Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Tatianei Răducanu, membră a comisiilor ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor. Între timp, judecătoarea a făcut primele declarații după ce și-a anunțat demisia. Aceasta a reiterat că ceea ce se menționează în scrisoarea semnată de Veronica Dragalin nu ar corespunde adevărului.
Răducanu mai spune că în timp ce era membră a Comisiei Pre-Vetting ar fi fost „ținta mai multor campanii de denigrare orchestrate din umbră de persoane compromise, care au avut un impact și asupra sănătății mele”.
Totodată, judecătoarea neagă că ar fi avut discuții cu fostul judecător despre care vorbește Dragalin. Este vorba despre Aureliu Colenco, acum avocat al fugarului Ilan Șor. Mai mult, Răducanu spune că a votat chiar pentru ridicarea imunității acestuia, astfel ca el să fie cercetat penal.
Aceasta neagă și că ar fi fost implicată în identificarea actualului sediu al Consiliului Superior al Magistraturii și nu cunoaște cui i-a aparținut acel imobil anterior. În același timp, Răducanu spune că nu a fost contactată de procurorii Anticorupție pentru a i se cere explicații pe marginea acuzațiilor aduse de Dragalin, dar spune că este deschisă să coopereze pe marginea oricărei anchete inițiate legal, pentru clarifica acuzațiile care i aduc.
„Am decis să demisionez pentru a-mi păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl am, pentru a evita degenerarea acestei controverse și pentru a permite Comisiei de vetting a procurorilor să se concentreze pe sarcinile sale, în loc să fie atrasă în discuții contraproductive”, a punctat judecătoarea.
Iar Comisia Pre-Vetting spune că a luat act de decizia judecătoarei și speră că acuzațiile aduse împotriva acesteia vor fi investigate în profunzime de către autoritățile competente.
„Comisia Pre-Vetting își exprimă speranța și așteptarea ca acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autoritățile naționale competente în deplină conformitate cu principiile unui proces echitabil, inclusiv prezumția nevinovăției, prevăzute atât în legislația Republicii Moldova, cât și în standardele internaționale cu privire la drepturile omului”, se arată în comunicat.
Reamintim că judecătoarea Tatiana Răducanu și-a anunțat zilele trecute plecarea din funcția de membru al celor două comisii ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor, în urma unor acuzații de legături cu Veaceslav Platon și avocatul Aureliu Colenco, care apără interesele lui Ilan Șor. Scandalul a izbucnit după ce în presă a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție informează despre faptul că Tatiana Răducanu ar avea o relație cu persoane controversate.
TV8 l-a abordat atât pe Veaceslav Platon, cât și pe Aureliu Colenco. Ambii spun că nu țin minte să fi discutat despre Tatiana Răducanu. De cealaltă parte, în cererea sa de demisie expediată Parlamentului, Tatiana Răducanu susține că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității.
Ieri, PA a confirmat că scrisoarea care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu este autentică. Într-un comunicat, instituția subliniază că nu urmărește discreditarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor și că a acționat pentru a preveni un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea sa.
Iar șefa statului, Maia Sandu, spune că așteaptă probe concrete în acuzațiile lansate de Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Președinta cere explicații de ce telefonul cu mesaje a apărut abia acum, deși discuțiile ar fi tocmai din 2014. Abia după ce va vedea dovezi concludente, Președinția ar putea examina posibilitatea excluderii Tatianei Răducanu din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.
Subiectul va fi discutat astăzi, începând cu ora 20, la „Cutia Neagră” de la TV8. Invitata ediției este președinta Maia Sandu. Pentru a afla primul declarațiile șefei statului, stai cu ochii pe canalul de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață”, de la 19:30.