Kremlinul ar putea încerca să reînvie eforturile de a mobiliza regiunea transnistreană pentru a crea instabilitate în R. Moldova și de a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre, potrivit unui nou raport a Institutului pentru Studierea Războiului.
Reuters a relatat la 10 ianuarie că portul românesc Constanța de la Marea Neagră a înregistrat 36 de milioane de tone de cereale transportate în 2023 - un nivel record - și că aproximativ 40% din aceste transporturi constau din cereale ucrainen.
ISW a evaluat anterior că atacurile ucrainene împotriva activelor flotei ruse de la Marea Neagră (BSF - Black Sea Fleet) au forțat schimbarea modului de operare a navelor rusești și au forțat BSF să mute unele nave de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat din vestul Crimeei.
Atacurile ucrainene împotriva activelor BSF au facilitat, de asemenea, cu succes, utilizarea civilă a coridorului de cereale al Mării Negre din Ucraina, deoarece sprijinul internațional pentru coridor continuă să crească, în ciuda retragerii Rusiei din Inițiativa pentru cereale a Mării Negre și a amenințărilor militare împotriva acesteia.
Astfel, ISW notează că Moscova ar putea vedea o operațiune cu steag fals în regiunea transnistreană ca o modalitate alternativă de a descuraja țările să participe la coridorul de cereale al Ucrainei, în ciuda prezenței slăbite a Rusiei în vestul Mării Negre.
Totodată, în raport mai este menționat că Rusia ar putea instrui separatiștii pro-ruși din zonă să stabilească condiții de informare pentru o posibilă operațiune de tip fals în regiunea transnistreană, ca parte a eforturilor mai ample ale Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova.