Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

Modificările la „trădarea de patrie” ar putea genera abuzuri? Vieru: „Creează precedente pentru alte guvernări”

missing
05 iunie 2024, ora 11:39

Amendamentul la Codul Penal, care prevede că cei care fac campanii de dezinformare, ar putea fi acuzați de trădare de patrie, ar fi trebuit discutată cu societatea civilă înainte de a fi adoptată, spune directorul de program al Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru. Potrivit acestuia, modificările ar putea genera abuzuri. Liderul PAS, însă, declară că se urmărește un scop nobil - apărarea țării.

„Codul Penal este o lege foarte importantă și practic fiecare virgulă din Codul Penal poate produce consecințe juridice, este tipul de normă juridică care trebuie foarte bine gândită, atunci când vii cu anumite inițiative. Eu nu știu în cazul acestei inițiative, dacă au fost consultați profesorii universitari. Noi nu avem atât de mulți specialiști, profesori universitari și doctrinari în Codul Penal, dar avem suficienți astfel încât ei să vină cu o opinie foarte bine documentată și echilibrată pe aceste modificări. Nu știu dacă acest lucru s-a întâmplat. Având în vedere modul în care a fost formulată norma, cred că acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Vieru, în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău.

El susține că modificările la Codul Penal ar crea precedente pentru alte guvernări:

„Modul în care este formulată norma ar putea genera abuzuri. Ar putea să ducă la interpretări extensive, eronate, ar putea duce la situația în care ar exista anumite riscuri pentru drepturi. Amnesty International a criticat acest amendament. Cred că este o inițiativă care trebuie regândită, trebuie regândit modul în care este formulată norma penală. Creează precedente pentru alte guvernări. Dacă avem o schimbare de guvernare și rămâne aceeași normă, bumerangul poate să se întoarcă”.

Amintim că, săptămâna trecută, Parlamentul a votat completarea articolului din Codul Penal care se referă la trădarea de patrie. Potrivit modificărilor operate, campaniile de dezinformare sunt calificate drept activitate ostilă împotriva statului și vor fi interpretate nemijlocit drept trădare de patrie. 

Deputații din opoziție au criticat dur legea, argumentând că nicio țară nu are asemenea prevederi normative și că aceasta nu e altceva decât un nou instrument al guvernării de a lupta cu rivalii politici în preajma alegerilor prezidențiale.

Modificările la Codul Penal ce vizează subiectul trădării de patrie au fost criticate și de Amnesty Internațional Moldova. Instituția a cerut Parlamentului să abroge amendamentul, iar președintei Maia Sandu - să nu promulge legea. Potrivit acesteia, noile modificări sunt alarmante și vor afecta libertatea de exprimare.

Amendamentul a fost elaborat de deputatul PAS, Igor Chiriac. Acesta susține că modificarea nu afectează libertatea de exprimare a cetățenilor. 

„Campaniile de dezinformare care se fac în înțelegere, într-un plan bine determinat cu o putere străină în detrimentul statului Republicii Moldova. Cineva care duce o campanie bine intenționată, de lungă durată, bine pusă la punct. Nu este vorba despre scurte mesaje pe rețelele de socializare, în niciun caz libertatea de exprimare este un drept consfințit în constituție și nu se atinge dreptul la libera exprimare, nu este o simplă expunere a unei opinii”.

Iar președintele Parlamentului, Igor, Grosu, a dat asigurări că amendamentul nu are alt scop decât lupta cu trădătorii de țară.

„Sunt critici că ar putea fi vorba de un abuz? - Nu au decât să conteste în instanțele superioare, lasă să facă uz, să prezinte argumente. În restu suntem obligați să ne apărăm țara, sunt bandiți au acte în regulă nu trebuie să îi mai cauți, trebuie să oferim instrumentariul cât mai clar, cât mai eficient”.

/VIDEO/ Inițiativa privind pedepsirea celor care fac dezinformare, criticată de opoziție: „Un mecanism de represiune, nu o să le meargă”

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ Fără înscriere pe compensatii.gov.md! Toți cetățenii vor primi ajutorul UE la lumină. Precizările ministrului Alexei Buzu
/VIDEO/ Fără înscriere pe compensatii.gov.md! Toți cetățenii vor primi ajutorul UE la lumină. Precizările ministrului Alexei Buzu
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”

Parlamentul se convoacă joi în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară: Ce proiecte vor fi examinate

missing
05 februarie 2025, ora 18:55

Parlamentul Republicii Moldova se convoacă joi, 6 februarie, în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară 2025. Biroul permanent a aprobat, astăzi, ordinea de zi a ședințelor din perioada 6 – 14 februarie 2025. Deputații vor examina o serie de proiecte cu sigla UE, inițiative legislative de îmbunătățire a cadrului normativ ce vizează alimentarea cu energie termică, serviciile poștale, declararea utilității publice de interes național a unor lucrări de construcție, precum și numiri în funcție.

Parlamentul urmează să discute patru proiecte de acte pentru armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Este vorba despre proiectul de lege privind prevenirea geoblocării nejustificate și cel privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată, modificări la Legea viei și vinului și la Legea privind regimul articolelor pirotehnice.

Pe agenda ședințelor plenare ale Parlamentului se mai regăsesc proiectul de lege privind răspunderea civilă și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave și cel referitor la promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizate cu energie termică. 

De asemenea, deputații vor dezbate, în lectura întâi, inițiativa legislativă de actualizare a cadrului normativ în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și al construcțiilor, cea referitoare la implementarea Codului funciar și cea de declarare a utilității publice de interes național a unor lucrări de construcție.

Parlamentul urmează să aprobe aderarea Republicii Moldova la trei protocoale adiționale ale Convenției Poștale Universale și ratificarea Acordului general de cooperare cu Regatul Arabiei Saudite. Totodată, urmează a fi numiți prim-viceguvernatorul și un viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară 2025 va avea loc joi, 6 februarie, începând cu ora 10.00.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.