/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 849: Atacuri nocturne în Krasnodar și noile amenințări ale lui Putin

/FOTO/ Pactul pentru Europa - unitate sau PR politic? Principalele declarații ale semnatarilor. „Sper mai multe poduri decât ziduri”

missing
26 mai 2024, ora 15:02

Pactul pentru Europa a adunat 12 partide politice din Republica Moldova, la Muzeul Național de Istorie. În cadrul evenimentului, semnatarii au accentuat necesitatea de a pune deoparte divergențele politice, pentru atingerea obiectivului comun de integrare europeană. De asemenea, aceștia au declarat că semnarea documentului respectiv este un exemplu de maturitate politică și de responsabilitate față de cetățeni.

De cealaltă parte, experta comunității WatchDog, Rodica Pîrgari, crede că semnarea Pactului pentru Europa e și o modalitate prin care unele partide și-au făcut PR și că nu va produce mari schimbări.

„Pactul arată bine, până la fraza în care se condamnă războiul de agresiune... Care război nu e scris și asupra cui război tot nu e scris. Frumos asta. Făcut așa ca să poată semna și politicieni deghizați în pro-europeni fără să arate rău în fața curatorilor de la Kremlin.  

Și eu înțeleg că orice pact care vrea să adune mai multe partide sub o umbrelă trebuie să fie cât mai vag posibil, dar chiar să nu spui lucrurilor pe nume (că Rusia a agresat Ucraina și este cel mai mare pericol pentru integrarea europeană) mi se pare o rușine. În rest, inițiativa e bună, dar schimbări mari nu o să producă tocmai pentru că există cameleoni care vor să discrediteze orice idee de dezvoltare democratică a țării”, a spus Pîrgari.

Iată principalele declarații făcute de reprezentanții partidelor, care au semnat Pactul pentru Europa:

Liga Orașelor și Comunelor

„Această zi va fi reamintită peste ani ca o zi a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte. O zi în care a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene. Mai mult timp în urmă, fiecare stat actual membru al UE a ales calea unică de integrare europeană și a venit timpul ca și noi, partidele politice și reprezentanții societății civile, în calitate de exponenți direcți ai voinței populare, să cimentăm acest curs, să-l facem prioritar și ireversibil. 

Suntem foarte diferiți ca și partide politice, avem viziuni diferite asupra proceselor interne și modului de redresare a situației politice, dar faptul că ne-am convocat în această sală dă dovadă de înțelepciune și maturitate politică, fapt care nu va rămâne neobservat de cetățenii noștri și care, sper eu, va construi între noi mai multe poduri decât ziduri”.

Mișcarea Alternativa Națională

„Semnăm astăzi Pactul pentru Europa, deoarece noi credem cu fermitate în viitorul țării noastre. Calea Republicii Moldova este ireversibilă și contează cum fiecare din noi acționăm și cum ne implicăm... Despre această acțiune am propus public și ne bucurăm că a ajuns să fie semnat deși toți avem poziții politice diferite și fiecare are viziunile sale cât de repede putem mișca lucrurile. Pledăm ca integrarea europeană să fie idee națională a Republicii Moldova și nu a unui partid sau altor. E important ca acest deziderat să unească pe viitor toți cetățenii țării și să acționăm doar în interesele oamenilor și al statului...”

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare

„În opinia CUB, acest Pact pentru Europa este în primul rând un angajament pentru transformare. Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare, prin stat de drept, reguli și legislație pentru fiecare cetățean și prin cât mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale, pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în Republica Moldova... 

Beneficiarii acestui pact sunt, în primul rând, cetățenii acestei țări, iar partidele care vin să-l semneze confirmă că vor urma în faptă experiența democratică pe care o așteaptă din partea noastră UE. Sunt convins că prin semnarea pactului, transmitem un mesaj puternic și comunității diplomatice, acreditată în RM, și celor care ne vor ajuta ca Republica Moldova să devină parte indestructibilă a UE. Suntem diferiți, dar suntem liberi, pentru că avem toată dedicația noastră pentru urmărirea interesului național”.

Partidul Acțiune și Solidaritate

„PAS susține inițiativa și va semna astăzi Pactul pentru Europa. Pentru noi, aderarea la UE este un obiectiv de țară, care ne va ajuta să livrăm pace și bunăstare pentru cetățeni și mediul de afaceri. UE este un proiect al păcii, toate țările din UE s-au bucurat de securitate și pace după ce au aderat la uniune. UE este un proiect al bunăstării, toți cetățenii țărilor UE au simțit cât se poate de rapid creșterea semnificativă a standardelor de viață după aderarea la uniune. Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar e mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile”.

Partidul Schimbării

„Într-o societate atât de dezbinată, diferită, manipulată, e important să avem o viziune, o direcție clară în jurul căreia există coeziune națională. Am reuși foarte rar s-o avem... Acum este momentul pentru clasa politică sănătoasă, pentru întreaga societate, să susțină indiferent de specificul și nuanțele, simpatiile și antipatiile, un obiectiv care trebuie să devină strategic și național - integrarea europeană. Noi am fost un pendul din stânga în dreapta, dintr-o extremă în alta, acum e timpul acest fenomen nefast să încete, să lăsăm ego-urile, diferențele la o parte atunci când vorbim de integrarea europeană”.

Partidul Social Democrat European

„Trăim un moment cu adevărat istoric, 13 partide semnează Pactul pentru Europa. Acest document este oglinda declarației de la Snagov din anul 1994, când forțele politice au decis să-și unească energiile. Prin semnarea acestui pact, reiterăm valorile și principiile fundamentale care ne ghidează democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului. A fi european înseamnă a onora și respecta toate etniile, istoria, cultura și tradițiile lor. 

Cetățenii așteaptă de la noi acțiuni concrete, nu retorici populiste. De aceea, e extrem de important că deși suntem partide cu viziuni diferite, am demonstrat înțelepciunea și maturitatea de a lăsa deoparte divergențele și de a ne uni pentru o cauză importantă. În fața provocărilor actuale, unitatea noastră devine o necesitate urgentă... Pactul pentru Europa este un manifest al voinței noastre de a deveni parte a marii familii europene, de a promova pacea și stabilitatea și de a asigura un viitor luminos pentru viitoarele generații. Viitorul Republicii Moldova este în UE, unde vom găsi securitate, democrație și prosperitate”.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 

„Sunt onorat să reprezint PDCM la un eveniment de importanță națională, un eveniment de manifestare a maturității politice, de formalizare a consensului politic larg cu privire la un deziderat de importanță istorică, al cetățenilor, privind ieșirea Republicii Moldova din zona gri a istoriei și revenirea în spațiul european prin integrarea în UE. Țara noastră nu are altă opțiune de dezvoltare decât în UE, țara noastră e prea slabă astăzi și nu are timp pentru a se pierde în lupte politice interne cu privire la vectorul de dezvoltare. 

Avem obligația să acționăm înțelept pentru a atinge dezideratul de aderare la UE, zonă unde statul de drept, democrația, drepturile și libertățile omului sunt pline de esență și conținut... Pactul pentru Europa nu este un gest simbolic, ci reprezintă o enormă responsabilitate, pactul nu limitează lupta politică internă, critica, confruntarea de idei cu privire la procesele din țară...”

Partidul Național Liberal

„Acest pact este un îndemn, o bună consolidare a cetățenilor Republicii Moldova pentru integrarea în UE. Noi dorim să fim membri cu toate drepturile depline în familia europeană și vrem asta într-un timp cât mai scurt. PNL spune că cel mai scurt drum pentru a adera la UE este reîntregirea Republicii Moldova cu România”.

Partidul Verde Ecologist

„Salutăm toate partidele prezente în această sală, care au mandatul membrilor săi, susținătorilor de a semna acest pact pentru a munci zi de zi pentru viitorul european al Republicii Moldova, un viitor sigur, democratic și cu bunăstare. Este un drum deloc ușor, dar altul mai bun nu există. Pe parcursul a 30 de ani, unii politicieni iresponsabili, cu abordări provinciale au supus populația Republicii Moldova stresului di extrema stângă în extrema dreaptă. Suntem unde suntem... Pactul pentru Europa ne obligă pe noi toți să ne respectăm... lupta pentru viitorul european al poporului Republicii Moldova. Să fim uniți și vom avea izbândă”.

Partidul Puterea Oamenilor

„Sunt mai mult decât încântat să văd că mai multe partide politice și-au lăsat orgoliile personale, interesele înguste și au făcut un prim pas pentru a declara întregii țări, lumi că Republica Moldova este o țară europeană și că singura cale a țării este civilizația și lumea europeană... Avem mult de lucru să le explicăm oamenilor că pot schimba ceva în țara lor. Competițiile politice ne-au dezbinat atât de mult între est și vest, jos și sus, încât nu mai credem că în țara noastră se poate schimba ceva. 

Noi trebuie să construim încrederea și astăzi este un eveniment foarte important să arătăm că 13 partide putem sta la o masă de dialog și să promitem oamenilor că lucrurile pot fi schimbate în Republica Moldova, împreună cu ei... Nimeni nu poate promite că după acest eveniment, noi nu vom intra iar în competiții, dar ne dorim ca competiția să fie bazată pe problema reală a oamenilor. Noi toți mergem în același râu, iar dacă unul vâslește în stânga, altul în dreapta, nu vom ajunge unde ne dorim”. 

Partidul Voința Poporului

„Acest eveniment se așteaptă de mult. Poporul vrea ca oamenii să se unească împreună și deosebirile dintre noi sunt nu în aspect strategic, strategia europeană este pentru noi toți... Eu voi semna acest pact, fiind convins că respect voința poporului...”

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr

„Suntem aici, în primul rând, pentru a transmite un mesaj pozitiv cetățenilor că și în Republica Moldova, clasa politică are capacitate să depășească animozitățile politice de moment sau din trecut, să comunice și că coordoneze pe obiective de interes național... Avem mici diferențe și mulți cetățeni, politicieni văd integrarea europeană diferit. Responsabilitatea noastră este să explicăm tuturor celor care văd în UE un set de principii și valori, care văd în UE niște avantaje materiale, să le explicăm celor sceptici că asta este unica soluție. 

Din păcate, în Republica Moldova, clasa politică e încă divizată, mai avem oameni care în acest context extrem de complicat, cu un război la graniță, privesc în alte direcții, și spun asta cu durere în suflet. Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean. Urmează să cădem de acord nu ce facem mai departe, dar cum facem realizarea acestui obiectiv major inclusiv prin dialog, comunicare, căutare de consens pe alte principii importante”.

Reamintim că pe 26 mai, 12 partide politice s-au adunat la Muzeul Național de Istorie și au semnat Pactul pentru Europa. Nu este clar de ce PLDM a absentat. Prin acest acord, semnatarii își asumă angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

De asemenea, partidele adoptă „obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”.

Un alt punct al Pactului pentru Europa se referă la condamnarea războiului de agresiune „și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente, manifestându-ne atașamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene”.

„Uniunea Europeană, reprezintă cel mai temeinic și sistematic partener în procesul de reformare a statului și societății noastre, oferindu-și continuu susținerea politică, tehnică și financiară pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, se arată în document.

Întregul text al Pactului pentru Europa aici

/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 13 partide politice semnează Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
Ambasadorul României, prezent la semnarea Pactului pentru Europa: „Azi, sunt martor că UE nu are culoare politică”
Ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, mesaj către moldoveni: „Fiți atenți cum votați la alegeri și informați-vă corect”

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

/VIDEO/ Monument celebru, vandalizat: Stonehenge din Marea Britanie a fost stropit cu vopsea
/VIDEO/ Monument celebru, vandalizat: Stonehenge din Marea Britanie a fost stropit cu vopsea
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/FOTO/ Mașinile fugarului Ilan Șor, scoase la licitație: Cum arată și prețul de pornire
/FOTO/ Mașinile fugarului Ilan Șor, scoase la licitație: Cum arată și prețul de pornire
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Nou câștig pentru tânărul gay, agresat în armată: Prejudiciul uriaș pe care-l va achita un bărbat care l-a amenințat cu moartea
Nou câștig pentru tânărul gay, agresat în armată: Prejudiciul uriaș pe care-l va achita un bărbat care l-a amenințat cu moartea

/EXCLUSIV/ „Triunghiul lui Weimar” sprijină Moldova: Franța, Germania și Polonia ne sunt alături pe calea europeană

missing
21 iunie 2024, ora 19:10

Polonia, care va prelua, în 2025, președinția rotativă a Uniunii Europene promite să facă lobby pentru Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la UE, iar Germania sugerează că integrarea nu înseamnă doar o favoare pentru moldoveni, ci și beneficii pentru Europa. Asta ne-au declarat miniștri de la Berlin și Varșovia, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate postului nostru de televiziune.

Reprezentanți ai Franței, Germaniei și Poloniei, țări care fac parte din alianța „Triunghiul de la Weimar” au venit la Chișinău pentru a transmite un semnal de susținere în ajunul conferinței inter-guvernamentale Moldova-UE, planificată pentru 25 iunie la Luxemburg.

„Pentru mine este clar, atunci când vorbesc cu oamenii de aici și mă uit împrejur, că sunt într-o țară care aparține în esență Uniunii Europene. Sunt sigură că și Uniunea Europenă va beneficia de prezența Moldovei, de vinul vostru, de cultura voastră. Sunt o serie de trupe celebre deja în Europa. Data trecută când am fost aici, am avut plăcerea să merg la concertul celor de la Zdob și Zdub”.

„Cu ce mesaj va veni cancelarul Olaf Scholz în această vară în Moldova?”

„Știu că așteaptă cu nerăbdare vizita în Moldova. Pentru noi este critic ca Moldova să continue pe această cale europeană, lucru care ne ajută și pe noi să facem UE mai puternică și mai sigură”.

La rândul său, ministrul polonez a vorbit despre experiența prin care a trecut țara sa în procesul de aderare, iar ambasadorul Franței la Chișinău s-a arătat impresionat de progresul țării noastre, chiar dacă a catalogat procesul ca fiind unul complicat.

„În Polonia, experiența noastră a fost că am primit multe fonduri de la UE care au permis să schimbăm economia, dar cel mai important a fost că am fost parte a pieței unice europene. Exporturile noastre au crescut de șase ori, cele în materie de agricultură de 10 ori. Suntem o țară total diferită acum. Trebuie să folosiți această perioadă - negocierile de aderare pentru a reforma țara. Nu este vorba despre a bifa o căsuță doar, este despre a schimba cu adevărat țara. Aș vrea să vă asigur că pe parcursul președinției poloneze a Consiliului UE, extinderea UE va fi una dintre prioritățile de bază”.

„Uniunea Europeană este valoroasă pentru cetățenii Republicii Moldova pentru că înseamnă pace, prosperitate și solidaritate. Într-o perioadă foarte scurtă de timp, Moldova a reușit să depășească multe obstacole, pentru că este un proces dificil. Săptămâna viitoare va avea loc o etapă foarte importantă, iar noi susținem acest proces”.

Pe 25 iunie, la Luxemburg, va avea loc prima conferință interguvernamentală Moldova-UE, eveniment ce va iniția oficial procesul de negocieri pentru aderarea la blocul comunitar. Chișinăul a realizat cu succes cele nouă recomandari ale Comisiei Europene și a finalizat etapa de screening explicativ, următorul fiind screeningul bilateral.

 

Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.

/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram