Printre cele mai mari prețuri pentru gazele naturale din Sud-Estul Europei. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în Republica Moldova, prețul gazelor este de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decât mediana regională. Între timp, expertul în energetică, Sergiu Tofilat susține că nu au fost luați în calcul mai mulți factori.
Potrivit unor date făcute publice de Veaceslav Ioniță, în decembrie 2023, cel mai mare preț pentru gaze naturale a fost plătit de Bulgaria - 18,39 lei/m3, urmată de Moldova cu o diferență de doar 39 de bani (18,07 lei/m3). Pe locul 3 se plasează Polonia cu 19,90 lei/m3, ia pe 4 - România cu 12,72 lei/m3. Cel mai mic preț din Sud-Estu, Europei este achitat de Ucraina - 7,12 lei/m3.
Economistul susține că: „Dacă ne raportăm la prețul median de 12,5 lei/m3, atunci doar în luna decembrie noi am fost deposedați din motive necunoscute cu încă 750 milioane lei. Astfel, pentru întreg sezon de încălzire noi vom plăti în plus pentru gazele naturale nu mai puțin de 4,5 miliarde lei. Asta dacă luăm prețul median, dar nu cel din țări precum Ucraina și Ungaria”.
De altă parte, expertul în energetică, Sergiu Tofilat susține că, potrivit datelor Eurostat pentru 6 luni din 2023, prețul mediu pe UE a fost de aproximativ 24,89 lei/m3, inclusiv taxe, iar în Moldova a fost de 29,27 lei până în luna mai, după care s-a redus la 18,07 lei în iunie. Totodată, multe țări au extracție proprie de gaz sau au plafonat prețurile la consumatorii casnici.
Potrivit investigației TV8: „Eroarea de calcul ce ne arde la facturi. Cum a ajuns Moldova să cumpere gaz scump în exces”, povara financiară a gazului scump este moștenită încă din iarna lui 2022. În perioada mai 2022 - ianuarie 2023 Energocom a cumpărat aproape 600 milioane de m3 de gaz la un preț mediu de 1024 de dolari. Această cantitate ar fi trebuit să acopere consumul malului drept al Nistrului pentru sezonul rece, dacă Gazprom ar fi sistat livrările de gaze pentru Moldova, așa cum amenința că o va face. Estimările autorităților au fost însă greșite. Gazul scump ne-a ajuns până în toamna anului 2023. Victor Parlicov, ministrul Energiei spune că noi am intrat în mai 2023 cu peste 200 de milioane de metri cubi de gaze procurate anterior la prețuri mult mai mari. „Noi nu am vândut aceste gaze în 2023 cu prețurile cu care au fost achiziționate, circa 1000 de dolari. Ele au fost vândute mai ieftin. Treptat, treptat, noi am diluat gazul mai ieftin cu gazul mai scump și vindem gazul la preț mediu. Acesta este motivul pentru care noi astăzi nu putem coborî prețul gazului sub 605 dolari”, a declarat Parlicov.
Totodată, săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că este gata să reducă tarifele. Prețurile, însă, vor scădea în funcție de când acestea vor intra în vigoare. Distribuitorul de gaze precizează că ieftinirea este posibilă datorită scăderii prețurilor la gaze la bursele internaționale. Deocamdată nu este clar când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va decide ajustarea tarifelor pentru consumatorii de gaze.
Amintim că în prezent, un metru cub de gaze costă 18 lei și 6 bani. Pentru cei care au compensații, tariful variază între 12 și 17 lei, în funcție de gradul de vulnerabilitate, pentru 180 de metri cubi de gaze. Consumul ce depășește acest plafon este achitat la preț stabilit de ANRE.