O rețea extinsă de pagini anonime de Facebook, coordonată de Federația Rusă și oligarhul fugar Ilan Șor, ar fi utilizată pentru a influența alegerile parlamentare din Republica Moldova și pentru a deturna discursul public pro-european. Cel puțin asta relevă un studiu realizat de Comunitatea WatchDog, care a identificat peste două mii de astfel de pagini.
Iar timp de aproape doi ani, Ilan Șor ar fi cheltuit peste 450 de mii de euro pentru promovarea reclamelor politice. Am încercat să obținem o reacție de la exponenta lui Șor, Marina Tauber, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon și nici mesaje.
Potrivit unei analize WatchDog, pagini cu denumiri false sau patriotice precum „Moldova Autentică” ori „Chișinăul de Azi” promovează mesaje politice fără a respecta regulile de transparență ale platformei META. Reclamele sunt plătite în valută străină – dolari sau zloți polonezi – din afara Republicii Moldova, lucrul care trădează faptul că este vorba despre o influență din afară, se arată în studiul respectiv.
Un alt detaliu care demonstrează că paginile nu erau gestionate din Moldova sunt administratorii acestora. La secțiunea descriere, apărea informația că paginile erau administrate din țări precum Filipine, Vietnam, Timorul de Est sau Emiratele Arabe Unite.
Analiza mai relevă că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2024, Ilan Șor a cheltuit aproape 470 de mii de euro pentru a promova peste 1.400 de reclame pe Facebook. Suma poate fi și mai mare, deoarece fugarul Ilan Șor a utilizat și pagini anonime care au rulat reclame fără disclaimer, iar acestea nu se contabilizează în Biblioteca de Reclame META.
Mai mult, în timpul alegerilor europarlamentare din 2024, 65% din reclamele sponsorizate de rețeaua pro-rusă au fost difuzate fără niciun avertisment privind conținutul politic, iar META a eliminat mai puțin de 5% dintre ele.
WatchDog avertizează că în contextul alegerilor din 28 septembrie, această infrastructură online ar putea crește considerabil pentru a promova actorii politici de la Chișinău susținuți de Moscova.
„Șor și rețeaua sa pregătesc o avalanșă de dezinformare pentru perioada electorală. Pentru asta au cel puțin 167 de pagini create automatizat pe Facebook. Vedem o tendință clară ca ei să evite controalele CEC-ului din punct de vedere a publicității politice. Noi am transmis acest raport și autorităților. Știm că UE va asista un centru de răspuns rapid în legătură alegerile din sptembrie a acestui an. Această informație poate fi utilizată pentru ștergerea unor pagini, iar firmele și persoanele care au achitat bani și nu au marcat corespunzător publicitățile trebuie penalizate conform legislașiei electorale”, a spus autorul studiului, Andrei Curăraru.
Analiza arată că rețeaua a fost utilizată inclusiv în campaniile de dezinformare din timpul alegerilor europarlamentare din 2024, în cel puțin 16 țări din UE, majoritatea reclamelor fiind difuzate fără disclaimer.
Am încercat să obținem o reacție de la Marina Tauber, exponenta lui Ilan Șor, însă aceasta nu ne-a răspuns la apel și nici mesaj.
Acum trei ani, Serviciul de Informații și Securitate a emis ordine de blocare a 12 site-uri care ar fi promovat știri false în domenii ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război.
Înaintea alegerilor locale din 2023, SIS, la fel, a blocat peste 20 de site-uri care ar fi prezentat pericol pentru spațiul nostru informațional, iar în septembrie trecut, a cerut furnizorilor de comunicații electronice să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la alte șapte site-uri rusești printre care și site-ul uneia dintre cele mai mari agenții de presă din Rusia, deținută de stat, RIA Novosti.