Scumpirea serviciilor comunale va duce la sărăcie și colaps economic în regiunea transnistreană, avertizează expertul în securitate, Andrei Curăraru. Potrivit acestuia, cetățenii vor plăti mai mult pentru gaz, lumină și căldură, deoarece regimul continuă să primească gaz rusesc prin metode netransparente.
Expertul WatchDog subliniază că aceste majorări sunt o reacție la dificultățile financiare cu care se confruntă Tiraspolul:
„Motivul oficial? „Ajustare la realitățile economice”. Adevărul? Tiraspolul mai are și o gaură bugetară de 200 de milioane de euro după oprirea exportului de electricitate către malul drept. Cine o acoperă? Populația”.
Curăraru a remarcat că acceptarea ajutorului UE de 60 de milioane de euro ar fi putut ajuta la stabilizarea situației energetice:
„UE a oferit ca alternativă 60 de milioane de euro sub formă de grant, care tot presupunea creșteri tarifare, dar cu condiționalități, printre care s-ar fi regăsit cu siguranță și creșteri salariale. Tiraspolul a refuzat. Preferă să joace cartea „creditului rusesc”, fără să spună în ce condiții, cu ce dobândă și cine îl va plăti în final.
Unde vor merge banii de gaz? Tiraspolul spune că acum plătește gazul. Dar cum? Dacă ar plăti cu adevărat, banii ar merge la Tiraspoltransgaz și ar fi imediat confiscați pentru datoria de miliarde către Moldovagaz. În schimb, banii sunt colectați într-o firmă nerecunoscută din Transnistria și redirecționați undeva”.
În lipsa unor soluții viabile, populația va suferi din cauza scumpirilor și va fi pusă în fața unui exod inevitabil, a adăugat Andrei Curăraru:
„Încrederea în declarațiile din stânga Nistrului este zero. Până nu vedem schema de plăți, constatăm că cetățenii plătesc dublu, dar nu pentru gaz – ci pentru găurile financiare ale regimului. Efecte: sărăcie, scumpiri, colaps economic. Facturi duble, salarii neschimbate. Scumpiri la pâine, carne, lactate. Și exodul inevitabil al populației.
Krasnoselski spune că economia „se repornește”, dar fără taxe suplimentare, Chișinăul nu va accepta ca Transnistria să funcționeze pe gaz neplătit. Dacă Tiraspolul reia producția, Chișinăul va introduce taxe comerciale și vamale suplimentare. Dacă regimul se finanțează prin off-shore-uri în Dubai, nu e doar o schemă economică – e o susținere directă a separatismului și suntem îndreptățiți să o facem.
Și nu, UE nu a trântit ușa, opțiunea grantului e încă pe masă. Dar nici Chișinăul, nici Bruxelles-ul nu sunt obligate să salveze un regim care își jefuiește propriii cetățeni”.
TV8.md amintește că serviciile comunale se scumpesc considerabil în regiunea transnistreană, unele chiar cu peste 100 de procente. Totuși, aceastea nu vor ajunge la costurile pe care le achită consumatorii de pe malul drept. Așa-numitele autoriți din regiune anunță că noile tarife la încălzire, gaz, electricitate, apă și canalizare vor intra în vigoare de la 1 martie.
Cel mai mult se va scumpi gazul, de la 0,81 de ruble cât este în prezent la 1,70 de ruble sau mai exact un leu și 95 de bani moldovenești.
Prețul energiei electrice se va majora de la 0,87 ruble la 1,39 ruble per kilowatt oră, sau un leu și 59 de bani, iar încălzirea centralizată se va scumpi la 730 de ruble pentru o gigacalorie echivalentul a aproximativ 840 de lei moldovenești.
Apa se va scumpi de la 7,77 la 9,75 ruble, adică 11 lei și 20 de bani, iar canalizarea va costa lunar 10,23 ruble sau 11 lei și 75 de bani.
Deocamdată nu este clar de ce se majorează tarifele, având în vedere că gazul cumpărat de pe piața europeană se plătește cu banii oferiți de ruși sub forma de credit. Presa din regiune scrie că majorările sunt determinate de schimbarea mecanismului de clacul al prețului la gazele naturale. Astfel, acum în formulă se vor include costurile de achiziție și costurile de transport a volumelor.
În luna februarie, Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro, care urma să reducă dependența regiunii transnistrene de șantajul energetic al Rusiei. În prezent, o companie din Ungaria livrează gaz la frontiera cu Republica Moldova, iar achiziţia este plătită de ruși printr-o firmă din Dubai. Malul stâng achită malului drept pentru transport.
În schimbul acestui aranjament, Tiraspolul a acceptat condițiile Chișinăului printre care se numără: eliberarea deținuților politici, soluționarea problemei liceului cu predare în limba română din Rîbnița și eliminarea posturilor de control ilegale instalate în 2022.