Dezinformarea nu mai este un simplu instrument de propagandă, ci o armă de influență folosită în războaiele moderne, invizibile, dar cu efecte reale. În spatele unor articole aparent inofensive sau a unor pagini de social media se ascund rețele bine organizate, cu scopuri clare: să divizeze societăți, să submineze democrații și să slăbească încrederea oamenilor în instituțiile statului. Republica Moldova se află, din nou, în centrul acestor operațiuni, vizată de campanii agresive de manipulare derulate de entități externe prin rețele precum Pravda și Matrioshka.
Războiul informațional este un fenomen complex, iar un element-cheie al acestuia este „Interferența și Manipularea Străină a Informațiilor” pe scurt FIMI. Scopul acestor acțiuni este de a distorsiona realitatea, de a semăna confuzie și diviziune, în beneficiul unei entități externe.
Serviciul European de Acțiune Externă publică anual un raport pe tema manipulării informaționale. Conform celui mai recent document, arhitectura FIMI a Rusiei este organizată pe patru niveluri: în vârf se află canalele oficiale de stat, precum Ministerul rus de Externe; urmează canalele finanțate și controlate direct de Moscova, cum este Sputnik; apoi vin sursele cu legături ascunse cu statul, precum NewsFront, care nu își declară deschis afilierea. Iar în partea nevăzută a aisbergului sunt canalele aliniate Kremlinului, care, deși nu pot fi legate direct de Moscova, prezintă comportamente și semnale tehnice similare. În această categorie intră și rețelele de dezinformare Pravda și Matryoshka.
„În primul rând, rețele de dezinformare reprezintă un tot unitar controlat de o entitate statală sau non statală aliată cu o entitate statală care diseminează în mod structurat, în mod foarte bine organizat, teorii ale conspirației și dezinformări și știri false propagandă, măsuri care au drept obiectiv înlesnirea obținerii unei influențe foarte mari asupra unui public țintă, a unei țări țintă”, declarat pentru „Alo, TV8” analistul politic, Mihai Isac.
În luna aprilie, cei de la Sensika au realizat un raport după ce au evaluat timp de 3 luni peste 643.000 de articole din 45 de țări. În centrul raportului se află rețeaua de dezinformare Pravda, un site ce distribuie informații publicate de canale afiliate propagandei ruse, precum Komsomolskaya Pravda, Sputnik sau canale de telegram. Ecosistemul Pravda este format din 190 de siteuri web care publică în zeci de limbi. Regiunea țintă este spațiul ex-sovietic, iar Republica Moldova s-a dovedit a fi în epicentrul acestui ecosistem.
„Pravda, care înseamnă după cum bine știți adevăr în limba rusă, înseamnă de fapt o rețea de site-uri care încearcă să se camufleze în organe de presă veritabile. Vedem foarte multe organe de presă Pravda și numele unui oraș, și unei regiuni pentru a da impresia că sunt din regiunea respectivă. De pildă, atunci când ne uităm pe aceste site-uri care formează întreaga junglă de dezinformare Pravda vedem terminații de Italia, terminații de Cehia sau ale unor țări din America Centrală sau America de Sud”, a menționat Mihai Isac.
O altă rețea de dezinformare care a luat cu asalt Republica Moldova este Matrioșka. În vara anului trecut, Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională al Franței a publicat un raport despre modul de funcționare al acestei rețele de dezinformare. Prin intermediul rețelelor sociale erau publicate informației false, care ulterior erau distribuite în spațiul online, inclusiv în secțiunea de comentarii a persoanelor și instituțiilor publice. O altă metodă de diseminarea a falsurilor încerca să prezinte informațiile false ca fiind distribuite de surse media credibile. Narațiunile vizau sprijinul pentru Ucraina și subiecte specifice fiecărei țări. În vara anului 2024, Matrioshka era activă în peste 60 de țări.
Luna trecută, publicația The Insider a notat că țara noastră a devenit ținta rețelei Matrioșka. Sursa menționează că pe platformele sociale X și Bluesky sunt distribuite videoclipuri care imită conținutul media internațional sau al universităților, promovând ideea că președintele Maia Sandu ar fi câștigat alegerile într-un mod meschin și că, în prezent, ar persecuta opoziția.
„Aceste rețele au avut un impact foarte mare datorită folosirii inteligenței artificiale. Se difuzează foarte multe videoclipuri folosite cu ajutorul tehnologiilor deep-fake, cu ajutorul unor programe foarte sofisticare care reușesc de multe ori să păcălească și filtrele impuse de anumite autorități sau de organismele care gestionează rețelele sociale”, a punctat expertul.
Prin aceste tactici, un stat poate să-și atingă obiectivele chiar și fără a avea granițe fizice. Exploatarea greșelilor autorităților și adaptarea rapidă la noile tehnologii permit actorilor statali cu intenții ostile să manipuleze informațiile publice și să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului.