Majoritatea angajaților de la Calea Ferată a Moldovei (CFM) își vor primi salariile întârziate la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, într-un live pe Facebook. Andrei Spînu a mai menționat că în zilele următoare va fi numit un șef interimar la CFM.
„Vom numi un interimat. Suntem foarte aproape de a găsi soluții pentru achitarea restanțelor salariale pentru ultimele 2 luni. Cred că este realist că până la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie, o mare parte din datorii vor fi achitate”, a spus Spînu.
Ministrul a adăugat că se vor purta discuții cu noua conducere de la CFM pentru „a ne asigura că Calea Ferată va fi administrată bine, iar veniturile vor crește, astfel ca să nu mai ajungem în astfel de situații”.
„Mulțumim muncitorilor, știu că e o muncă enormă, știu că nu este ușor mai ales în această perioadă, dar facem tot posibilul ca să rezolvăm problema salariilor cât mai rapid, dar și să asigurăm sustenabilitatea companiei”, a punctat Andrei Spînu.
La începutul săptămânii trecute, Oleg Tofilat a demisionat din funcția de șef al întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Tofilat a ținut însă se precizeze că nu a fost presat să plece și că e „profund îngrijorat” de continuitatea activităților.
Demisia șefului CFM a venit pe fundalul problemelor de salarizare a angajaților de la Calea Ferată. Pe 10 ianuarie, în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8, Oleg Tofilat declara că problema salariilor ar putea fi soluționată odată cu reluarea livrărilor de marfă pe cale feroviară.
Tofilat susținea că problema întârzierii salariilor angajaților CFM s-a acutizat anume din cauza scăderii volumelor de transport. În 2020 și 2021, compania a fost în pragul falimentului din cauza unor probleme financiare, iar angajații nu au primit salarii timp de șase luni. În total, compania are aproximativ 6.000 de angajați.