Ion Munteanu a fost învestit oficial în funcția de procuror general. Acesta a depus astăzi jurământul în fața șefei statului și a președintelui Consiliului Superior al Procurorilor. În primul discurs ca șef cu acte în regulă al PG, Munteanu a subliniat că e conștient de provocările pe care le are în față și a îndemnat procurorii spre consolidare și livrarea cât mai rapidă a rezultatelor.
„Apreciez evenimentul de astăzi ca un eveniment de încredere în persoana mea. Sunt conștient, totodată, de responsabilitățile care-mi revin, rămân în continuare ancorat în viitorul și parcursul european pe care trebuie să-l parcurgem. Suntem conștienți de provocările pe care le avem în față.
Vin cu mesaj către procurori să ne consolidăm, să fim conștienți de situația în care ne aflăm, să livrăm la maxim și să asigurăm continuitate eficiență față de pericolul cu care se confruntă la moment Republica Moldova. Să începem să livrăm cât de urgent și să fim apți pentru a asigura statul de drept”, a declarat procurorul general.
Iar președinta Maia Sandu a evidențiat că Ion Munteanu are o misiune complicată, pentru că lucrurile în justiție s-ar mișca greu:
„Aveți o misiune complicată. Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește. A venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm și mai corect. Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție, cei care au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție, în procuratură trebuie să avem oameni onești, buni profesioniști, oameni care lucrează pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei”.
Și președintele CSP, Dumitru Obadă, a venit cu declarații, dând asigurări că CSP și procurorii îl vor sprijini pe Ion Munteanu și vor rămâne ancorați valorilor statului de drept.
La ceremonia de depunere a jurământului au participat și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adjuncții săi interimari: Octavian Iachimovschi, Vasile Plevan, Marcel Dumbrăvean, dar și fostul procuror general interimar, Dumitru Robu.
Amintim că în urma probei interviu pentru funcția de procuror general, Ion Munteanu a obținut cel mai mare punctaj - 9,21. Octavian Iachimovschi a acumulat 8,8 puncte, iar Alexandru Cernei - 7,92.
Munteanu a fost procuror general interimar din octombrie 2022, când șefa statului a semnat un decret în acest sens. Acesta și-a început activitatea de procuror în anul 2006, lucrând inițial în Procuratura sectorului Centru din Chișinău. În iulie 2010, a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), unde a muncit opt ani. Ulterior, a activat în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, iar în perioadele 2019-2020 și 2021-2022 a ocupat funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al PA.
Precizăm că lipsa unui șef la Procuratura Generală era restanța care ne mai despărțea de startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Concursul anterior, lansat de CSP în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviu susținută de candidați. S-a întâmplat după ce membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre candidați. Pentru că actualul regulament nu prevedea nimic despre ce se poate întreprinde în acest sens, CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului. Cinci zile mai târziu, Olesea Vîrlan a demisionat.