Confruntarea dintre Guvern și Primăria Chișinău afectează activitatea școlilor și grădinițelor din capitală. Comisia pentru Situații Excepționale locală a declarat ilegal ordinul prin care ministrul Educației l-a demis pe șeful Direcției Educație Chișinău. Primăria a pregătit o circulară pentru directorii de școli și grădinițe în care îi îndeamnă să recunoască autoritatea lui Andrei Păvăloi. Mai mult, municipalitatea a declarat și stare de urgență în educație. Solicitat de TV8, ministrul Educației a calificat rezistența autorităților locale drept o aberație.
În decizia Comisiei Situației Excepționale a municipiului Chișinău aprobată astăzi se menționează că ordinul emis de ministerul Educației privind demiterea lui Andrei Pavaloi este ilegal, iar până la hotărârea definitivă a unei instanțe de judecată acesta își va exercita funcția. Totodată, Primăria cere tuturor angajaților din subordinea Direcției să respecte hotărârea Comisiei și să nu accepte ingerințe în activitate din exterior.
Ministrul Educației crede că acțiunile primăriei nu au niciun temei juridic.
„Este evident că e o aberație juridică. O încercare disperată a lui Ceban să mențină în funcție un apropiat cu încălcarea legii. Recomandarea noastră este să respecte cadrul legal, care a fost aprobat. Să nu tensioneze situația. Direcția Învățământ își va desfășura activitatea în regim normal”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.
L-am găsit astăzi pe șeful Direcției Educație al Capitalei, Andrei Pavaloi la serviciu. Acesta spune că în data de 24 ianuarie a primit un email în care era atașat ordinul privind demisia s-a semnat de către ministrul Educației, Dan Perciun. Pavaloi spune că a rămas nedumerit, după ce în mesaj i s-a indicat ce trebuie să facă.
„Unu, vă rog frumos acest ordin să îl printați. Doi, apoi să scrieți pe el am luat cunoștință data de 24.01.2024. Ulterior acest ordin să îl scanați să îl expediați la acest mesaj. Eu înțeleg toate, dar totuși suntem într-o țară democratică, altfel se întâmplă lucrurile cu întreruperea relațiilor de muncă. Fără semnătură electronică. Nu știu dacă este aplicată semnătura ministrului sau altcineva”.
Precizăm că, potrivit unui amendament propus de deputații PAS și aprobat de Parlament în 2023, șefii direcțiilor de învățământ din toate raioanele, care nu au fost numiți în funcție conform Codului educației, vor fi demiși. Este vorba despre șefii de direcții la care de la numire în funcție au trecut mai mult de 4 ani, ale celor care nu au fost numiți prin concurs sau au fost numiți în funcție pentru o perioadă nedeterminată. Andrei Pavaloi spune că nu va semna acest ordin și nu va pleca din funcție, deoarece nu se regăsește în categoria de șefi de direcție care trebuie demiși. El susține că a fost angajat de Primărie prin concurs și pentru o perioadă determinată.
Potrivit Ministerului Educației, din cei 35 de șefi de direcție din țară, doar 10 au fost aleși conform cadrului legal și își vor păstra fotoliile. În restul cazurilor vor fi numiți șefi interimari până la organizarea unui nou concurs. Precizăm că Mișcarea Alternativa Națională a depus două sesizări la Curtea Constituțională prin care a cerut anularea modificărilor recente la Codul Educației, deoarece ar fi abuzive. Una dintre ele a fost respinsă, iar cea de-a doua este încă pe rol.