Procuratura Anticorupție (PA) are nevoie de noi angajați pentru a fortifica lupta cu schemele ilegale, dar acest lucru este imposibil fără un sediu adecvat. Invitată la „Cutia Neagră”, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că a primit cereri din partea ofițerilor interesați să se alăture echipei, dar nu-i poate angaja, având în vedere că 3-4 persoane muncesc acum într-un singur birou. Între timp, procesul de identificare a unui sediu potrivit continuă. PA a primit și o listă de la Guvern, cu potențiale locații, printre ele și spații ale Hotelului Zarea din Chișinău.
„În ultimele șapte luni, eu și procurorul general am fost la mai multe clădiri în Chișinău, cred că vreo 10, să vedem dacă sunt sau nu acceptabile pentru condițiile care ne trebuie pentru Procuratura Anticorupție. Noi de patru ori am fost de acord cu clădirea propusă, dar până la urmă nu s-a primit clădirea respectivă din anumite motive”, a spus Veronica Dragalin, la TV8.
Printre clădirile acceptabile pentru PA, în opinia șefei instituției, se numără: Academia de Științe, clădirea fostei Universități din Tiraspol, dar și clădirea în construcție de pe strada Alexandru cel Bun, vis-a-vis de Autoritatea Națională de Integritate.
„Era nevoie de 600.000 de lei la sfârșitul anului trecut ca să facem o expertiză și să vedem cât ar costa să putem noi termina această construcție. Atunci am fost informați că nu există banii în bugetul pentru anul 2023 și să revenim în 2024. Am mers la alte opțiuni și am fost deschiși de mai multe ori să acceptăm clădirea care era oferită, dar pe ultimele sute de metri, întotdeauna nu s-a reușit”, a explicat Dragalin.
Șefa PA a subliniat importanța de a avea un sediu propriu, esențial pentru păstrarea confidențialității în cazurile sensibile de corupție. Din acest motiv, nu a luat în calcul spațiile din cadrul Hotelului Zarea din Capitală.
„Nici nu a fost necesar să merg acolo. Nu e acceptabil așa un spațiu pentru Procuratura Anticorupție. E necesar să avem o clădire proprie, nu un etaj sau două cu altă instituție. Dacă avem un caz foarte confidențial, dar suntem la etajul opt, înseamnă că toată clădirea o să știe cine sunt martorii noștri, cine vine și denunță. Nu putem funcționa în așa mod”, a punctat Veronica Dragalin.
Șefa de la Anticorupție speră că va fi găsită o „casă nouă” cât mai curând, întrucât nu poate face angajări noi fără spațiu adecvat:
„Am primit multe scrisori de intenție de la ofițeri, interesați să fie detașați la PA, dar nu putem angaja oameni noi atât timp cât nu avem oficiu unde să-i punem. Avem oameni care stau câte 3-4 în birou. Nu ne-ar permite condițiile de muncă să punem și mai mulți oameni în birourile pe care le avem. Așteptăm o clădire ca să putem angaja aceste persoane, să avem echipele pregătite și gata să reacționeze la banii murdari care intră în țară pentru scheme de corupție și scheme care vor afecta alegerile democratice din țara noastră. Așteptăm acest lucru, pentru că de asta e un blocaj, nu putem atrage și angaja acești oameni, dar noi lucrăm în continuare să recrutăm persoanele pregătite, motivate, curajoase”.
„Eu cred și sper să găsim o soluție, clar lucru e în interesul țării, nu al PA, noi cu toții lucrăm pentru această țară, o să ajungem la careva soluții, pentru că nu e posibil să o întindem la infinit, e clar că ne trebuie clădire. Noi trebuie imediat să angajam oameni, să avem unde îi pune, e în interesul tuturor”, a conchis Veronica Dragalin.
Necesitatea de a se muta „la casă nouă” a apărut fiindcă Procuratura Anticorupție își mărește numărul de angajați până la 198. Inițial, PA a luat în calcul ideea de a ocupa o aripă a sediului Procuraturii Generale, ulterior - câteva etaje sau birouri ale Academiei de Științe a Moldovei, intenție care a stârnit nemulțumirea din partea mediului academic. Iar administrația Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a acuzat PA că încearcă să preia în mod abuziv o clădire de pe strada Iablocikin 5, care îi aparține și în care sunt pregătiți zeci de specialiști în pedagogie. În replică, PA susținea că are nevoie urgentă de un sediu pentru a nu-i fi blocată activitatea și că UPS „Ion Creangă” se poate muta într-o clădire situată vis-a-vis, care este dotată cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare. Ministrul Educației a spus „nu” ferm și a declarat că Procuratura trebuie să caute alte alternative.