Succesorul Papei Francisc, care a murit a doua zi de Paște, pe 21 aprilie, este americanul cu origini franceze Robert Francis Prevost. Acesta va avea numele papal Leon al XIV-lea. Pentru noul Papă au votat majoritatea celor 133 de cardinali reuniți de miercuri, 7 mai, în Conclav.
Leon al XIV-lea el este al 267-lea Suveran pontif, lider al Bisericii Catolice şi al celor aproape un miliard şi jumătate de fideli.
Anunţul oficial privind alegerea noului Papă şi numele ales de acesta au fost făcute de un înalt responsabil de la Vatican, de la balconul bazilicii Sfântul Petru, în seara de joi, 8 mai. Apoi a venit rândul noului Suveran Pontif să iasă la acest faimos balcon pentru a salutat mulţimea din Piaţa Sfântul Petru şi a rostit primul său discurs şi prima sa binecuvântare «Urbi et Orbi»m scrie rfi.
În vârstă de 69 de ani, noul Papă s-a născut la Chicago dintr-un tată francez şi o mamă italiană. Matematician de formaţie şi licenţiat apoi în teologie, Robert Francis Prevost este membru al ordinului Sfântul Augustin. El a fost în post, ca misionar al ordinului său, în Peru, în anii ’80-’90, înainte de a prelua funcţii mai importante în ierarhia ordinului său, la începutul anilor 2000. A fost creat cardinal de predecesorul său Francisc de abia acum doi ani, adică în 2023, când a venit să se instaleze la Roma, odată cu preluarea prefecturii dicasterului – unul dintre cele mai importante departamente ale Vaticanului, care l-a pus în contact cu toți actorii-cheie ai Bisericii.
Observatorii de la Vatican îi acordau cele mai mari șanse dintre cardinalii americani, grație viziunii sale pastorale, înțelegerii globale și capacității de a naviga birocrația centrală. Ziarul italian La Repubblica l-a descris drept „cel mai puțin american dintre americani”, pentru stilul său blând și echilibrat.
În plus, experiența sa temeinică în drept canonic a fost bine primită de cardinalii conservatori, care își doreau un accent mai mare pe teologie, scrie AFP.
După moartea Papei Francisc, Prevost a declarat că misiunea Bisericii e departe de a fi încheiată:
„Nu ne putem opri, nu putem da înapoi. Trebuie să vedem cum vrea Duhul Sfânt ca Biserica să fie astăzi și mâine, pentru că lumea de azi nu mai este aceeași cu cea de acum 10 sau 20 de ani”, spunea el luna trecută pentru Vatican News.
„Mesajul este mereu același: proclamați-l pe Isus Hristos, proclamați Evanghelia. Dar modul de a ajunge la oamenii de azi, la tineri, la cei săraci, la politicieni – este diferit.”
Născut pe 14 septembrie 1955 în Chicago, Prevost a urmat seminarul minor al Ordinului Sfântului Augustin din St. Louis, apoi a absolvit Universitatea Villanova cu o diplomă în matematică. Ulterior, a obținut un master în teologie la Catholic Theological Union din Chicago și un doctorat în drept canonic la Roma. Poliglot și devotat, el a plecat în Peru în 1985 pentru prima sa misiune augustiniană, care a durat un deceniu. Revenit în SUA în 1999, a devenit superior provincial al augustinienilor din Midwest, iar apoi superior general al ordinului la nivel global.
În 2014, Papa Francisc l-a trimis înapoi în Peru, numindu-l administrator apostolic al Diecezei Chiclayo.
Aproape un deceniu mai târziu, în 2023, Prevost a fost numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi, după demisia cardinalului canadian Marc Ouellet – acuzat de agresiune sexuală și retras ulterior din lipsă de probe.
Tot Prevost conduce și Comisia Pontificală pentru America Latină, reflectând continuarea unei viziuni globale și implicate în regiunile prioritare ale Bisericii.