Marea este mai scumpă în acest an. Prețul vacanțelor pe litoral a crescut cu cel puțin 10%, iar în cazul Greciei chiar și cu 30 la sută. Agențiile de turism susțin că sunt nevoite să recurgă la majorări pentru că hotelurile și-au scumpit serviciile. Inflația din industria turismului este alimentată și de cererea mare pentru sejururi, oamenii fiind gata să stângă cureaua pe durata unui an pentru o odihnă ca la carte.
„O singură persoanămuncește în familie, alta e în concediu de îngrijire a copilului. Alocațiile pentru copii sunt foarte mici. De asta suntem nevoiți să economisim și să uităm de odihnă.”
„Nu merg la mare. Merg la mare doar când copiii au nevoie de mine să îi însoțesc.”
„-Cine are bani mulți se duce, cine nu, rămâne pe loc. -Vă par mari prețurile anul acesta? -Foarte mari.”
Problema este salariile moldovenilor, în ultimul an, au crescut mai puțin în comparație cu sejurul la mare. O spun chiar cei care vând folie de odihnă.
„Cred că sunt mai mulți factori de ce s-au scumpit vacanțele. În primul rând este o cerere mai mare pentru vacanțe, după pandemie oamenii au înțeles că trebuie să trăiască altfel și să investească în altceva decât în case și alte lucruri. Oamenii investesc în vacanțe, odată majorării cererii, este clar că va fi majorat și prețul. Plus la toate mai avem și factorul inflaționist care influențează creșterea prețului. Deci prețurile au crescut în medie de la 10% la 30% de procente în dependență de destinație”,a spus director agenție de turism, Elena Sava.
Grecia este destinația care s-a scumpit cel mai mult. Este o destinație îndrăgită de moldoveni, fapt de care ne-am convins și noi.
„- Unde veți merge anul acesta în vacanță? - În Grecia. - Ați reușit să rezervați ceva? - Da.”
„- De ce ați ales Grecia? - Eu credcă este cea mai bună destinație pentru mine. Marea este caldă, poți intra în apă. Dacă aș alege între Tenerife și Grecia, nu poți intra în apă în Tenerife.”
Totuși, numărul celor care-și permit o odihnă pe tărâmul zeilor nu este atât de mare. Preferințele oameni se schimbă în funcție de buget.
„Dacă de obicei se solicită Turcia, Grecia, Bulgaria cu all inclusive. Anul acesta se solicită Tunisia, Cipru, Spania cu 2 mese sau o masă pe zi, astfel încât oamenii să poată călători pe parcursul vacanței. Deci este o deosebire anul acesta vis-a-vis de alți ani”, a menționat director agenție de turism, Elena Sava.
Pentru cei cu bugete reduse, agențiile de turism au câteva sfaturi. Cheltuielile pot fi mai mici dacă alegeți să mergeți la mare în prima parte a lunii iunie sau în septembrie.
„Putem să începem cu Bulgaria, prețurile încep de la 299 de euro, vorbim de hotele de 4 stele, începând cu 4 iunie. Prețul este pentru o săptămână, 7 nopți, 8 zile, cu all inclusive. După care poate fi Turcia, iarăși sunt oferte fierbinți, dacă vorbim de plecările în acest weekend, ar începe tot la 299 de euro pentru o persoană, dacă vorbim la 5 stele, un hotel mai calitativ, ofertele fierbinți ar începe cu 599 de euro. Iarăși, ceva mai de lux ar fi Spania, Alicante, Palma de Mallorca, ofertele ar începe de la 1399 de euro cu all inclusive din 4 iunie”, a spus manager vânzări agenție de turism, Victoria Bounegru.
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, agențiile de turism de la noi au trimis la odihnă în străinătate aproape 400 de mii de moldoveni, cu aproximativ 10% mai mult față de 2023.