Decizia noii administrații de la Casa Albă de a suspenda o parte din finanțările externe a afectat inclusiv desfășurarea procesului de Vetting al procurorilor. O recunoaște președinta Maia Sandu, potrivit căreia în aceste condiții ar putea urma o pauză în procesele de evaluare.
„Este afectat Vetting-ul pentru că era finanțat de resursele USAID și acum a fost stopată finanțarea. Nu știm dacă se va reveni sau nu, dar încercăm să compensăm cu banii UE, deci să preia UE această finanțare. Va fi o pauză, este clar, la pauzele care au fost până acum”, a declarat șefa statului în cadrul ediției de joi, 6 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Președinta a mai spus că pentru o bună funcționare a instituțiilor din justiție, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, evaluarea ar fi trebuit să se încheie mai demult.
„Eu îmi doresc ca această evaluare să se sfârșească odată, eu cred că e bine și pentru oamenii din sistem să nu stea să se gândească la nesfârșit dacă vor trece sau nu evaluarea. De asta eu zic că era bine să fi fost făcută evaluarea la Procuratura Anticorupție până la sfârșitul anului precedent așa cum se planifica pentru că am fi avut o instituție în care oamenii ar fi știut că au rămas acolo și știu ce fac mai departe. Este doar în interesul corupților ca aceste procese să fie amânate”, a subliniat Maia Sandu.
Precizăm că startul evaluării privind integritatea etică și financiară a procurorilor a fost dat în 21 mai. Nouă procurori anticorupție au depus cereri de demisie, la 20 de zile după ce au fost notificați despre inițierea procesului de evaluare externă.
Cei care nu vor promova evaluarea nu vor mai putea activa în calitate de procurori sau în alte funcții de demnitate publică între 5 și 7 ani. Durata exactă a interdicției va fi stabilită în fiecare caz, separat. De asemenea, cei care nu trec filtrul integrității nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.