Stop! Procuratura Anticorupție (PA) nu mai investighează licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău. Reprezentanții instituției au comunicat pentru TV8 că nu vor porni o urmărire penală în acest caz, după ce nu s-au găsit probe ce ar indica fapte de abuz de putere sau de serviciu în cadrul organizării licitației publice. Prin urmare, pe 17 mai a fost emisă o ordonanță de refuz în acest sens.
„Acțiunile întreprinse au fost analizate prin prisma articolului 327 din Codul penal, iar din datele acumulate în cadrul procesului penal nu rezultă prezența semnelor componente ale unei fapte de abuz de putere sau abuz de serviciu”, a răspuns PA, la solicitarea TV8.
Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal privind licitația de la aeroport, pe 3 aprilie, la mai mult de două luni după ce s-a autosesizat în baza unor informații apărute în spațiul public.
La scurt timp, ministrul Andrei Spînu s-a arătat nemulțumit de acțiunile PA, pe care a acuzat-o că ar servi interesele grupului Șor și ar face presiuni publice prin investigarea concursului eșuat.
„Pentru mine sunt niște elemente un pic stranii care s-au întâmplat din partea organelor de drept, care au deschis un proces penal neclar pentru ce, în baza unei postări a unui pseudo-blogger. Această licitație se petrece din luna februarie, aveau tot timpul să ceară documente, au decis să facă o presiune publică prin acest dosar, aproape în ultima zi a licitației. S-a autosesizat un procuror, care s-a ocupat în trecut de niște dosare foarte dubioase legate de Plahotniuc, Dodon și așa mai departe. Cumva arată anumite elemente că acest grup criminal încearcă prin toate metodele să oprească acest proces, pentru ca să mențină controlul asupra acelor spații”, a spus Andrei Spînu.
În replică, reprezentanții Procuraturii Anticorupție spuneau atunci că nu comentează declarații politice.
În paralel, ieri a fost anunțată a treia tentativă de a găsi chiriași pentru spațiile comerciale de la aeroport. Se întâmplă după ce autoritățile au schimbat regulile concursului, iar deputații au adoptat un amendament ce interzice privatizarea aeroportului. Șeful Agenției Proprietății Publice (APP) ne-a spus că modificările au fost solicitate de companiile mari care vor să investească în aeroportul de la Chișinău.
„Aeroportul a schimbat condițiile licitației. Va fi depus tot efortul să fie atrase mai multe companii ca să participe la această licitație. Vineri va fi publicat caietul de sarcini și vor fi expediate invitațiile la toate companiile din Europa, din lume, care sunt bune în acest segment. Haideți să așteptăm rezultatele și atunci vom comenta”, este răspunsul lui Roman Cojuhari, la întrebarea adresată de TV8 despre ce se va întâmpla dacă în concurs se va înscrie o singură companie.
Autoritățile speră că regulile simplificate vor atrage mai multe firme. Mai ales că licitația s-a divizat în două, adică se caută separat chiriași pentru restaurante și separat pentru magazine.
„A fost redus numărul de aeroporturi în care compania trebuie să activeze. A fost mărit termenul de la trei la cinci ani. Au fost făcute unele clarificări ca să fie lăsate locuri pentru interpretări. A fost extins termenul, deoarece acesta este unul din motivele prin care companiile mari ar dori să investească. Ar dori să aibă garanție pe un termen mai lung”, a explicat șeful APP.
Companiile au la dispoziție încă două zile pentru a face cunoștință cu noul regulament, iar pe 1 iunie va începe etapa de depunere a dosarelor, care va dura trei săptămâni. Ulterior, timp de două zile, autoritățile vor analiza dosarele, iar la 27 iunie va fi anunțat câștigătorul.
Amintim că prima licitație de închiriere a spațiilor comerciale de la aeroport a fost anulată, deoarece s-au înregistrat doar doi pretendenți, număr considerat insuficient. Ulterior, în cadrul celei de-a doua licitații, Agenția Proprietății Publice a prelungit termenul de depunere a dosarelor, după ce în concurs s-a înscris doar o companie. Nici a doua încercare nu a fost cu succes. Șeful APP, Roman Cojuhari, spunea că singura firmă care s-a înscris nu a prezentat toate documentele necesare.
Anterior, ministrul Andrei Spînu a declarat la „Cutia Neagră” că licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru a doua oară în situația în care grupul criminal Șor a făcut presiuni publice permanente pentru ca aceasta să nu aibă o finalitate. Explicația este simplă - fugarul Ilan Șor vrea cu tot dinadinsul să își mențină controlul asupra acestor spații, care îi aduc venituri consistente. Ilan Șor nu a comentat acuzațiile.