Președinta Maia Sandu vrea probe concrete care să demonstreze presupusa afiliere a fostei membre a Comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, cu controversatul om de afaceri refugiat la Londra, Veaceslav Platon. Invitată în cadrul ediției de joi, 16 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, șefa statului a spus că se întreabă de ce conținutul mesajelor a fost dezvăluit abia acum. În opinia președintei, situația în jurul acestui scandal denotă o rezistență din partea sistemului în fața procedurii de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.
„Înțeleg că mesajele se referă la evenimente de vreo 10 ani în urmă. Întrebarea mea e ce procuror a clocit această informație timp de 10 ani și iată acum a scos-o la suprafață. Doamna Răducanu și-a depus demisia, va fi numit un alt membru al Comisiei, dar vedem rezistență, tot felul de acțiuni care denotă o supărare a sistemului pe acest proces de evaluare. Poate e și firesc, dar această decizie de evaluare a venit pe motiv că sistemul nu s-a putut curăța de unul singur”, a subliniat Sandu.
Mai mult, spune președinta, întreg scandalul în jurul reformei sistemului arată că „justiția s-a înglodat”.
„Justiția noastră s-a înglodat și din păcate sunt încă mulți judecători și procurori care vor să țină și justiția în glod, și țara. Și e clar că nu putem să construim bunăstarea în țara asta atâta timp cât nu scoatem în capăt reforma justiției. Chiar dacă construim drumuri, școli model, creștem salarii și pensii, cât nu sunt sancționați corupții, oamenii nu vor crede în țara lor”, a menționat șefa statului.
Potrivit Maiei Sandu, reforma justiției va continua în ciuda tuturor piedicilor.
„Dacă judecătorii și procurorii ar fi la fel de pasionați de lupta împotriva corupției, cum sunt pasionați când vine vorba de lupta împotriva evaluării, atunci am fi într-o situație mai bună”, a spus președinta.
Reamintim că judecătoarea Tatiana Răducanu și-a anunțat zilele trecute plecarea din funcția de membru al celor două comisii ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor, în urma unor acuzații de legături cu Veaceslav Platon și avocatul Aureliu Colenco, care apără interesele lui Ilan Șor. Scandalul a izbucnit după ce în presă a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție informează despre faptul că Tatiana Răducanu ar avea o relație cu persoane controversate.
Joi, 15 mai, Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Tatianei Răducanu, membră a comisiilor ce evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor. Judecătoarea a făcut și primele declarații după ce și-a anunțat demisia. Aceasta a reiterat că ceea ce se menționează în scrisoarea semnată de Veronica Dragalin nu ar corespunde adevărului. Răducanu mai spune că în timp ce era membră a Comisiei Pre-Vetting ar fi fost „ținta mai multor campanii de denigrare orchestrate din umbră de persoane compromise, care au avut un impact și asupra sănătății mele”.
TV8 l-a abordat atât pe Veaceslav Platon, cât și pe Aureliu Colenco. Ambii spun că nu țin minte să fi discutat despre Tatiana Răducanu. De cealaltă parte, în cererea sa de demisie expediată Parlamentului, Tatiana Răducanu susține că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității.
Ieri, PA a confirmat că scrisoarea care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu este autentică. Într-un comunicat, instituția subliniază că nu urmărește discreditarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor și că a acționat pentru a preveni un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea sa.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.