Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 808: Alertă la Harkov, atac în Rusia și precizările lui Zelenski. Kievul: Războiul intră în faza critică

11 mai 2024, ora 20:39

Alerte de atac aerian au fost declanșate în timpul nopții în Harkov și au fost auzite explozii, după ce Rusia a lansat o ofensivă terestră în regiunea din nord-estul Ucrainei. În același timp, Rusia anunță sâmbătă dimineață că apărarea sa aeriană a doborât, noaptea trecută, zeci de rachete și drone lansate deasupra mai multor regiuni. Comandantul forţelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Economist, că se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, pe măsură ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme occidentale pentru Kiev, relatează Reuters, citată de News.ro. Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă.

„Lupte grele au loc de-a lungul întregii linii a frontului. O atenție deosebită este acordată direcțiilor din regiunea Harkiv, Pokrovsk și alte direcții din regiunea Donețk. Am discutat despre acțiuni defensive și întărirea pozițiilor noastre în regiunea Harkiv. Subiect separat - Ceasiv Iar. Comandantul şef a vorbit despre decizii care vor acorda noi posibilităţi soldaților noștri", a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski. ISW evaluează că rușii au obținut câștiguri teritoriale semnificative în regiunea Harkov, dar la nivel tactic, nu strategic, iar rostul operațiunii este atragerea resurselor ucrainene de pe alte fronturi. În același timp, Casa Albă se așteaptă ca rușii să cucerească un teritoriu limitat, fără a putea să ocupe nici orașul, nici regiunea Harkov, scrie Biziday.

UPDATE Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat de Moscova şi situat în regiunea ucraineană cu aceaşi nume, în estul ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE ”Este absolut dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim, arătând o lipsă totală de respect față de poporul nostru. Problema reală este că Maria Zaharova demult a uitat ce este onestitatea și corectitudinea, ceea ce reduce la zero valoarea mesajelor lansate de dumneaei”, se notează într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău. Potrivit MAE, Maria Zaharova pare să fie gata să comenteze pe orice subiect, inclusiv pe cele care nu sunt în aria ei de expertiză. Afirmațiile ei despre limba vorbită în Republica Moldova, nu pot fi luate în serios inclusiv deoarece purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe nu este un expert în lingvistică.

UPDATE Ministerul apărării de la Moscova a anunţat sâmbătă „eliberarea” mai multor localităţi din Ucraina, transmit agenţiile internaţionale de presă, transmite Agerpres. 

UPDATE Ofensiva brutală a Rusiei de la Harkov, care a dus la evacuări în masa a fost descris ca un atac surpriză – dar analistul militar al Sky News Sean Bell spune că Ucraina a avertizat de câteva luni asupra unui potențial atac al Rusiei în regiune.

UPDATE Polonia va consolida granița de est cu Belarus, despre care spune că alimentează o criză a imigranților. Deja a construit un gard înalt de cinci metri, cu camere și senzori de mișcare, notează Biziday.

UPDATE Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de sâmbâtă că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.320 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de mai bine de doi ani.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prezidenţial ‘Cu privire la numirea şefului Guvernului Federației Ruse’, a informat Serviciul de presă de la Kremlin.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea urgentă a trei sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS către Ucraina la prețul de aproximativ 30 de milioane de dolari, scrie European Pravda, citând Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării a Pentagonului, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Livrarea avioanelor de luptă F-16 fabricate în SUA ar putea juca un rol crucial în încercările Ucrainei de a elibera Crimeea ocupată, a declarat un expert în apărare pentru Business Insider.

UPDATE Deputata care a fost sancționată de Occident pentru destabilizarea Moldovei a fost medaliată de Vladimir Putin. Marina Tauber, deputată în parlamentul Republicii Moldova şi o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se laudă pe reţelele sociale că a primit la Moscova medalia Ordinul Prieteniei, care i-a fost înmânat de șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, la ordinul președintelui Vladimir Putin, scrie sâmbătă News.ro. Aceasta a participat la parada de 9 Mai organizată în capitala Rusiei.

UPDATE Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat sâmbătă în mediile sociale guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, citat de AFP.

UPDATE Un soldat rus a ajutat Direcția principală de informații a Ucrainei (HUR) să desfășoare operațiunea specială „Prapor” [Steagul] pentru a extrage doi parașutiști ucraineni de pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, relatează Kyiv Post.

UPDATE Pachetul anual de 3 miliarde de euro obținut din veniturile obținute din activele rusești înghețate este "aproape nimic" în contextul nevoilor de război ale Kievului, a declarat ministrul ucrainean al justiției, Denis Maliuska, pentru Politico.

UPDATE Un înalt oficial a concluzionat că Moscovei nu-i mai pasă dacă este prinsă comițând acte ostile și a trecut de la forme mai subtile de spionaj ascuns la brutalitate deschisă împotriva țintelor din Occident. Mai multe incidente din Europa au făcut parte dintr-o operațiune coordonată GRU, iar acțiuni similare au fost efectuate în diferite capitale, notează Bloomberg. „Rusia a trimis echipe ale morții în Europa de ani de zile — la Berlin, Londra, Salisbury, dar și în alte locuri”, a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski la Tallinn.

UPDATE Guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege pentru majorarea accizelor la combustibil și alcool de la 1 iulie, a anunțat reprezentantul guvernului în Rada Supremă, Taras Melnichuk.

UPDATE Statele Unite lucrează fără întrerupere pentru a ajuta Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a se apăra, pe măsură ce ofensiva Rusiei se intensifică. Reacția a venit, vineri, de la purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Națională, John Kirby, citat de presa internațională.

UPDATE ISW se așteaptă ca, în zilele următoare, rușii să intensifice ofensiva în Harkov, justificând acțiunea cu intenția de a crea o așa-numită zonă-tampon, pe care Vladimir Putin a cerut pentru protejarea orașului rusesc Belgorod și a regiunilor de graniță. Cu toate acestea, ISW consideră că Armata Rusă poate desfășura doar un efort limitat în direcția Harkov, ceea ce indică faptul că ea nu are intenția de a încercui și ocupa orașul Harkov, un obiectiv care ar presupune deplasări lungi de trupe și tehnică militară prin teren deschis, la o scară pe care rușii nu au mai făcut-o de la începutul războiului, în 2022, scrie Biziday.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe liderii Argentinei, Islandei și Patriarhului Ecumenic la Summitul Global pentru Pace, care a avea loc în perioada 15-16 iunie în Elveția, informează ukrinform.net, citat de Mediafax.

UPDATE Cehia l-a plasat pe generalul-maior al serviciilor secrete militare ruse (GRU) Andrei Averianov pe lista de urmăriților, relatează Kyiv Independent. Anchetatorii țării cred că Averianov a coordonat presupusa operațiune a rușilor de sabotaj în 2014, care a dus la explozii la depozitul de muniții di orașul Vrbetice, din estul Cehiei, ucigând două persoane și provocând pagube în valoare de zeci de milioane de dolari.

UPDATE Armata din Ucraina a lansat o lovitură și a declanșat un incendiu în apropierea unui depozit de petrol din regiunea ocupată Luhansk, a anunțat agenția rusă de presă de stat TASS. Bloggerii ucraineni și canalele Telegram au declarat că depozitul din orașul Rovenky a fost lovit. Mai multe fotografii au apărut online care par să arate un incendiu de proporții, dar acestea nu au fost verificate încă, potrivit AlephNews.

UPDATE Construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice rusești în Belarus a început probabil în martie 2023, lângă orașul Asipovici, care a servit drept bază militară încă din vremea sovietică, scrie New York Times, care a analizat imagini din satelit, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Oamenii legii de la Kiev au reținut câteva persoane care au propus o mită de un milion de dolari unui colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Într-un comunicat remis vineri, SBU precizează că persoanele reţinute au vrut să-l mituiască pe unul dintre ofițerii Departamentului Principal de Investigații al instituţiei, informează Rador.

UPDATE Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunţat într-o vizită oficială în Statele Unite, achiziţionarea de la americani a trei lansatoare de rachete care să fie trimise Ucrainei şi voinţa Berlinului de a cântări mai mult în securitatea Europei – o schimbare de doctrină scrie presa germană, transmite News.ro.

UPDATE John Kirby, responsabilul pentru comunicare din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA a spus că Washingtonul se așteaptă ca Armata Rusă să continue să avanseze în nordul regiunii Harkov, în următoarele săptămâni, dar fără a face cuceriri teritoriale majore. El a precizat că Casa Albă se aștepta ca Rusia să acționeze în acest fel, profitând de blocajul în Congres privind aprobarea pachetului de ajutoare militare pentru Ucraina, scrie Biziday.

UPDATE Scopul exerciţiilor nucleare planificate de Rusia este de a pregăti răspunsul la orice fel de atacuri asupra teritoriului rus cu armele trimise în Ucraina de Occident, a declarat vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, scrie Gândul.

UPDATE Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că Armata Rusă a obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic, după lansarea operațiunii ofensive în nordul regiunii Harkov, de la graniță, ieri. Rușii desfășoară, probabil, faza inițială a operațiunii care are un obiectiv operațional limitat, dar care este menită să determine Ucraina să suplimenteze în această zonă militarii, armele și munițiile, situație care ar urma să slăbească apărarea ucraineană din Donbas, scrie Biziday.

UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță că 21 de rachete RM-70 Vampire și 16 drone au fost distruse în diferite regiuni ale Rusiei în cursul nopții, relatează agenția de presă de stat Interfax. „21 de rachete și nouă drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană de serviciu deasupra teritoriului regiunii Belgorod, șapte drone au fost interceptate și distruse deasupra teritoriilor regiunilor Kursk și Volgograd”, se precizează într-un comunicat al ministerului de la Moscova.

UPDATE Imaginile din satelit arată că depozitele rusești sunt tot mai goale, o adevărată catastrofă pentru evoluția războiului dus de Moscova.Este clar că Rusia nu poate reface în timp real pierderile de armament din război, fiind foarte dificil să îl înlocuiască, potrivit Newsweek.Contul de informații cu sursă deschisă X Jompy, care urmărește depozitele militare rusești, a postat pe 6 mai 2024 că depozitele rusești de vehicule blindate de luptă (AFV) au scăzut cu aproape o treime (32%) față de nivelurile de dinainte de război — de la 15.152 în 2021 la 10.389, o pierdere de 4.763, potrivit Ziare.com.

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite în regiunea ucraineană Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele Aeriene ucrainene și radiodifuzorul Suspilne. Imediat după miezul nopții, armata a avertizat asupra unui pericol de atac cu rachete în regiunea Harkov. Ulterior au fost auzite explozii, potrivit surselor citate. Președintele administrației regionale de stat din Harkov, Oleg Sinegubov, a confirmat că forțele ruse lovesc în orașul Harkov și în regiunea cu același nume și a cerut oamenilor să rămână în adăposturi.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev amenință deopotrivă Ucraina și Marea Britanie cu atacuri „cu un tip special de arme” într-un mesaj plin de jigniri la adresa ministrului britanic de externe David Cameron. Medvedev, una dintre portavocile retoricii dure a Kremlinului, se arată deranjat încă de la începutul mesajului de apelul lui Cameron de a susține Ucraina până la capăt.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a încercat să-şi extindă operațiunile împotriva Ucrainei, dar Forțele Armate ucrainene nu doar că răspund inamicului, ci și întăresc apărarea liniei frontului. „Astăzi (vineri, n.r.), trupele ruse au încercat să extindă operațiunile împotriva Ucrainei. Înțelegem volumul de forțe ale ocupantului, îi vedem planul. Soldații noștri, artileria noastră, dronele noastre răspund ocupantului. Sunt recunoscător fiecărui soldat, fiecărui sergent, fiecărui ofiţer care ne apără poziţiile la nevoie”, a subliniat şeful statului ucrainean, într-un mesaj transmis vineri seară. Potrivit lui Zelenski, în momentul de faţă, are loc o întărire a forțelor în direcția Harkiv și pe linia de frontieră cu Federația Rusă. „Atât de-a lungul graniței noastre de stat, cât și de-a lungul întregii linii a frontului, vom distruge ocupantul în așa fel încât să oprim orice intenție ofensivă a Rusiei”, a conchis președintele, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită cu alertă și demisie la Kiev! Rusia o acuză pe Maia Sandu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

17 octombrie 2024, ora 22:09

Rusia continuă în cea de-a 967-a zi a războiului să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat că a doborât zeci de vehicule aeriene fără pilot. Președintele Volodimir Zelenski este așteptat joi să prezinte „planul de victorie” în cadrul unui summit UE de la Bruxelles. NATO nu are în prezent planuri de a invita Ucraina în alianță în viitorul imediat, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) trage un semnal de alarmă. Dacă Rusia ar reuși să încheie războiul din Ucraina în favoarea sa, următoarea pe listă ar fi Republica Moldova, iar Vladimir Putin ia în calul invazia totală. Deocamdată Ucraina rezistă, dar întrebarea este - cât timp, notează experții, care subliniază că ajutorul occidental pentru Ucraina și Republica Moldova este esențial pentru a contracara influența și agresiunea rusă.

UPDATE „Moldova este acum un al doilea front în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și Occidentului – unul luptat nu cu gloanțe, ci cu buletine de vot și foi de presă. Și așa cum a fost prematur să se proclame că Rusia a eșuat în Ucraina când nu a capturat imediat Kievul și nu l-a înlăturat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la sfârșitul lui februarie 2022, ar fi la fel de periculos să se concluzioneze că Rusia a eșuat dacă nu asigură înfrângerea lui Sandu. pe 20 octombrie. Lupta Moldovei de a-și alege propriul curs va fi o luptă mult mai lungă — și una pe care Occidentul trebuie să o susțină în continuare”, scrie jurnalistul William H. Hill în publicația Foreign Affairs, potrivit Cotidianul.

UPDATE Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident pentru viitorul acestei națiuni sărace, relatează Reuters. Presa occidentală este cu ochii pe alegerile din Republica Moldova și relatează lupta crucială a Chișinăului de a se desprinde de trecut, alegând vestul occidental, dar și al Rusiei care nu vrea să scape Republica Moldova din 'ghiare', conform Reuters.

UPDATE Strategii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova, dacă va învinge în Ucraina. Se știe deja că Rusia are o mică armată de propagandiști în Republica Moldova care promovează fake news-uri la adresa Uniunii Europene dar și a conducerii de la Chișinău. „Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, avertizează experții ISW, citați de Știripesurse. Potrivit analizei ISW, dacă Rusia ar avansa în războiul din Ucraina și ar ocupa regiunile Nikolaev și Odesa, armata lui Putin s-ar unii cu cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria, care deocamdată nu reprezintă o amenințare majoră. Moscova vrea, deocamdată să se concentreze pe destabilizarea Republicii Moldova prin influențe politice și economice.

UPDATE Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile "Planului de victorie" al Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE, potrivit Agerpres. 

UPDATE Armata ucraineană a testat cu success în această vară corveta Hetman Ivan Mazepa. Nava este capabilă să transporte elicopterul naval multifuncțional SH-60 Seahawk, care este proiectat pentru operațiuni de căutare și salvare, misiuni antisubmarin și alte sarcini, notează Digi24.

UPDATE Teoria actuală a preşedintelui rus Vladimir Putin privind victoria în Ucraina vizează prelungirea războiului şi susţine că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina şi pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, notează Institutul pentru Studiul Războiului. „Putin şi comandamentul militar rus au angajat armata rusă într-un efort ofensiv de un an de zile de-a lungul liniei frontului din estul şi nord-estul Ucrainei, care urmăreşte să epuizeze forţele ucrainene şi să împiedice Ucraina să acumuleze efectivele şi materialele necesare pentru a desfășura operațiuni contraofensive care să conteste inițiativa Rusiei la nivelul întregului teatru”, se arată în raportul ISW.

UPDATE Temerile privind o ofensivă rusă mai amplă în regiunea Zaporojie cresc, deoarece forțele ruse ar fi înregistrat progrese de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie și ar fi intensificat atacurile aeriene asupra capitalei regionale, scrie Kyiv Independent. Armata rusă a început să înainteze spre nord și sud de Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, crescând presiunea asupra pozițiilor forțelor ucrainene din această zonă de importanță strategică. Situația este descrisă de armata ucraineană ca fiind „liniștea dinaintea furtunii”, scrie Adevărul.

UPDATE Campania ofensivă rusă din vara și toamna anului 2024 nu și-a atins obiectivele pe întregul teatru de operațiuni și este puțin probabil să facă acest lucru înainte de sosirea iernii. Aceasta este opinia lui Igor Ghirkin-Strelkov, fost ofițer FSB și fost lider al milițiilor din Republica Populară Donețk (RPD). Evaluarea sa privind situația de pe frontul războiului ruso-ucrainean a fost publicată într-un raport al Institutului american pentru studiul războiului (ISW), scrie Ziare.com.

UPDATE Un avion rus a fost detectat deasupra Mării Baltice, ceea ce a determinat ridicarea de la sol a două avioane germane de luptă Eurofighter Typhoon. Avionul rus care a pus probleme este o aeronavă de recunoaștere Il-20, după cum au anunțat Forțele Aeriene Germane, citate de Deutsche Welle.

UPDATE Furnizorilor ruși de servicii de internet le-ar putea fi interzisă utilizarea serviciului SpeedTest al companiei americane Ookla pentru măsurarea vitezei internetului, anunță Moscow Times. Academia Internațională de Comunicații din Rusia a propus această inițiativă, care a fost aprobată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și de FSB. Anastasia Ositis, șefa Academiei Internaționale de Comunicații, a explicat propunerea organizației prin faptul că Ookla colaborează cu serviciile de informații americane, care l-ar putea utiliza pentru a crea un sistem de control de testare a rețelelor de comunicații din întreaga lume.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei ca al 33-lea sau al 34-lea membru în viitor, informează Ukrainska Pravda. „În acest moment, se pare că va fi Ucraina numărul 33. Dar poate apare altcineva în faţa ei. Dar Ucraina va fi membră a NATO în viitor. Asta este ceea ce am decis la Washington. Aşadar, întrebarea nu se referă la termen”, a declarat secretarul general al NATO, notează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării din NATO se află la Bruxelles pentru o întâlnire de două zile care începe joi, axată pe războiul din Ucraina, planurile viitoare de apărare ale alianţei şi producţia industriei de apărare, informează DPA.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rusia a modernizat dronele Shahed. Dronele zboară acum mai repede și la altitudini mai mari"ISW citează declarația unui militar care activează într-o unitate mobilă de apărare aeriană a forțelor armate ucrainene.

UPDATE Rusia a recrutat aproximativ 200 de femei din Asia și din Africa pentru a asambla drone Shahed în zona economică specială Alabuga din Republica Tatarstan, Rusia, scrie publicația Novaya Gazeta, citată de Rador. Cum anume sunt atrase femeile din străinătate? Femeile africane și asiatice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, sunt recrutate prin intermediul Alabuga Start World, care se prezintă ca fiind un program de relocare pentru femei din 88 de țări, inclusiv din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka. Femeilor li se promite instruire, pregătire și muncă în sectorul ospitalității sau catering: la curățenie, ca șoferi, chelnerițe și muncitori. În plus, cei care doresc să se mute în Rusia, li se promite că vor primi plata pentru zboruri și cazare într-un hostel, precum și plăți chiar de la începutul sejurului. Nou-veniților li se promit sume de 700 de dolari pe lună, iar atunci când ajung în Rusia li se spune că de fapt suma a scăzut la salarii de 500 de dolari. 

UPDATE Forţele ruse au vizat infrastructură energetică în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, într-un atac cu 56 de drone şi o rachetă lansat în cursul nopţii de miercuri spre joi asupra teritoriului ucrainean, relatează Reuters.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina, care se îndreaptă spre borna de 1.000 de zile, a trimis o undă de șoc pe întregul continent. Experții în securitate trag un semnal de alarmă, dezvăluind catastrofa care se observă în rândul statelor europene membre NATO, unde timp de decenii s-au redus cheltuielile militare. Europa nu se poate apăra în fața lui Putin, dacă nu ar beneficia de sprijinul crucial al Statelor Unite.

UPDATE Colonelul Nikita Klenkov, comandant adjunct al unei unități din agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a fost împușcat mortal în regiunea Moscova, de un atacator necunoscut. Klenkov, 44 de ani, ar fi fost comandantul adjunct al unității GRU 43292, care servește drept centru de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale, scrie Moscow Times. Canalul rus de Telegram Baza a raportat că Klenkov a fost împușcat pe un drum din orașul Melenki, la est de Moscova, când se afla la volan. Atacatorul ar fi tras opt focuri de armă. Potrivit TASS, Klenkov „s-a întors acasă cu o săptămână în urmă” din prima linie a frontului din Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin, vineri, se va axa pe situația Ucrainei, într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est, relatează AFP, conform Agerpres. Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă. Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât 22 din 56 de drone rusești în timpul unui atac din timpul nopții, potrivit Reuters. Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 27 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic, iar două drone au mers în Belarus. Conform sursei citate, s-au înregistrat cinci lovituri asupra infrastructurii din regiunile din apropierea liniei frontului în timpul atacului.

UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul Apărării, Pat Conroy, a anunţat joi că Australia va dona Ucrainei un lot de tancuri vechi Abrams, de producţie americană. Chiar înaintea reuniunii NATO care se desfăşoară la Bruxelles în cursul zilei de joi, Australia şi anunţat disponibilitatea de a livra Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, potrivit abc. Deşi Australia nu este oficial unul dintre cei 32 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi. Tancurile M1A1 Abrams de 60 de tone, echipate cu un tun de 120 de milimetri, au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost suferit o revizie generală înainte de achiziționarea lor de către Australia, la mijlocul anilor 2000.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.