Cel mai dulce eveniment al anului a adunat în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Capitală mai mulți producători de miere din țară. Fagure, miere, propolis, polen – sunt doar câteva dintre produsele expuse la Târgul Apicultorilor. Evenimentul a avut loc, tradițional, cu ocazia Zilei Naționale a Apicultorului, marcat astăzi.
Scuarul Teatrului Națională de Operă și Balet a fost transformat într-un adevărat tărâm al mierii. Pentru a-i impresiona pe clienți, prisăcarii au venit cu zeci de produse: de la miere cu adaosuri din tot felul de plante, până la propolis, polen și lumânări decorative.
„Numai aici în Chișinău. Participăm la toate expozițiile, și la Botanica, și la Rîșcani, aici. Mâine vom fi la Catedrală. Se vinde bine, dacă nu s-ar vinde nu veneam, sunt foarte mulțumită și mulțumim locuitorilor orașului Chișinău că vin și cumpără”.
Majoritatea apicultorilor spun că au făcut mult mai multe vânzări față de edițiile precedente. Printre aceștia este și Ion Toma.
„Vreau să vă spun că moldovenii au început să consume miere și produse apicole, înainte mai rău, mai greu. În ultimii șapte, opt ani, observ eu merge din ce în ce mai rău. Timpul se schimbă și pentru albine nu este prea bine, anul trecut”.
În acest sens s-ar impune și un ajutor din partea autorităților, spun apicultorii, să fie subvenționați mai mulți.
„Sunt granturi, dar se dau doar persoanelor juridice, deci în România nu este așa. În România, persoana fizică primește subvenție, sunt oferite granturi, dar la noi doar persoanele juridice, ceea ce nu este corect. Același apicultor tot aceeași muncă face. Situația la apicultori este foarte complicată”.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, din 9421 de apicultori, doar 3319 dețin forma juridică de activitate. Printre cumpărătorii care au venit la târg am surprins-o și pe această femeie, apicultoarea și ea. A venit tocmai din România.
„Pentru că suntem apicultori, normal că prezintă interes și pentru noi, și chiar să vedem ce fel de miere găsim aici în Republica Moldova, de exemplu noi nu am văzut salvie, mană avem . Dumnealui chiar a adus și faguri, polenul este foarte bun pentru copii, deci recomandăm să se consume”.
Iar acest cuplu de moldoveni a venit în vacanță din Londra. Spun că mai bună miere decât cea de acasă nu au găsit în nicio altă țară.
„Este multi mai naturală, mai bio. Producătorii autohtoni, produse care nu le găsim, din păcate, în străinătate”.
Deși producția de miere a fost mai puțină în acest an, cauzată de secetă, autoritățile spune că exportul de miere s-a dublat. Dacă în prima perioadă a anului 2023 apicultorii noștri au vândut peste hotare 900 tone, în 2024, în primele luni ale anului, cantitatea de miere exportată a ajuns la circa 1.900 tone.