Doar șapte țări din lume reușesc să mențină o calitate a aerului în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit unui nou raport realizat de compania elvețiană de monitorizare a calității aerului, IQAir, poluarea cu particule fine PM2,5 rămâne o problemă majoră, în special în Asia.
În Republica Moldova, nivelul particulelor fine PM2,5 este de peste cinci ori mai mare decât pragul recomandat de OMS de 5 μg/m³, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra sănătății populației.
Conform Agenției de Mediu, în noaptea de Revelion, concentrația de poluanți atmosferici în Chișinău a ajuns la 295,6 μg/m³, de aproape 60 de ori peste pragul maxim recomandat. Creșterea nivelului de poluare a fost influențată de utilizarea materialelor pirotehnice, dar și de condițiile atmosferice nefavorabile.
Țările cu cele mai ridicate concentrații medii anuale:
- Ciad – 91,8 μg/m³
- Bangladesh – 78 μg/m³
- Pakistan – 73,7 μg/m³
- India – 50,6 μg/m³
- Nigeria, Egipt, Irak, Indonezia și Gambia (35-50 μg/m³)
România s-a clasat pe locul 66, cu o valoare de 15,3 μg/m³, iar Republica Moldova - pe locul 77 prezintă valori similare, mult peste standardele recomandate.
La polul opus, doar Bahamas, Barbados, Grenada, Islanda, Noua Zeelandă, Australia și Estonia au înregistrat concentrații sub pragul de 5 μg/m³.
Ce sunt particulele PM2,5 și cum afectează sănătatea
PM2,5 sunt particule microscopice care provin din arderea combustibililor fosili, praful atmosferic și incendiile de vegetație. Fiind de 20 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman, ele pot pătrunde adânc în plămâni și chiar în fluxul sanguin. Expunerea prelungită la acest tip de poluare a fost asociată cu:
- boli respiratorii (astm, bronșită cronică)
- probleme cardiovasculare (accidente vasculare cerebrale, infarct)
- risc crescut de cancer pulmonar
tulburări psihologice (depresie, anxietate)
Cauzele poluării în Republica Moldova
Principalele surse de poluare a aerului în Moldova sunt:
- traficul rutier – numărul mare de automobile vechi și lipsa unor măsuri stricte de control al emisiilor
- arderea combustibililor solizi – utilizarea cărbunelui și a lemnului pentru încălzire în mediul rural
- activitățile industriale – emisiile provenite din uzine și fabrici
- arderea deșeurilor agricole – un fenomen des întâlnit în zonele rurale
Pentru reducerea nivelului de poluare, specialiștii recomandă: îmbunătățirea transportului public și stimulente pentru mașini electrice, reducerea emisiilor industriale și utilizarea de tehnologii mai puțin poluante, limitarea arderii deșeurilor vegetale prin aplicarea unor sancțiuni mai dure, extinderea spațiilor verzi în orașe pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
