Pretinsele acțiuni de spionaj în interesul Rusiei, de care este acuzat generalul Igor Gorgan, sunt subiectul unei cauze penale pentru trădare de patrie. Precizarea a fost făcută de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), potrivit căreia orice acțiuni ce ar putea prejudicia securitatea statului sunt cercetate minuțios.
„Acțiunile săvârșite contra intereselor Republicii Moldova... sunt investigate minuțios și complex de către procurori, prin aplicarea unor metode tactice orientate spre cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanțelor cauzei și pentru stabilirea adevărului”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.
Investigațiile vizează acțiunile subversive prin care s-ar fi transmis date confidențiale despre sistemul național de apărare al Republicii Moldova către un stat străin și reprezentanții acestuia, mai spun procurorii de la cauze speciale.
În prezent, se lucrează la identificarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea caracterului și conținutului informației pretins transmise și aprecierea impactului acestora asupra intereselor Republicii Moldova.
Amintim că o anchetă The Insider a dezvăluit că generalul Igor Gorgan ar fi chemat rușii să invadeze Republica Moldova. S-ar fi întâmplat după ce a fost demis din funcția de șef al Statului Major. Apelul a fost făcut prin intermediul unui agent rus, căruia Gorgan îi raporta despre dotările armatei, dar și relația cu Ucraina. Veridicitatea informațiilor din investigație a fost confirmată pentru TV8 de Serviciul de Informație și Securitate (SIS).
„Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă! Mulți sunt gata. Transmite mai departe... A venit timpul. Eu țin toată situația din armată sub control... Aici, din fericire, nu există „Azov” sau alte formațiuni naționale, iar cu politicienii ne vom clarifica repede”.
Potrivit jurnaliștilor The Insider, acesta este textul pe care Igor Gorgan l-a trimis curatorului său rus, colonelul Alexei Makarov. Nu este clar când anume a fost scris mesajul, dar este cert că Ucraina deja era în plin război cu armata lui Putin. Dovadă este și faptul că generalul informa agentura rusă și despre culoarul moldovenesc de aprovizionare a armatei ucrainene.
Recent, președinta Maia Sandu a semnat un decret privind retragerea distincțiilor de stat acordate lui Igor Gorgan, fostul șef al Statului Majo. Totuși, decizia poate fi atacată în instanță.
Igor Gorgan a ocupat funcția de șef al Marelui Stat Major în 2013, dar trei ani mai târziu a fost demis după un conflict cu ministrul Apărării de atunci Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic. Gorgan a revenit la cârma instituției în 2019, după ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale. A pierdut, însă, fotoliul după ce Maia Sandu a devenit președinte.
Ironia sorții este că omul despre care se spune că a ajutat rușii să lupte cu ucrainenii, în iulie 2023, a fost angajat la reprezentanța agenției ONU de la Chișinău, care se ocupă de problemele refugiaților ucraineni. După scandal, Gorgan a rămas temporar fără funcția de la UNHCR Moldova. Acesta a fost trimis în „concediu administrativ” până la finalizarea anchetei interne, pornite de UNHCR.