Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump

Cât de reale sunt șansele de reușită ale referendumului din toamnă? Jacot: „Noi suntem optimiști cu cifrele în mână”

missing
19 aprilie 2024, ora 21:43

Exponenți partidului de la guvernare, PAS, sunt optimiști privind șansele de reușită ale referendumului constituțional privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Deputatul PAS, Vitalie Jacot susține că se bazează pe datele sondajelor recente.

„Noi suntem optimiști cu cifrele în mână. Ne bazăm pe sondaje, ne bazăm pe anumite percepții, pe niște răspunsuri ale sociologilor, care ne permit să facem concluzia că referendumul va avea loc. Prezența va fi asigurată și bineînțeles, deja de susținere, nu punem la îndoială pentru că în societate persistă susținerea aderării Moldovei la UE. Această dorință este”, a declarat Vitalie Jacot în ediția de vineri, 19 aprilie, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Totuși, deputatul admite că în încercarea de a promova avantajele integrării în UE, ne-am putea confrunta cu efectele propagandei Kremlinului.

„Unii se lasă duși pe valul criticii și propagandei, și, cu părere de rău, trăiesc într-o lume a iluziilor. Aici contează narativele celor care se ocupă cu dezinformarea...Cum să facem față? Ne-ar bucura dacă justiția ar lucra un pic altfel. Noi am făcut tot instrumentarul necesar ca să facem reformele în justiție, urmează procesele”, a mai menționat Vitalie Jacot. 

Marți, 16 aprilie, Curtea Constituțională (CC) a dat aviz pozitiv organizării referendumului republican constituțional, dar și inițiativei de completare a Constituției cu un nou articol: „Integrarea în UE”. Astfel, pe 20 octombrie 2024,  vom răspunde prin vot la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. 

Potrivit președintei CC, Domnica Manole, inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Într-un briefing de presă, Manole a subliniat că rezultatele referendumului constituțional vor avea putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului. De asemenea, inițiativa legislativă de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran și independent al Republicii Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă.

Prin modificarea legii supreme a țării se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

Modificarea a stârnit numeroase critici din partea opoziției, dar și a comentatorilor politici care au spus că președinta vrea să-și asigure în acest fel un nou mandat. Iar analistul politic, Anatol Țăranu, a declarat la TV8 că referendumul ar putea fi răsturnat doar dacă exercițiul electoral va fi boicotat de către alegători. O astfel de situație nu pare tocmai imposibilă, sugerează Țăranu, iar asta deoarece șefa statului și PAS ar fi comis o eroare majoră atunci când a lansat ideea organizării referendumului, fără a consulta inițial și alte formațiuni politice care eventual să o sprijine. 

Pe 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an. 

 

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/ВИДЕО/ В Приднестровье организовали протесты против "блокирования поставок газа". Реакция Кишинева
/ВИДЕО/ В Приднестровье организовали протесты против "блокирования поставок газа". Реакция Кишинева
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
"Газа осталось на несколько дней, нас ждет катастрофа": Красносельский дал интервью российским СМИ
"Газа осталось на несколько дней, нас ждет катастрофа": Красносельский дал интервью российским СМИ
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Депутат PAS о стоимости реинтеграции Приднестровья: "Обойдется очень дорого"
Депутат PAS о стоимости реинтеграции Приднестровья: "Обойдется очень дорого"

Reunificarea R. Moldova, condiționată de „detransnistrizare”. Nantoi: „Nu statut juridic special, asupra căruia insistă agresorul”

missing
24 ianuarie 2025, ora 23:39

Conflictul transnistrean poate fi soluționat, iar Republica Moldova reîntregită mai simplu decât am fi crezut, este de părere deputatul PAS Oazu Nantoi. În opinia deputatului, Chișinăul ar trebui să conștientizeze în primul rând că problema nu se rezolvă la masa de negocieri și nici cu participarea Rusiei și a auto-proclamatei puteri de la Tiraspol, iar responsabilitatea pentru soluționarea acestui conflict, vechi de mai bine de 30 de ani, ne revine nouă - cetățenilor Republicii Moldova. 

„Noi, cei care dorim să vedem Republica Moldova în UE, trebuie să conștientizăm că ”formatul unic” al operațiunii de menținere a păcii, laolaltă cu „formatul de negocieri ”5+2”, sunt niște capcane impuse de țara-agresor - Rusia. Noi trebuie să conștientizăm că problema nu se rezolvă „la masa de negocieri” – nici cu participarea Rusiei, nici cu papagalii ruși (1+1(!)) de la Tiraspol.

Noi trebuie să conștientizăm că regimul criminal din Transnistria există numai grație cedărilor unilaterale/trădărilor din partea celora de la Chișinău. Și nouă – cetățenilor RM, cel puțin teoretic, ar trebui să ne fie rușine de încălcările masive, sistematice și brutale ale drepturilor fundamentale ale omului în stânga Nistrului”, a scris Oazu Nantoi într-o postare pe Facebook.

„Noi trebuie să conștientizăm că reunificarea Republicii Moldova înseamnă, în primul rând, eradicarea fascismului rusesc în stânga Nistrului – nu ”statut juridic special, garantat cu certitudine”, asupra căruia insistă țara-agresor, ci trecerea populației din regiune prin procesul de „detransnistrizare”, tot așa cum Germania nazistă învinsă a trecut prin procesul de „denazificare”.

Victoria morală și politică asupra ”identității transnistrene” este condiția-cheie pentru viabilitatea RM reîntregite. Fără aceasta, ”soluționarea conflictului” va însemna inocularea tumorii canceroase a fascismului rusesc în societatea moldovenească – în conformitate cu planurile Führer-ului de la Kremlin și cu consecințele de rigoare. Noi, și nimeni alții, trebuie să propunem NATO și Ucrainei un mecanism și scenariu de ”demilitarizare” a regiunii din stânga Nistrului – fără ca să delegăm această problemă ”la masa de negocieri” cu participarea regimului lui Putin.

Noi trebuie să conștientizăm că incapacitatea noastră, din 1994 încoace, de a integra pe concetățenii noștri din UTAG, pune cruce pe orice iluzii privind capacitatea noastră de a ”detransnistriza” regiunea din stânga Nistrului.

Noi, și nimeni alții, trebuie să formulăm viziunea noastră privind organizarea și funcționarea post-conflict a RM, și să ne asumăm responsabilitatea pentru implementarea ei.

Noi trebuie să conștientizăm că, fără urcarea noastră la nivelul lui Konrad Adenauer din 1952, riscăm să ratăm șansa istorică de a ne poziționa garantat de partea lumii libere prin aderarea la UE – în 2030, să admitem”, a mai scris Oazu Nantoi. 

În ediția din 23 ianuarie „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul PAS, Dorian Istrati a declarat că actuala guvernare are deja pus la punct un plan de reintegrare a Republicii Moldova. Documentul care ar conține pași exacți în vederea reintegrării, s-ar afla deja pe masa deputaților. Totuși, planul este ținut în mare secret.  Istrati a refuzat să ofere detalii din spatele documentului, însă a punctat pentru implementare, sunt necesari foarte mulți bani. 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.