Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1096: Atacuri în Kiev și alte regiuni. Macron și Starmer vor merge în SUA să discute cu Trump

Oleg Melniciuc: Unul dintre cei mai controversați magistrați din Moldova. Al treilea dosar penal pe rol, în judecată

missing
07 noiembrie 2024, ora 17:51

Cauza penală în care judecătorul Oleg Melniciuc este învinuit de hărțuirea sexuală a unei eleve de 19 ani a fost trimisă în judecată pe 17 octombrie. Potrivit Procuraturii Generale, învinuitul pledează nevinovat.

Oleg Melniciuc este unul dintre cei mai controversați magistrați din Republica Moldova. Șirul infracțiunilor de care a fost bănuit, cercetat sau condamnat, se întinde din timpul guvernării comuniste, până în prezent. Magistratul a fost cercetat și judecat penal în trei dosare. Este condamnat penal de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Judecătorul deține mai multe imobile de sute de mii de euro în Chișinău și un apartament în  București.

În pofida problemelor cu legea, Melniciuc a fost de mai multe ori promovat în funcție de CSM. Asta chiar dacă doi președinți ai republicii i-au respins candidatura, din cauza suspiciunilor de lipsă de integritate.

Potrivit ultimii acuzații, în perioada februarie-aprilie 2022, victima se afla la stagiul de practică și ar fi fost ademenită de mai multe ori în biroul de serviciu al judecătorului, unde ar fi fost supusă la un comportament fizic și verbal agresiv cu tentă sexuală. 

Conform expertizei, victima a fost afectată psihologic.

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul riscă amendă de la 25.000 la 32.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore sau  închisoare de până la 2 ani.

”Judecătorul din iad” și multiplele sale conflicte de interese

În anul 2008, Melniciuc deținea funcția de președinte interimar al Judecătoriei Rîșcani. În această calitate, a semnat o recomandare pentru fiica unui coleg magistrat pentru a fi înscrisă în condiții privelegiate la Facultatea de Drept a USM, fără achitarea taxei de școlarizare.

În anul următor, Melniciuc a fost implicat în scandalul evenimentelor de pe 7 aprilie 2009. A fost supranumit „judecătorul din iad” pentru că a eliberat mandate de arest pe numele a zeci de protestatari, mulți dintre ei maltratați violent. Procedura a încălcat și legea, întrucât magistrații au judecat în incinta comisariatelor de poliție.

Melniciuc nu a fost condamnat pentru evenimentele din 2009 și  a continuat să activeze în sistemul judiciar.

În anul 2012, magistratul a fost implicat într-un conflict de interese. Judecătorul  a examinat o cauză care viza o rudă de a sa. A doua zi după ce cazul a fost denunţat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul a spus că nu a „observat” că în acte figura numele fiicei nașilor surorii sale şi a depus cerere de abținere de la examinarea cauzei. Chiar dacă unul din participanţii la proces, a cerut CSM sancţionarea disciplinară a judecătorului, asta nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, Melniciuc a fost promovat.

La 26 decembrie 2012, CSM a decis să-l propună pe Melniciuc la funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, rămasă vacantă după pensionarea lui Ion Timofei. Candidatura sa a fost refuzată de președintele de atunci a Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Oficialul și-a motivat decizia sa astfel: „În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile sunt activități desfășurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și Codului de etică a judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”.

Contrar voinţei şefului statului, Melniciuc a fost numit în funcţia de președinte de CSM, acolo unde naşul său de cununie, Mihai Poalelungi, tot el președinte CSJ, era membru.

Investigații despre averi de milioane și relația cu „jurnaliștii răpănoși”

Anul 2013 a fost unul bogat în scandaluri mediatice pentru Melniciuc. Acesta a fost nevoit să se retragă de la examinarea unui dosar dintre “MoldovaGaz” şi ANRE, din cauza unei ieşiri necontrolate. Magistratul i-ar fi spus, înainte de proces, reprezentantei ANRE: „De unde i-aţi scos pe răpănoşii ăștia de jurnalişti? Credeţi că o să v-ajute?”. După ce replica a ajuns în presă, judecătorul a fost nevoit să se retragă de la examinarea cauzei, dosarul fiind preluat de un alt magistrat.

Al doilea scandal a fost provocat de declarația sa de avere. Conform investigației Anticorupție de atunci, Melniciuc având  venituri mai mici de 100 mii de lei, deținea o casă luxoasă în capitală, în valoare de mai multe milioane de lei, și o mașină de 17 mii de euro. De asemenea, pe numele mamei sale, o pensionară în vârstă de 76 de ani, erau înregistrate trei spații comerciale cu o suprafață totală de aproximativ 500 de metri pătrați și un teren, toate fiind amplasate în Chișinău. Deși valoarea averii înregistrate pe numele mamei sale depăsea patru milioane de lei, femeia locuia într-o casă modestă din satul Mândâc, raionul Drochia. Plus la aceasta, mama i-a făcut magistratului mai multe donații financiare. 

Tot atunci, Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea viza modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. Însuși magistratul, anunța inițial că, deși deține spații locative, ar mai vrea apartamente pentru a le oferi copiilor săi.

Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale pe acest caz.

 În același bloc, printr-o decizie separată și fără să fi solicitat, a primit apartament și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, fapt care a ieșit la iveală în anul 2016 prin aceeași investigație Anticorupție.

În 2015, în calitate de președinte al Judecătoriei Rîșcani, Melniciuc a avut un conflict cu avocatul Aliona Dragomir. Aceasta îl acuza pe magistrat de atitudine nedemnă în procesul de înfăptuire a justiției, dar și de atitudine părtinitoare față de clientul său, prezentând câteva înregistrări audio în acest sens.

Deși Completul de Admisibilitate a concluzionat că există o bănuială rezonabilă că Oleg Melniciuc a încălcat legea, Colegiul Disciplinar a încetat procedura disciplinară împotriva acestuia. Atunci, doar doi din opt membri au pledat pentru sancționarea judecătorului.

Primul dosar penal!

În 2016, după optimizarea hărții judecătorești din Chișinău, Melniciuc a candidat la funcța de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Propunerea de numire, venită de la CSM, a fost respinsă de președintele Igor Dodon, întrucât „nu a obținut încrederea și susținerea din partea Președintelui Republicii”.

În 2017, Melniciuc ajunge din nou în centrul unui scandal media, după ce a ieșit la iveală faptul că 27 de judecători și procurori au devenit avocați, după ce inițial au primit refuz din partea Comisiei de licențiere a Uniunii Avocaților. Aceștia au contestat decizia Comisiei în instanță, iar Melniciuc, în calitate de judecător de caz, le-a oferit câștig de cauză.

2017 i-a purtat ghinion magistratului. Procurorii i-au înaintat învinuirea într-un dosar de îmbogățire ilicită. Melniciuc a devenit astfel primul magistrat urmărit penal pe acest articol. Potrivit procurorilor, în anii 2014-2016, familia magistratului a obținut venituri de 1.444.958 lei, dar a efectuat cheltuieli de 2.085.101 lei. Acest fapt indica asupra unei diferențe de peste 600 de mii de lei dintre venituri și cheltuieli.

Pentru 2015, Melniciuc a indicat în declarația sa de avere o donație de 150 mii de lei de la mama sa, în vârstă de 79 de ani. În pofida acestei donații, mama sa nu a arătat niciun venit la FISC în acel an. În privința locuințelor, Melniciuc a arătat că locuiește într-o casă la sol în municipiul Chișinău, o altă casă a moștenit-o de la părinți și că în anul 2015, la prețul preferențial de 29.520 de euro, a dobândit un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale.

Al doilea dosar penal!

Pe 6 februarie 2018, judecătorul a fost pus sub învinuire într-un nou dosar, de data aceasta, pentru trafic de influență. Potrivit presei de atunci, Melniciuc ar fi luat mită de 100.000 de euro, de la un agent imobiliar, care și l-a denunțat. Miezul discordiei între cei doi ar fi fost un imobil de pe strada Kiev din capitală, demolat în baza unor decizii ale Judecătoriei Rîșcani.

Melniciuc a fost judecat în dosarul privind îmbogățirea ilicită fără a fi suspendat din funcție, chiar dacă procurorul general a depus la CSM cereri în acest sens. Condamnarea propriu zisă în primul dosar penal a venit în 2021. Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis și a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.

Judecătorul a atacat decizia primei instanțe la Apel, unde dosarul bate pasul de loc de aproape 3 ani. În 2022 au fost programate doar trei ședințe de judecată, dintre care una a fost amânată, iar alta nu a avut loc. În 2023, au fost programate cinci ședințe, dintre care două au fost amânate, iar una nu a avut loc. Procesul se află la etapa cercetării judecătorești, după ce instanța a dispus efectuarea unei expertize economico-financiare, la solicitarea magistratului.

Cauza penală privind traficul de influență a fost clasat pe 22 ianuarie 2023, prin ordonanța lui Roman Statnîi, care în acea perioadă ocupa funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta a dispus scoaterea lui Oleg Melniciuc de sub urmărire penală, pentru că nu ar fi existat elemente de infracțiune.

Mai mult de atât, Melniciuc a obținut în judecată și achitarea de către stat a unui prejudiciu moral de 500.000 de lei pentru faptul că a fost cercetat penal fără temei. 

Melniciuc, tot mai bogat

În anul 2023, magistratul a primit mai multe donații financiare valoroase și a reușit să facă achiziții imobiliare de peste o sută de mii de euro, potrivit declarației de avere pe care a depus-o la Autoritatea Națională de Integritate. Conform documentului, judecătorul a primit o donație de 50 de mii de euro de la mama sa. Tot ca donație, a primit și un teren intravilan de 5 ari, evaluat la peste 300 de mii de lei și un alt bun imobil care ar valora aproape 73 de mii lei. Oleg Melniciuc a declarat pentru TV8 că bunurile imobile respective nu sunt dintre cele vizate în dosarul penal privind îmbogățirea ilicită. „Imobilele sunt dobândite cu foarte mulți ani în urmă. Mama era într-o situație de sănătate precară, pentru că ulterior a decedat. Pe lumea cealaltă nu-ți mai trebuiesc și a hotărât să le doneze”, a precizat judecătorul.

Melniciuc a indicat în declarația de avere și un apartament de 64 de metri pătrați, cumpărat anul trecut cu 99 de mii de euro, dar și un alt bun imobil de 11 metri pătrați, achiziționat cu aproape 16 mii de euro.

Apartamentul nou se află în România, în orașul Voluntari, o suburbie a Bucureștiului. Melniciuc ne-a declarat că achiziționarea imobilului, a fost cerința mamei sale. „Nu intenționez să mă mut acolo, dar reieșind din situația de securitate, eventuale acțiuni cu care ne sperie aici că o să vină rușii. A mai fost și o condiționalitate a donatorului (n.r mama judecătorului), banii să fie utilizați anume pentru procurarea unui imobil în România. Asta e scris în contractul de donație și nu am putut să nu respectăm această condiție”, a spus Melniciuc. Noul imobil cumpărat în România, a fost oferit în chirie și aduce un venit suplimentar în bugetul familiei, a mai adăugat Melniciuc.

Pentru procurarea imobilului din Romania, Melniciuc a împrumutat anul trecut  34 de mii de euro, de la prieteni. O parte din bani a reușit deja să-i returneze, a declarat magistratul jurnaliștilor de la TV8.

La capitolul venituri, judecătorul a declarat pentru 2023 un salariu de 67 de mii de lei, plus veniturile soției de aproape 84 de mii de lei, indemnizații de câteva zeci de mii de lei primite pentru copii, dar și aproape 630 de mii de lei încasate în darea în locațiune a unor imobile.

Al treilea dosar penal!

În 2022, Melniciuc s-a pomenit cu încă un dosar penal, fiind acuzat de o fostă studentă de hărțuire sexuală. Tânara susținea că în perioada stagiului de practică, judecătorul ar fi îmbrățișat-o, ar fi sărutat-o și ar fi strecurat mâinile pe sub bluză.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut CSM pornirea urmării penale în privința lui Melniciuc pe aceste fapte, solicitarea însă a fost respinsă. La 12 octombrie 2023, Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM din 27 mai 2022. În octombrie 2024, cauza penală în care judecătorul Oleg Melniciuc este învinuit de hărțuirea sexuală a fost trimisă în judecată. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul riscă amendă de la 25.000 la 32.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.

Melniciuc a declarat pentru TV8 că respinge toate acuzațiile de hărțuire sexuală care i se aduc. Acuzațiile au fost numite  de către judecător, pentru TV8, drept „niște aberații”. Magistratul a mai declarat că la un moment dat se va face claritate și a subliniat că nu s-a întâmplat nimic din ceea ce susține fosta studentă.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

/VIDEO/ Primele declarații ale lui Oleg Melniciuc, după acordul de a fi cercetat pentru hărțuire sexuală: „Sunt niște aberații”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?

Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”
Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”

Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”

missing
22 februarie 2025, ora 20:56

Deputata Marina Tauber dă de înțeles că se află în Republica Moldova. Într-o postare pe rețelele sociale, aceasta subliniază că plecările sale din țară sunt legale și susține că răspunde punctual la toate citațiile procurorilor. De asemenea, Tauber insistă că este nevinovată și că „în curând, din dosarele fabricate nu va mai rămâne nici o urmă”.

„Voi face claritate: eu sunt bine. Nu am fugit nicăieri. Este deja de-a dreptul ridicol: de fiecare dată când plec undeva, strigă: „a fugit!”, iar când mă întorc, tac mâlc. La fel ca și în alte cazuri, mă voi întoarce acasă și, ca de obicei, propagandiștii vor tăcea. 

Am dreptul constituțional la viața privată, la îngrijirea sănătății mele, la deplasări în scop de serviciu sau personale în afara țării. Și nu am restricții de circulație. La toate citațiile procurorilor și altor organe am fost punctuală și corectă, la toate ședințele de judecată la care eram obligată să fiu, am fost prezentă și voi fi prezentă”, a declarat Marina Tauber.

„Mai mult, insist în continuare asupra nevinovăției mele, nevinovăției lui Ilan Mironovici Șor și a colegilor mei”, a adăugat deputata.

TV8.md amintește că deputatul PAS, Andrian Cheptonar, a declarat recent, la „Cutia Neagră” că Tauber a solicitat judecarea cauzei în lipsa sa și că procurorii nu ar fi luat măsuri pentru a preveni plecarea acesteia din țară. Ulterior, Procuratura Anticorupție a precizat pentru TV8 că deputata Marina Tauber a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, fără să menționeze dacă a revenit. Aceasta a zburat la Istanbul la câteva zile după ce judecătorii i-au ridicat interdicția de a călători în afara țării. 

Procurorii explică că pe 26 decembrie 2024, au solicitat prelungirea interdicției, invocând riscul de eschivare de la justiție. Cu toate acestea, instanța a considerat că deputata nu mai prezintă riscuri pentru buna desfășurare a procesului penal și nu a dat curs solicitării PA.

Marina Tauber a cerut încă în septembrie 2024 judecarea cauzei în lipsa sa - un drept care nu poate fi îngrădit de procuror sau instanță. De atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

Tauber este cercetată pe opt capete de acuzare, printre care falsificare de rapoarte financiare în perioada campaniei electorale și acceptarea finanțării ilegale a partidului Șor din partea unui grup criminal organizat. Aceasta pledează nevinovată. Deputata se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, Canadei și SUA, pentru „tentative de destabilizare a Republicii Moldova”. 

/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri

Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.

/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.