Energocom a dat start achizițiilor de gaze naturale pentru regiunea transnistreană după ce Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi un set de măsuri pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană. Volumele vor fi cumpărate de pe platforme de tranzacționare autorizate din UE și Ucraina, la prețuri de piață.
Livrările se vor realiza conform unui grafic stabilit împreună cu Tiraspoltransgaz, cu un volum maxim de 3 milioane de metri cubi pe zi. Energocom va achita costurile de transport al gazelor conform tarifelor aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, iar după fiecare livrare, cele două companii vor semna un act de predare-primire.
În ceea ce privește energia electrică, Energocom va achiziționa energie de pe platforme de tranzacționare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina. Atât importul, cât și livrarea gazelor și energiei electrice vor fi scutite de TVA.
Entitățile responsabile de rețelele de energie din raioanele de est ale Republicii Moldova vor furniza energie exclusiv către consumatorii protejați, precum consumatorii casnici, instituțiile medicale, instituțiile de învățământ și centralele electrice. Autoritățile de la Chișinău au solicitat și au primit de la Tiraspol date detaliate privind acești consumatori.
TV8.md amintește că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un suport de urgență pentru securitatea energetică, printr-un acord de finanțare nerambursabilă în valoare totală de 64 de milioane de euro. Din această sumă, 30 de milioane de euro sunt destinate achiziției de gaze și energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului, iar 34 de milioane de euro reprezintă asistență financiară directă pentru Guvernul Republicii Moldova. Fondurile vor fi alocate în două tranșe.
Precizăm că din 1 ianuarie, Gazprom a lăsat regiunea transnistreană în frig și întuneric. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a menționat că Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, deoarece deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.