Nu este clar când clienții prejudiciați de compania Air Moldova își vor primi banii înapoi. Invitat la „Cutia Neagră”, ministrul Infrastructurii a declarat că acum totul se analizează în judecată. Andrei Spînu a refuzat să dea un termen pentru când ar putea fi despăgubiți pasagerii, subliniind că unele procese de judecată în Republica Moldova pot dura la nesfârșit.
„Problema este în justiție la moment. Dosarul acestei companii este în judecată. Nu vreau să dau termene, pentru că istoria Moldovei arată că unele procese de judecată pot dura la nesfârșit, dar, mai devreme sau mai târziu, resursele acestei companii vor trebui să die redirecționate către angajați sau clienți”, a spus Spînu.
Conform unui proiect de lege, aprobat de Parlament, pe 29 februarie, cetățenii își pot recupera mai rapid banii pentru biletele de avion nevalorificate de la companiile avia care au dat faliment. Mai exact, pasagerii prejudiciați vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii, atunci când compania intră în insolvabilitate. Prioritate au angajații care au rămas fără salarii.
Reamintim că Air Moldova nu mai are dreptul să opereze niciun zbor comercial. Autoritatea Aeronautică Civilă i-a anulat Certificatul de Operator Aerian (AOC), la sfârșitul lunii februarie 2024, deoarece compania nu are niciun avion operațional, nici în proprietate, nici în chirie.
Anterior, AAC a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de 6 luni, acordând termen maxim prevăzut de Codul aerian, pentru identificarea unei aeronave care ar putea fi utilizată în transporturile aeriene și inclusă în AOC. Air Moldova nu a înlăturat neconformitățile și asta a determinat Autoritatea Aeronautică Civilă să-i retragă certificatul de operator aerian. Air Moldova urma să fie notificată oficial despre revocarea certificatului. Ulterior, dacă va dori să reia zborurile, compania poate iniția un nou proces de certificare, în conformitate cu reglementările naționale.
Compania Air Moldova” a inițiat în judecată procedura de restructurare accelerată și a pregătit un plan pentru relansarea activității. Cutia Neagră PLUS a publicat o investigație în care a dezvăluit ce prevede planul și cum încearcă Ilan Șor să scoată ultimii bani din „Air Moldova”. Autoritățile au aflat de la reporterul TV8 despre prevederile planului de restructurare accelerată a companiei „Air Moldova”.
În prezent, sunt peste 28 de mii de cetățeni care nu și-au primit banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”. Este vorba de 75 de mii de bilete în sumă de aproximativ nouă milioane de euro. În același context, menționăm că, „Air Moldova” datorează zeci de milioane de lei unui om de afaceri din Federația Rusă, amic cu Ilan Șor și băncii în care cetățeanul rus a fost acționar. Sumele împrumutate sunt incluse în tabelul de creanțe pregătit de „Air Moldova” la demararea procedurii accelerate de restructurare a companiei. Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia listei creditorilor „Air Moldova” și a dezvăluit detalii despre datoriile operatorului aerian către amicul lui Șor de la Moscova.