Amendamentul la Codul Penal, care prevede că cei care fac campanii de dezinformare, ar putea fi acuzați de trădare de patrie, ar fi trebuit discutată cu societatea civilă înainte de a fi adoptată, spune directorul de program al Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru. Potrivit acestuia, modificările ar putea genera abuzuri. Liderul PAS, însă, declară că se urmărește un scop nobil - apărarea țării.
„Codul Penal este o lege foarte importantă și practic fiecare virgulă din Codul Penal poate produce consecințe juridice, este tipul de normă juridică care trebuie foarte bine gândită, atunci când vii cu anumite inițiative. Eu nu știu în cazul acestei inițiative, dacă au fost consultați profesorii universitari. Noi nu avem atât de mulți specialiști, profesori universitari și doctrinari în Codul Penal, dar avem suficienți astfel încât ei să vină cu o opinie foarte bine documentată și echilibrată pe aceste modificări. Nu știu dacă acest lucru s-a întâmplat. Având în vedere modul în care a fost formulată norma, cred că acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Vieru, în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău.
El susține că modificările la Codul Penal ar crea precedente pentru alte guvernări:
„Modul în care este formulată norma ar putea genera abuzuri. Ar putea să ducă la interpretări extensive, eronate, ar putea duce la situația în care ar exista anumite riscuri pentru drepturi. Amnesty International a criticat acest amendament. Cred că este o inițiativă care trebuie regândită, trebuie regândit modul în care este formulată norma penală. Creează precedente pentru alte guvernări. Dacă avem o schimbare de guvernare și rămâne aceeași normă, bumerangul poate să se întoarcă”.
Amintim că, săptămâna trecută, Parlamentul a votat completarea articolului din Codul Penal care se referă la trădarea de patrie. Potrivit modificărilor operate, campaniile de dezinformare sunt calificate drept activitate ostilă împotriva statului și vor fi interpretate nemijlocit drept trădare de patrie.
Deputații din opoziție au criticat dur legea, argumentând că nicio țară nu are asemenea prevederi normative și că aceasta nu e altceva decât un nou instrument al guvernării de a lupta cu rivalii politici în preajma alegerilor prezidențiale.
Modificările la Codul Penal ce vizează subiectul trădării de patrie au fost criticate și de Amnesty Internațional Moldova. Instituția a cerut Parlamentului să abroge amendamentul, iar președintei Maia Sandu - să nu promulge legea. Potrivit acesteia, noile modificări sunt alarmante și vor afecta libertatea de exprimare.
Amendamentul a fost elaborat de deputatul PAS, Igor Chiriac. Acesta susține că modificarea nu afectează libertatea de exprimare a cetățenilor.
„Campaniile de dezinformare care se fac în înțelegere, într-un plan bine determinat cu o putere străină în detrimentul statului Republicii Moldova. Cineva care duce o campanie bine intenționată, de lungă durată, bine pusă la punct. Nu este vorba despre scurte mesaje pe rețelele de socializare, în niciun caz libertatea de exprimare este un drept consfințit în constituție și nu se atinge dreptul la libera exprimare, nu este o simplă expunere a unei opinii”.
Iar președintele Parlamentului, Igor, Grosu, a dat asigurări că amendamentul nu are alt scop decât lupta cu trădătorii de țară.
„Sunt critici că ar putea fi vorba de un abuz? - Nu au decât să conteste în instanțele superioare, lasă să facă uz, să prezinte argumente. În restu suntem obligați să ne apărăm țara, sunt bandiți au acte în regulă nu trebuie să îi mai cauți, trebuie să oferim instrumentariul cât mai clar, cât mai eficient”.