Ion Munteanu a obținut cel mai mare număr de puncte la proba interviu pentru funcția de procuror general - 9,21. Anunțul a fost făcut de CSP, după calcularea punctajelor finale. Octavian Iachimovschi a acumulat 8,8 puncte, iar Alexandru Cernei - 7,92. CSP urmează să-l propună pe Ion Munteanu președintelui țării, pentru numirea în funcție, având în vedere că acesta a promovat anterior evaluarea externă a integrității.
Hotărârea poate fi contestată timp de 10 zile lucrătoare, la Curtea Supremă de Justiție.
Președintele țării are la dispoziție 15 zile pentru a decide dacă emite un decret prezidențial de numire în funcție sau dacă respinge motivat candidatura propusă de CSP și restitui dosarul acestuia. În acest caz, CSP are opțiunea de a declara nul concursul și de a iniția un nou concurs la funcția de șef al PG sau să propună repetat președintelui țării același candidat. În cazul propunerii repetate a candidatului, președintele este obligat să emită decretul de numire în maximum 5 zile.
UPDATE CSP a anunțat că ia pauză pentru a calcula punctajul final al fiecărui candidat la șefia PG, apoi va comunica rezultatele public.
UPDATE Cei trei candidați la șefia PG au fost intervievați de CSP. Consiliul s-a retras în deliberări pentru a completa fișele de evaluare a ultimului pretendent la fotoliul de procuror general.
UPDATE Cea mai stringentă problemă în sistemul procuraturii la moment rămâne a fi politica de personal și insuficiența de cadre, consideră Ion Munteanu:
„Aici mă refer la problema ocupării funcțiilor de conducere, cred că anul viitor, întregul corp de conducători a sistemului procuraturii va fi cu statut de interimat, ocuparea acestor funcții este direct dependentă de exercițiul de evaluare externă. Chiar și în cazul desfășurării cu succes a unui concurs, conștientizăm că aceste funcții nu vor putea fi ocupate până nu va fi finalizată procedura de evaluare a acestora. Și insuficiența de buget pentru asigurarea eficientă a funcționalității procuraturii”.
UPDATE Procurorul general interimar, Ion Munteanu, e ultimul la proba interviu pentru funcția de procuror general. Acesta spune că a stabilit cinci obiective principale pentru managementul și dezvoltarea instituțională a procuraturii pentru perioada 2024-2031, printre care implementarea reformelor din Planul Național de Acțiuni pentru aderarea la UE (2024-2027), combaterea eficientă a criminalității, consolidarea cooperării cu instituțiile internaționale și naționale din domeniul justiției și organele de forță, optimizarea structurii instituționale, îmbunătățirea imaginii Procuraturii prin creșterea transparenței și îmbunătățirea relațiilor cu mass-media, societatea civilă și ONG-urile.
„Prin propriul comportament, am să încerc să fiu un exemplu pentru toți procurorii, astfel în cât să nu existe loc de discuții, despre încălcarea principiilor de etică Asigur procurorii că nu o să rămân indiferent în ceea ce privește încălcările codului de etică și încălcărilor disciplinare sau de natură penală în raport cu oricare procuror din sistem”, a mai spus Ion Munteanu.
UPDATE Candidatul la funcția de procuror general, Octavian Iachimovschi, este acuzat de fostul șef al Inspecției Procurorilor, Victor Ababii, că ar fi falsificat probe în cadrul unei cauze penale ce ar viza membrii săi de familie. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost sesizat despre acest lucru în dimineața zilei de 30 mai, printr-un e-mail. În replică, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție a declarat că Ababii nu are nicio calitate procesuală în dosarul penal.
UPDATE În opinia lui Octavian Iachimovschi, rolul procurorului general este a da asigura un echilibru eficient în procesele de colaborare cu ceilalți procurori funcționali.
De asemenea, șeful PG trebuie să asigure mecanismele necesare pentru garantarea independenței procurorului și a procuraturii ca parte a autorității judecătorești. Iachimovschi a enumerat și câteva propuneri și obiective pe viitor, precum: crearea unei platforme de raportare influențelor necorespunzătoare, administrată de o subdiviziune din cadrul PG, sau din cadrul societății civile și CSP:
„Această platformă va permite procurorilor să sesizeze în mod anonim unei entități independente despre faptul că a fost influențat în procesul de activitate procesuală. Entitatea nou creată va urma să investigheze dacă a existat o astfel de influență și cum pot fi remediate consecințele acesteia. O altă propunere ține de revizuirea ordinilor și regulamentelor interne în vederea prescrierii condițiilor clare de intervenție a procurorilor în activitatea procurorilor ierarhic inferiori”.
UPDATE Procurorul Octavian Iachimovschi este audiat de Consiliul Superior al Procurorilor. Nici el nu a avut cereri de recuzare. Candidatul își prezintă conceptul și viziunea, privind activitatea Procuraturii Generale, după care va urma etapa de întrebări/răspunsuri.
UPDATE Cernei a argumentat în cadrul probei interviu și de ce a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Dodon:
„Pe 7 iunie 2019, în spațiul public au fost difuzate niște dicuții dintre Dodon și Plahotniuc, referitor la anumite circumstanțe. La acea etapă au fost efectuate toate acțiunile premărgătoare în cadrul unui proces penal pentru a constata dacă există o bănuială rezonabilă de a porni o cauză penală pe aceast fapt. Au fost ridicate materialele video din sediul partidului PSRM, au fost analizate toate pasajele din video, tot atunci au fost făcute toate demersurile către instituțiile competente ale statului, care puteau să ofere date și informații ce ține de finanțarea ilegală a partidului. Eu am fost primul procuror care a pornit 3 cauze penale în privința lui Plahotniuc. Eu sub nici o formă nu am favorizat careva actori din cei menționați. Dosarele în privința fostului președinte au fost transmise, prin procedură, altui procuror”.
UPDATE Procurorul Alexandru Cernei subliniază importanța integrității și imparțialității în exercitarea funcției de procuror general, recunoscând riscurile asociate acestei poziții și angajându-se să le gestioneze responsabil. Totodată, el evidențiază că procurorul general trebuie să aibă un rol de arbitru independent în examinarea procedurilor disciplinare, fără a se implica direct în procesele individuale, dar fiind vigilent în asigurarea finalizării acestora conform legii.
„Consider că posed abilități personale și profesionale care trebuie să le dețină procurorul general. Eu voi pune în valoare integritatea și imparțialitatea... Procurorul general nu trebuie să fie indiferent de faptul că procedurile disciplinare care sunt în derulare, nu sunt finalizare și nu sunt duse la bun sfârșit, fără ca să se implice în acest proces”.
UPDATE Primul candidat audiat de CSP este Alexandru Cernei, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta nu a avut cereri de recuzare.
Precizăm că autoritățile vor să grăbească numirea unui procuror general, după ce europenii ne-au spus că lipsa unui șef la Procuratura Generală este restanța care ne mai desparte de startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Amintim că concursul anterior, lansat de CSP în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviu susținută de candidați. S-a întâmplat după ce membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre candidați. Pentru că actualul regulament nu prevedea nimic despre ce se poate întreprinde în acest sens, CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului. Cinci zile mai târziu, Olesea Vîrlan a demisionat.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. Pe parcursul ultimilor doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.