Peste 56.700 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat pe 9 iunie, la urnele de vot, pentru a decide cum va arăta viitorul Parlament European. Cel puțin asta arată datele Autorității Electorale Permanente de la București. Între timp, încep să apară primele rezultate ale exit-poll-urilor.
Alianța PSD-PNL a obținut 54% din voturile exprimate pentru alegerile europarlamentare, potrivit exit-poll-ului CURS-Avangarde realizat la comanda PSD-PNL. AUR a obținut 14%, Alianța Dreapta Unită - 11%, iar Uniunea Democrată Maghiară din România - 5%.
„În această seară, democraţia a triumfat. Le mulţumesc românilor că au ieşit la vot astăzi pe caniculă şi au dat legimitate candidaţilor. PSD a câştigat alegerile. Tot ce am obţinut astăzi reprezintă încrederea pe care ne-au dat-o românii, dar şi munca colegilor noştri. Votul dat astăzi confirmă că am guvernat bine într-o perioadă complicată. PSD a obţinut un scor mai bun decât în 2020. Vom avea mai mulţi primari în oraşe, comune şi mai mulţi consilieri judeţeni. Iar acest lucru se vede şi în scorul de la europarlamentare unde am obţinut 54%”, a afirmat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, după închiderea secțiilor de votare.
Iar Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei, a menționat că așteaptă rezultatele reale ale alegerilor, care ar putea arăta o altă imagine a lucrurilor.
„Toată campania nu a existat nicio dezbatere despre Parlament, despre poziția României și reprezentarea ei în Parlamentul European, despre ce trebuie să facă pentru reprezentarea României în Parlamentul European. Scorul de azi, au fost lucruri extrem de ciudate cu privire la exit-poll-ul dat publicității azi. Așteptăm rezultatele reale, sigur vor fi diferite. Am curajul să nu-și piardă speranța, să aibă încredere în democrație. Scorul de azi al PSD-PNL e scorul obținut de baronii roșii și galbeni, de satrapii și vătafi care conduc primăriile și care au făcut tot ce este posibil, folosind toate pârghiile, inclusiv cele ilegale pentru a maximiza scorul celor două partide politice”.
Până la ora 22:00, la europarlamentare au votat 9.418.124 de români, prezența fiind de 52,2% .
Astăzi a fost ultima zi a alegerilor europarlamentare, care în unele țări a început încă de luni. Peste 370 de milioane de oameni au fost așteptați la urne. În țara noastră, cele mai multe secții de votare, 52 la număr, dintre care 13 la Chișinău, a deschis Ministerul de Externe de la București. Urmează Bulgaria ce a amenajat 7 secții pentru cetățenii săi. Astfel, și moldovenii cu cetățenia țărilor Uniunii Europene au decis viitoarea componență a Parlamentului European.
În buletinele de vot au fost înscrise 12 formațiuni politice și alianțe electorale și patru candidați independenți, care luptă pentru 33 de fotolii ce-i revin României în Parlamentul European. La acest scrutin european vor fi aleși în total 720 de membri ai Parlamentului European. Cele mai multe locuri - 96 - îi revin Germaniei pentru că are și cea mai mare populație din uniune, iar cele mai puține - Maltei, Luxemburgului și Ciprului - câte 6. Potrivit legislației UE, deputații se grupează pe familii politice și nu pe țări. Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani.