Pe 20 octombrie vom răspunde prin vot la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Curtea Constituțională (CC) a dat astăzi aviz pozitiv organizării referendumului republican constituțional, dar și inițiativei de completare a Constituției cu un nou articol: „Integrarea în UE”.
Decizia a fost anunțată de președinta CC, Domnica Manole. Potrivit acesteia, inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
Într-un briefing de presă, Manole a subliniat că rezultatele referendumului constituțional vor avea putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului. De asemenea, inițiativa legislativă de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran și independent al Republicii Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă.
Prin modificarea legii supreme a țării se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Modificarea a stârnit numeroase critici din partea opoziției, dar și a comentatorilor politici care au spus că președinta vrea să-și asigure în acest fel un nou mandat. Iar analistul politic, Anatol Țăranu, a declarat la TV8 că referendumul ar putea fi răsturnat doar dacă exercițiul electoral va fi boicotat de către alegători. O astfel de situație nu pare tocmai imposibilă, sugerează Țăranu, iar asta deoarece șefa statului și PAS ar fi comis o eroare majoră atunci când a lansat ideea organizării referendumului, fără a consulta inițial și alte formațiuni politice care eventual să o sprijine.
Pe 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an.