Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik

/FOTO/ Pactul pentru Europa - unitate sau PR politic? Principalele declarații ale semnatarilor. „Sper mai multe poduri decât ziduri”

missing
26 mai 2024, ora 15:02

Pactul pentru Europa a adunat 12 partide politice din Republica Moldova, la Muzeul Național de Istorie. În cadrul evenimentului, semnatarii au accentuat necesitatea de a pune deoparte divergențele politice, pentru atingerea obiectivului comun de integrare europeană. De asemenea, aceștia au declarat că semnarea documentului respectiv este un exemplu de maturitate politică și de responsabilitate față de cetățeni.

De cealaltă parte, experta comunității WatchDog, Rodica Pîrgari, crede că semnarea Pactului pentru Europa e și o modalitate prin care unele partide și-au făcut PR și că nu va produce mari schimbări.

„Pactul arată bine, până la fraza în care se condamnă războiul de agresiune... Care război nu e scris și asupra cui război tot nu e scris. Frumos asta. Făcut așa ca să poată semna și politicieni deghizați în pro-europeni fără să arate rău în fața curatorilor de la Kremlin.  

Și eu înțeleg că orice pact care vrea să adune mai multe partide sub o umbrelă trebuie să fie cât mai vag posibil, dar chiar să nu spui lucrurilor pe nume (că Rusia a agresat Ucraina și este cel mai mare pericol pentru integrarea europeană) mi se pare o rușine. În rest, inițiativa e bună, dar schimbări mari nu o să producă tocmai pentru că există cameleoni care vor să discrediteze orice idee de dezvoltare democratică a țării”, a spus Pîrgari.

Iată principalele declarații făcute de reprezentanții partidelor, care au semnat Pactul pentru Europa:

Liga Orașelor și Comunelor

„Această zi va fi reamintită peste ani ca o zi a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte. O zi în care a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene. Mai mult timp în urmă, fiecare stat actual membru al UE a ales calea unică de integrare europeană și a venit timpul ca și noi, partidele politice și reprezentanții societății civile, în calitate de exponenți direcți ai voinței populare, să cimentăm acest curs, să-l facem prioritar și ireversibil. 

Suntem foarte diferiți ca și partide politice, avem viziuni diferite asupra proceselor interne și modului de redresare a situației politice, dar faptul că ne-am convocat în această sală dă dovadă de înțelepciune și maturitate politică, fapt care nu va rămâne neobservat de cetățenii noștri și care, sper eu, va construi între noi mai multe poduri decât ziduri”.

Mișcarea Alternativa Națională

„Semnăm astăzi Pactul pentru Europa, deoarece noi credem cu fermitate în viitorul țării noastre. Calea Republicii Moldova este ireversibilă și contează cum fiecare din noi acționăm și cum ne implicăm... Despre această acțiune am propus public și ne bucurăm că a ajuns să fie semnat deși toți avem poziții politice diferite și fiecare are viziunile sale cât de repede putem mișca lucrurile. Pledăm ca integrarea europeană să fie idee națională a Republicii Moldova și nu a unui partid sau altor. E important ca acest deziderat să unească pe viitor toți cetățenii țării și să acționăm doar în interesele oamenilor și al statului...”

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare

„În opinia CUB, acest Pact pentru Europa este în primul rând un angajament pentru transformare. Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare, prin stat de drept, reguli și legislație pentru fiecare cetățean și prin cât mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale, pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în Republica Moldova... 

Beneficiarii acestui pact sunt, în primul rând, cetățenii acestei țări, iar partidele care vin să-l semneze confirmă că vor urma în faptă experiența democratică pe care o așteaptă din partea noastră UE. Sunt convins că prin semnarea pactului, transmitem un mesaj puternic și comunității diplomatice, acreditată în RM, și celor care ne vor ajuta ca Republica Moldova să devină parte indestructibilă a UE. Suntem diferiți, dar suntem liberi, pentru că avem toată dedicația noastră pentru urmărirea interesului național”.

Partidul Acțiune și Solidaritate

„PAS susține inițiativa și va semna astăzi Pactul pentru Europa. Pentru noi, aderarea la UE este un obiectiv de țară, care ne va ajuta să livrăm pace și bunăstare pentru cetățeni și mediul de afaceri. UE este un proiect al păcii, toate țările din UE s-au bucurat de securitate și pace după ce au aderat la uniune. UE este un proiect al bunăstării, toți cetățenii țărilor UE au simțit cât se poate de rapid creșterea semnificativă a standardelor de viață după aderarea la uniune. Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar e mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile”.

Partidul Schimbării

„Într-o societate atât de dezbinată, diferită, manipulată, e important să avem o viziune, o direcție clară în jurul căreia există coeziune națională. Am reuși foarte rar s-o avem... Acum este momentul pentru clasa politică sănătoasă, pentru întreaga societate, să susțină indiferent de specificul și nuanțele, simpatiile și antipatiile, un obiectiv care trebuie să devină strategic și național - integrarea europeană. Noi am fost un pendul din stânga în dreapta, dintr-o extremă în alta, acum e timpul acest fenomen nefast să încete, să lăsăm ego-urile, diferențele la o parte atunci când vorbim de integrarea europeană”.

Partidul Social Democrat European

„Trăim un moment cu adevărat istoric, 13 partide semnează Pactul pentru Europa. Acest document este oglinda declarației de la Snagov din anul 1994, când forțele politice au decis să-și unească energiile. Prin semnarea acestui pact, reiterăm valorile și principiile fundamentale care ne ghidează democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului. A fi european înseamnă a onora și respecta toate etniile, istoria, cultura și tradițiile lor. 

Cetățenii așteaptă de la noi acțiuni concrete, nu retorici populiste. De aceea, e extrem de important că deși suntem partide cu viziuni diferite, am demonstrat înțelepciunea și maturitatea de a lăsa deoparte divergențele și de a ne uni pentru o cauză importantă. În fața provocărilor actuale, unitatea noastră devine o necesitate urgentă... Pactul pentru Europa este un manifest al voinței noastre de a deveni parte a marii familii europene, de a promova pacea și stabilitatea și de a asigura un viitor luminos pentru viitoarele generații. Viitorul Republicii Moldova este în UE, unde vom găsi securitate, democrație și prosperitate”.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 

„Sunt onorat să reprezint PDCM la un eveniment de importanță națională, un eveniment de manifestare a maturității politice, de formalizare a consensului politic larg cu privire la un deziderat de importanță istorică, al cetățenilor, privind ieșirea Republicii Moldova din zona gri a istoriei și revenirea în spațiul european prin integrarea în UE. Țara noastră nu are altă opțiune de dezvoltare decât în UE, țara noastră e prea slabă astăzi și nu are timp pentru a se pierde în lupte politice interne cu privire la vectorul de dezvoltare. 

Avem obligația să acționăm înțelept pentru a atinge dezideratul de aderare la UE, zonă unde statul de drept, democrația, drepturile și libertățile omului sunt pline de esență și conținut... Pactul pentru Europa nu este un gest simbolic, ci reprezintă o enormă responsabilitate, pactul nu limitează lupta politică internă, critica, confruntarea de idei cu privire la procesele din țară...”

Partidul Național Liberal

„Acest pact este un îndemn, o bună consolidare a cetățenilor Republicii Moldova pentru integrarea în UE. Noi dorim să fim membri cu toate drepturile depline în familia europeană și vrem asta într-un timp cât mai scurt. PNL spune că cel mai scurt drum pentru a adera la UE este reîntregirea Republicii Moldova cu România”.

Partidul Verde Ecologist

„Salutăm toate partidele prezente în această sală, care au mandatul membrilor săi, susținătorilor de a semna acest pact pentru a munci zi de zi pentru viitorul european al Republicii Moldova, un viitor sigur, democratic și cu bunăstare. Este un drum deloc ușor, dar altul mai bun nu există. Pe parcursul a 30 de ani, unii politicieni iresponsabili, cu abordări provinciale au supus populația Republicii Moldova stresului di extrema stângă în extrema dreaptă. Suntem unde suntem... Pactul pentru Europa ne obligă pe noi toți să ne respectăm... lupta pentru viitorul european al poporului Republicii Moldova. Să fim uniți și vom avea izbândă”.

Partidul Puterea Oamenilor

„Sunt mai mult decât încântat să văd că mai multe partide politice și-au lăsat orgoliile personale, interesele înguste și au făcut un prim pas pentru a declara întregii țări, lumi că Republica Moldova este o țară europeană și că singura cale a țării este civilizația și lumea europeană... Avem mult de lucru să le explicăm oamenilor că pot schimba ceva în țara lor. Competițiile politice ne-au dezbinat atât de mult între est și vest, jos și sus, încât nu mai credem că în țara noastră se poate schimba ceva. 

Noi trebuie să construim încrederea și astăzi este un eveniment foarte important să arătăm că 13 partide putem sta la o masă de dialog și să promitem oamenilor că lucrurile pot fi schimbate în Republica Moldova, împreună cu ei... Nimeni nu poate promite că după acest eveniment, noi nu vom intra iar în competiții, dar ne dorim ca competiția să fie bazată pe problema reală a oamenilor. Noi toți mergem în același râu, iar dacă unul vâslește în stânga, altul în dreapta, nu vom ajunge unde ne dorim”. 

Partidul Voința Poporului

„Acest eveniment se așteaptă de mult. Poporul vrea ca oamenii să se unească împreună și deosebirile dintre noi sunt nu în aspect strategic, strategia europeană este pentru noi toți... Eu voi semna acest pact, fiind convins că respect voința poporului...”

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr

„Suntem aici, în primul rând, pentru a transmite un mesaj pozitiv cetățenilor că și în Republica Moldova, clasa politică are capacitate să depășească animozitățile politice de moment sau din trecut, să comunice și că coordoneze pe obiective de interes național... Avem mici diferențe și mulți cetățeni, politicieni văd integrarea europeană diferit. Responsabilitatea noastră este să explicăm tuturor celor care văd în UE un set de principii și valori, care văd în UE niște avantaje materiale, să le explicăm celor sceptici că asta este unica soluție. 

Din păcate, în Republica Moldova, clasa politică e încă divizată, mai avem oameni care în acest context extrem de complicat, cu un război la graniță, privesc în alte direcții, și spun asta cu durere în suflet. Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean. Urmează să cădem de acord nu ce facem mai departe, dar cum facem realizarea acestui obiectiv major inclusiv prin dialog, comunicare, căutare de consens pe alte principii importante”.

Reamintim că pe 26 mai, 12 partide politice s-au adunat la Muzeul Național de Istorie și au semnat Pactul pentru Europa. Nu este clar de ce PLDM a absentat. Prin acest acord, semnatarii își asumă angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

De asemenea, partidele adoptă „obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”.

Un alt punct al Pactului pentru Europa se referă la condamnarea războiului de agresiune „și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente, manifestându-ne atașamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene”.

„Uniunea Europeană, reprezintă cel mai temeinic și sistematic partener în procesul de reformare a statului și societății noastre, oferindu-și continuu susținerea politică, tehnică și financiară pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, se arată în document.

Întregul text al Pactului pentru Europa aici

/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 13 partide politice semnează Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
Ambasadorul României, prezent la semnarea Pactului pentru Europa: „Azi, sunt martor că UE nu are culoare politică”
Ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, mesaj către moldoveni: „Fiți atenți cum votați la alegeri și informați-vă corect”

De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ „Moldovenii i-au stricat sărbătoarea lui Putin”: Pericolul pentru Chișinău, dacă Georgescu va câștiga în România
/VIDEO/ „Moldovenii i-au stricat sărbătoarea lui Putin”: Pericolul pentru Chișinău, dacă Georgescu va câștiga în România

PAS și CUB și-au declarat susținerea pentru Elena Lasconi în turul II: Ce au declarat Igor Grosu și Igor Munteanu

missing
25 noiembrie 2024, ora 17:29

Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au anunțat că susțin candidatura USR, Elena Lasconi, în turul II al alegerilor prezidențiale din România. Cele două organizații politice îndeamnă cetățenii din Republica Moldova, cu cetățenie română, să participe la vot.

„În turul 2 al prezidențialelor din România, PAS va susține în mod categoric pe Elena Lasconi și va face campanie pentru candidatul pro-european. Elena Lasconi este un politician integru, principial, care va lupta pentru dezvoltarea economică și democratică a României în cadrul UE și NATO. De asemenea, avem încredere că Elena Lasconi va sprijini Republica Moldova și va oferi tot suportul necesar țării noastre în parcursul nostru de aderare la UE”, a declarat liderul PAS, Igor Grosu.

„Îndemnăm susținătorii CUB să voteze Elena Lasconi! Credem că aceasta este opțiunea care va sprijini o Românie modernă, în care toți cetățenii se vor simți respectați de un stat puternic și liberal, ancorat ferm în valorile europene” a afirmat liderul CUB, Igor Munteanu.

TV8.md amintește că independentul Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi, se vor duela în turul II al alegerilor pentru șefia României.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.