Arta a fost la ea acasă, aseară, în curtea muzeului de istorie. Profesioniști, dar și amatori din lumea muzicii, artiști plastici și sculptori s-au reunit pentru un proiect dedicat excelenței culturale autohtone. Este vorba despre cea de-a patra ediție a evenimentului cu genericul „Moldova are artă. Chișinăul are artă”.
A fost seara în care discipolii școlilor de artă din Chișinău au avut ocazia să cânte alături de profesioniști. Coloana sonoră a evenimentului a fost asigurată de orchestra municipală „Camerata Chișinău”, dirijată de Cristina Spătaru.
De la muzică simfonică s-a trecut la dansuri pe ritmuri latino. Artiștii plastici și sculptorii au transformat curtea muzeului într-o mică galerie. Operele sculptorului Veaceslav Jiglițchi au fost un adevărat magnet.
„Aici deja este clar ce înseamnă aceste sculpturi, ele însemnă frumusețea corpului feminin, cel mai important ce a creat Dumnezeu, femeia”, a menționat sculptorul Veaceslav Jiglițchi.
„Dar desenul este dedicat războiului din Ucraina, lacrima vorbește despre faptul că astăzi acolo este așa”, a spus Tatiana Jiglițchi.
Cu mult mai numeroase au fost tablourile expuse de artiștii autohtoni, unele vândute chiar și cu 1400 de euro.
„Noi cumva încercăm să reinventăm arta sau simbolurile tradiționale și să o reprezentăm într-un stil modern. O lucrare poate să dureze până la câteva luni să o pictăm, deci este o muncă enormă”, a spus pictorița Cristina Bălan.
Cel puțin fața camerelor de luat vederi, oamenii ne-au spus că evenimentul este hrană pentru suflet.
„E forte frumos, și piesa cu care s-a început, cu Eugen Doga, foarte frumos și drăguț și stilul, pentru că e alb- albastru, asta este extraordinar pentru mine pentru că eu iubesc anume albul.”
„Este un eveniment la care vin cred că deja al treilea an la rând și mă bucur că este organizat bine, este acces liber, multă lume îmbrăcată frumos, cu gust, chiar îmi place.”
„Este un eveniment care ne-a atras atenția încă de anul trecut și am primit anul acesta invitație și suntem foarte bucuroase să facem parte și noi.”
„De fapt scopul proiectului nostru este să încurajăm acești tineri talentați să-și urmeze visurile, să fie valoroși și apreciați aici la noi acasă”, a spus organizatoarea, Angela Sârbu.