului pentru ocuparea funcției de procuror general al R. Moldova a fost examinată și ipoteza unei tentative de sabotare a concursului în interesele unui grup criminal organizat, se arată în ordonanța emisă de șefa Procuraturii Anticorupție privind clasarea procesului penal. TV8 publică o copie a documentului, obținută prin solicitare oficială de informații, care scoate la iveală detalii curioase ce-l vizează pe fostul membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Roșca, și posibila legătură a acestuia cu gruparea lui Ilan Șor.

Potrivit ordonanței, oamenii legii au investigat dacă au existat și alte motive care puteau să-i determine pe foștii membri CSP Olesea Vîrlan și Andrei Roșca să contribuie la vicierea concursului, nu doar intenția de răzbunare pe candidatul Ion Munteanu, pentru că nu i-a oferit lui Roșca funcția de adjunct al procurorului general.

În cadrul anchetei s-a stabilit că soția lui Andrei Roșca a lucrat timp șapte ani în cadrul companiei „Avia Invest”, conectată la deputatul fugar Ilan Șor. Mai mult, în anii 2017-2018, potrivit informațiilor furnizate de Serviciul Fiscal,  soția lui Roșca a direcționat 2,8% din venitul său către Fundația Miron Șor, fapt care „denotă o susținere personală a lui Ilan Șor și nu doar o atitudine detașată de serviciu în cadrul companiei Avia Invest”, precizează procurorii.

Presupusa întâlnire a lui Roșca cu Șor în Dubai

De asemenea, oamenii legii au avut bănuiala că Andrei Roșca s-ar fi întâlnit cu Ilan Șor în Emiratele Arabe Unite, în noiembrie anul trecut, pe când era membru al CSP, iar concursul pentru funcția de procuror general era deja demarat. 

Examinând traversările de frontieră ale lui Andrei Roșca, procurorii au constatat că la 26 noiembrie 2023, acesta a zburat spre Dubai, folosind un pașaport românesc și s-a întors la Chișinău pe 1 decembrie 2023, folosind un alt act pentru intrare în țară - un buletin de identitate românesc.

Tot la 26 noiembrie 2023, Ilan Șor a părăsit teritoriul statului Israel, dar destinația nu este cunoscută, după cum au informat anterior autoritățile R. Moldova. Iar pe 7 ianuarie 2024,  Ilan Șor a călătorit chiar în Emiratele Arabe Unite, doar că a zburat spre orașul Abu Dhabi.

Ex-membrul CSP le-a spus procurorilor că a fost în Dubai pentru a sărbători o zi de naștere. Omagiatul care l-a invitat acolo este afiliat politic și a candidat la alegerile parlamentare din iulie 2021, dar nu a reprezentat Partidul Șor.

„Există careva suspiciuni că vizita lui Andrei Roșca în Dubai avea ca scop întâlnirea cu persoane politice, inclusiv Ilan Șor, care poate călători în destinații limitate, fiind anunțat în căutare de către Interpol și care a ales un oraș în Emiratele Arabe Unite ca destinație în timp recent”, scrie în ordonanța emisă de șefa Procuraturii Anticorupție.

În cadrul procesului penal, procurorii nu au reușit să acumuleze suficiente probe pentru a stabili o legătură directă între Andrei Roșca și Ilan Șor. De asemenea, nu au putut afla de la fosta membră CSP, Olesea Vîrlan, dacă aceasta cunoștea despre potențiale legături ale lui Roșca cu grupul Șor.

Vîrlan nu a fost audiată la PA

Olesea Vîrlan nu s-a prezentat la audieri la Procuratura Anticorupție. A trimis doar o explicație în scris în care a făcut precizări referitoare la modul în care l-a evaluat pe Ion Munteanu în cadrul concursului pentru funcția de procuror general. Vîrlan a invocat o eroare de calcul comisă din oboseală.

În cadrul procesului penal, Procuratura Anticorupție a stabilit că Olesea Vîrlan ar fi folosit situația de serviciu și l-ar fi „depunctat” intenționat la concurs pe Ion Munteanu, la solicitarea lui Andrei Roșca, care astfel și-a dorit să să răzbune pe Munteanu pentru că nu i-a oferit funcția de adjunct al procurorului general. 

La 28 februarie 2024, Andrei Roșca a plecat din sistemul Procuraturii. Dacă demisiona din funcția de adjunct al procurorului general, Roșca ar fi încasat o indemnizație de concediere cu peste 200 de mii de lei  mai mare decât suma pe care a încasat-o demisionând din postul de procuror în cadrul Procuraturii General.

Dumitru Robu, rugat să o promoveze în carieră pe Vîrlan

În cadrul audierilor, Andrei Roșca a recunoscut că are relații apropiate cu Olesea Vîrlan și au lucrat împreună timp de 6 ani. Roșca a deținut funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Rezina între anii 2012-2017, iar Olesea Vîrlan a fost subalterna sa, activând în funcția de procuror în Procuratura Rezina. În ianuarie 2018, Roșca a fost transferat la Chișinău, după ce a fost numit membru al CSP, unde a activat până la 1 ianuarie 2024. 

Fostul procuror general interimar Dumitru Robu a declarat la audieri că, în calitatea sa de membru al CSP, Andrei Roșca a încercat să o promoveze pe Vîrlan în funcții de conducere a unor procuraturi teritoriale. În iarna anului 2022, Roșca i-ar fi cerut direct lui Robu să o numească pe Vîrlan în funcția de adjunct interimar la Procuratura Anenii Noi. Iar în vara anului 2022, i-a cerut lui Robu să o numească adjunct interimar la Procuratura Ialoveni. Robu a refuzat solicitările în ambele cazuri.

 Andrei Roșca le-a declarat procurorilor că nu-și amintește să fi vorbit cu Dumitru Robu despre promovarea în carieră a Olesei Vîrlan.

Probe video ce confirmă întâlnirile lui Roșca cu Vîrlan

Andrei  Roșca a negat faptul că ar fi discutat cu Olesea Vîrlan despre concursul pentru funcția de procuror general și că ar fi influențat-o în decizia ei de a oferi un punctaj minim candidatului Ion Munteanu.

Pe de altă parte, procurorii au intrat în posesia unor înregistrări video care atestă că Roșca s-a întâlnit cu Vîrlan pe 20 februarie 2024, cu două zile înainte de desfășurarea probei interviului din concurs. Cei doi, au avut o întâlnire și pe 25 februarie, adică peste 3 zile de la interviu, după ce Olesea Vîrlan i-a oferit 3,5  puncte candidatului Ion Munteanu, fraudând intenționat concursul pentru funcția de procuror general.

În cadrul audierilor de la Procuratura Anticorupție,  trei membri ai CSP au declarat că Olesea Vîrlan nu a semnalat inițial vreo greșeală de matematică sau de neatenție atunci când a fost întrebată de ce i-a oferit un punctaj atât de mic candidatului Ion Munteanu. Aceasta a motivat că Munteanu nu ar fi integru și ar avea o imagine negativă în mass-media.

Ulterior, Vîrlan a declarat că a comis o eroare de calcul și de fapt intenționa să-i acorde lui Munteanu 8,5 puncte la concursul pentru funcția de procuror general. În urma scandalului, Olesea Vîrlan și-a dat demisia din cadrul CSP.

Procuratura Anticorupție nu a inițiat o cauză penală în privința ex-membrei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, pentru acțiunile acesteia care au determinat anularea concursului pentru funcția de procuror general. 

Vîrlan urmează a fi sancționată doar contravențional. Aceasta riscă să achite o amendă de la 1.500 la 4.500 lei pentru abuz de putere și privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Vîrlan riscă amendă după scandalul din jurul concursului pentru șefia PG: Ar fi ajutat un procuror să se răzbune pe Munteanu
De la capăt! CSP dă start noului concurs pentru funcția de procuror general, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile

De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.

/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
Coadă la Casa Albă: Peste 50 de țări s-au adresat pentru a iniția discuții comerciale
Coadă la Casa Albă: Peste 50 de țări s-au adresat pentru a iniția discuții comerciale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: 3 moldoveni morți și 5 răniți, printre care un bebeluș. Cum s-a produs accidentul
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: 3 moldoveni morți și 5 răniți, printre care un bebeluș. Cum s-a produs accidentul

/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”

missing
07 aprilie 2025, ora 10:09

Celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon, este invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea. Nu rata interviul exclusiv de la 19:55, doar la TV8!

Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.

/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon - de la 19:55, la „Новая неделя”
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.