Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 735: Drone asupra Odesei și bombardamente în regiunea Sumî. Tiraspolul cere „protecția Rusiei”

28 februarie 2024, ora 16:52

Drone rusești au atacat în timpul nopții regiunea Odesa, dinspre Marea Neagră. Autoritățile ucrainene au anunțat că apărarea aeriană a interceptat dronele, dar căderea unor fragmente a produs un incendiu la o instalație de infrastructură. De asemenea, regiunea Sumî, aflată la frontiera cu Rusia, a fost bombardată noaptea trecută. Iar Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că o dronă ucraineană a fost doborâtă asupra regiunii Belgorod, transmite Libertatea.

UPDATE Funeraliile lui Alexei Navalnîi şi ceremonia de adio vor avea loc pe 1 martie, la Moscova, a anunţat purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş.

UPDATE Instanţele ruse au condamnat peste 280 de soldaţi ucraineni pentru crime de război în Donbas, estul Ucrainei, a informat miercuri şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, Aleksandr Bastrikin. Majoritatea celor condamnaţi "şi-au recunoscut vinovăţia". Circa 20 de ucraineni au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, a adăugat el, în timp ce alţii au primit pedepse între 20 şi 30 de ani de închisoare. "Pedeapsa medie de închisoare pentru aceste cazuri este de 23 de ani", a spus oficialul rus. Ucraina a informat în ianuarie că a urmărit penal 77 de soldaţi ruşi pentru crime de război.

UPDATE Un bărbat ucrainean a fost condamnat de un tribunal din sudul Rusiei la 11 ani și șase luni de închisoare pentru spionaj în favoarea Kievului. El a fost acuzat că a încercat să intre în posesia unor componente secrete de rachetă sol-aer S-300 pentru a le oferi Ucrainei. Bărbatul de 57 de ani din Melitopol, oraș ocupat de Rusia în 2022, era agent al spionajului militar ucrainean, a transmis FSB, fără a preciza dacă acesta a pledat vinovat sau nu. În 2023, Rusia a deschis 31 de dosare penale pentru spionaj și 98 pentru trădare, cel mai mare număr de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991.

UPDATE La așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere Transnistria și cei 220.000 de cetățeni ruși”. Potrivit primului punct din așa-numitul proiect de rezoluție,  Tiraspolul se adresează Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu scopul de a „întreprinde măsuri pentru protecția Transnistriei și a celor peste 220 de mii de cetățeni ruși, în fața presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.

UPDATE Președinta Republicii Moldova Maia Sandu participă, în Albania, la summitul regional „Ucraina – Europa de Sud-Est”. La eveniment este prezent și președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

 

UPDATE Iulia Navalnaia, discurs emoționant în plenul Parlamentului European: Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el: „Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un monstru sângeros. Putin mi-a torturat și ucis soțul”. „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Trebuie să încetați să mai fiți plictisitori”. Declarația aparține Iuliei Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, decedat în închisoare. Aceasta a ținut un discurs în fața deputaților europeni în care a menționat că „uciderea” soțului ei a arătat publicului că „Putin este capabil de orice și că nu poți negocia cu el”.

UPDATE Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care interzice reclamele în publicații ale „agenților străini", o etichetă pe care autoritățile au aplicat-o politicienilor, activiștilor și presei anti-Kremlin. Noua lege va interzice tuturor cetățenilor și companiilor din Rusia să plaseze reclame pe site-uri, bloguri, rețele sociale plătite de un „agent străin". Viaceslav Volodin, președintele Dumei și aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că legea va consolida securitatea Rusiei. „Mulți dintre ticăloșii care au primit acești bani nu ascund faptul că i-au folosit pentru a finanța regimul nazist de la Kiev, care ne ucide soldații, ofițerii și civilii. Adoptarea legii va pune capăt acestei practici", a declarat Volodin.

UPDATE Căderea unor resturi de la o dronă a Rusiei a provocat un incendiu la o instalație de infrastructură din Odesa, au anunțat Forțele de Apărare din sudul Ucrainei în noaptea de 27 spre 28 februarie, relatează The Kyiv Independent. Resturile de la o dronă interceptată au provocat un scurtcircuit în rețeaua electrică a unei instalații de infrastructură critică. Incendiul izbucnit din această cauză a fost stins în scurt timp. În timpul nopții, forțele rusești au lansat un val de drone Shahed spre Odesa din Marea Neagră. Potrivit armatei, unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat cu succes toate dronele. Nu au fost raportate victime.

UPDATE Forțele rusești au atacat marți, 27 februarie, 13 comunități din regiunea de frontieră Sumî, în urma loviturilor două persoane fiind ucise, iar alte opt, rănite, a anunțat administrația militară regională, citată de The Kyiv Independent. Poliția Națională a Ucrainei a raportat că un atac asupra satului Khotin, unde doi ofițeri de poliție au murit și alți șase au fost răniți.

UPDATE rmata ucraineană s-a retras din satele Severne şi Stepove, situate în apropierea oraşului Avdiivka ce a fost capturat recent de trupele ruse în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat marţi un purtător de cuvânt militar ucrainean citat de Reuters şi AFP, informează Agerpres. Potrivit acestui purtător de cuvânt, Dmitro Lihovii, trupele ucrainene s-au retras din cele două sate după ce în seara şi noaptea trecute s-au dat „lupte crâncene pentru Severne”, care au provocat „pierderi grele” în rândul trupelor ruse.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au fost întâmpinați la Praga cu huiduieli și pancarte care îi numeau „slujitori” ai lui Vladimir Putin.

UPDATE Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, arestat la Moscova. Dubkov, care a însoţit-o pe mama opozantului defunct, Liudmila Navalnaia, săptămâna trecută în timp ce aceasta cerea să i se predea trupul neînsufleţit al fiului său, a fost arestat marţi.

UPDATE SUA anunță că nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina. Statele Unite nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina, a transmis marți Casa Albă, după ce președintele francez Emmanuel Macron a evocat cu o zi înainte ideea trimiterii de trupe terestre.

UPDATE Aflat în plin turneu internațional, Volodimir Zelenski participă miercuri la o conferință de securitate în Albania, prima sa deplasare în Balcani după începutul invaziei ruse, notează AFP. Ministrul albanez de externe, Igli Hasani, a anunțat marți seara sosirea sa la Tirana, afirmând într-un mesaj postat pe rețelele de socializare că țara sa „este solidară cu Ucraina în lupta sa eroică împotriva Rusiei". Zelenski ar urma să participe la summitul liderilor din Balcanii de Vest, care se desfășoară până joi în capitala albaneză. Membră a NATO din 2009, Albania este un susținător clar al Ucrainei în fața ofensivei rusești, dar liderii săi au rămas rezervați pe tema furnizării de arme Kievului.

/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”
/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
Ceața nu a afectat zborurile de pe Aeroportul Chișinău: Noul sistem de aterizare, testat cu succes din prima zi
Ceața nu a afectat zborurile de pe Aeroportul Chișinău: Noul sistem de aterizare, testat cu succes din prima zi

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în Slovacia în semn de protest împotriva politicii pro-ruse a premierului Fico

missing
24 ianuarie 2025, ora 22:50

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri într-o piaţă centrală din Bratislava, capitala Slovaciei, fluturând bannere împotriva politicii premierului Robert Fico de apropiere de Rusia, după ce tensiunile dintre guvern şi opoziţie au crescut, relatează Reuters și G4media.

Organizatorii au estimat că 60.000 de persoane au participat la demonstraţia din Piaţa Libertăţii din Bratislava, de aproximativ patru ori mai mulţi decât la ultimul protest de acum două săptămâni.

Protestatarii au strigat „Destul cu Fico” şi „Suntem Europa” şi la un moment dat au luminat piaţa cu telefoanele mobile după o scurtă pană de curent. Mitinguri au avut loc vineri şi în alte 20 de oraşe din ţară.

Tensiunile au crescut săptămâna aceasta, după ce guvernul naţionalist al lui Fico i-a atacat pe oponenţii săi progresişti, acuzându-i că încearcă să provoace haos.

Guvernul plănuieşte noi măsuri preventive pe fondul a ceea ce Fico a spus că sunt planuri de escaladare a protestelor în încercări de răsturnare ilegală a guvernului, inclusiv prin ocuparea clădirilor statului.

Partidele politice de opoziţie şi grupurile civice care organizează protestele au respins acuzaţiile, spunând că acestea sunt menite să distragă atenţia de la problemele politice pe care fragila coaliţie guvernamentală nu reuşeşte să le abordeze.

Fico a revenit ca prim-ministru pentru a patra oară în 2023 şi a stârnit îngrijorări în rândul criticilor că guvernul său slăbeşte valorile democratice şi schimbă politica externă, îndepărtând-o de Uniunea Europeană şi aliaţii din NATO şi apropiind-o de Rusia.

Cea mai recentă rundă de proteste vine după ce Fico a călătorit în privat la Moscova în decembrie pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, o întrevedere rară pentru un lider din UE de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Fico a încercat să garanteze aprovizionarea cu gaze ruseşti în contextul în care Ucraina a respins prelungirea unui acord de tranzit cu Moscova, reducând fluxurile către Slovacia de la 1 ianuarie şi forţând-o să găsească rute alternative.

Protestele de vineri au fost organizate de grupul civic Mier Ukrajine (Pace pentru Ucraina).

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.