Procuratura Anticorupție a primit informații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), potrivit cărora bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu intenționa să revină în Republica Moldova odată ce ar fi părăsit țara. Declarația a fost făcută de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.
„Am primit mai multe informații de la Serviciul de Informații și Securitate, care, în opinia noastră, demonstrează că, de fapt, Evghenia Guțul intenționa să se eschiveze de la judecarea cauzei și poate chiar și de la noua cauză penală în care a fost reținută. - Dar cum adică să se eschiveze? - Să plece din țară, asta avem în vedere.
- Aveți semnale că plecarea asta de acum, dumneaei nu ar fi revenit după ea? - Da, reieșind din informația pe care am primit-o de la SIS, concluzionăm că dumneaei nu avea intenția să revină. - Și unde avea să se ducă? - Nu cunoaștem”.
De cealaltă parte, avocatul bașcanei, Sergiu Moraru, a declarat pentru jurnaliști că clienta sa nu a comis nicio încălcare și că avea bilet de întoarcere în Republica Moldova pentru 30 martie.
TV8.md amintește că Evghenia Guțul a fost reținută în seara zilei de 25 martie, pe Aeroportul Chișinău, în timp ce voia să părăsească țara. Poliția de Frontieră a menționat că aceasta figurează în sistemele informaționale cu statut de consemn, o notificare sau avertizare ce arată că persoana este sub observație sau are o restricție legată de lege.
La scurt timp, într-o postare pe VKontakte, fugarul Ilan Șor a catalogat reținerea guvernatoarei drept o fărădelege și o persecuție.
Reținerea a avut loc în aceeași zi în care procurorii anticorupție au finalizat prezentarea probelor acuzării în dosarul Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Dosarul în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și Svetlana Popan, fostă secretară a partidului Șor, scos în afara legii, sunt cercetate pentru că ar fi acceptat bani de la grupul criminal Șor, a ajuns pe masa judecătorilor la sfârșitul lunii aprilie 2024. Cele două inculpate se declară nevinovate.
Tot pe 25 martie, au fost desfășurate percheziții la viceprimara de Orhei, Anastasia Țurcan, într-o cauză penală pentru încălcarea modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțarea ilegală a concurenților electorali, precum și pentru falsul de documente și declarații. Am încercat să obținem o reacție de la viceprimar, însă la Primăria Orhei ni s-a spus că Anastasia Țurcan nu este pe loc și că nu putem lua legătura cu ea.
Aflată după gratii, bașcana Găgăuziei a cerut ajutor de la președinții Turciei și Rusiei prin intermediul a două scrisori. De altfel, la Moscova a fost organizat și un protest în susținerea Evgheniei Guțul. În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a remarcat: „Ne bucurăm că moldovenii învață pe ruși cultura protestului. Nu putem să nu remarcăm că este unicul protest permis de autoritățile ruse”.
Pe 28 martie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis ca bașcana Găgăuziei să fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Guțul poate contesta decizia. Aceasta se declară nevinovată și califică dosarul drept unul politic.