Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1217: Atac mortal, monstru infernal și replici Trump-Medvedev. Jurnalistă TV8: Zelenski e la Summitul NATO

/VIDEO/ „Cutia Neagră PLUS”: Interviu exclusiv cu Michael McGrath, comisar european pentru Justiție

missing
08 iunie 2025, ora 19:45

Comisarul european pentru Justiție, Michael McGrath, a oferit un interviu în exclusivitate pentru „Cutia Neagră PLUS”. Invitat la TV8, oficialul a vorbit despre cât de pregătită este Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, dacă vor conta marile dosare de corupție în acest proces și dacă este realist obiectivul aderării până în 2030 sau e doar un slogan politic. Cum e văzut vettingul de la Bruxelles și ce măsuri pregătește UE împotriva rețelelor sociale care răspândesc propaganda rusă, aflați din interviul realizat de jurnalista Mariana Rață.

- Domnule McGrath, vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și pentru că ați acceptat acest interviu pentru TV8.

- Cu mare plăcere. Mă bucur să vă cunosc și să fiu invitat în emisiunea dumneavoastră.

- Vă mulțumesc mult, pentru că, de fapt, temele legate de justiție sunt preferatele mele. Am urmărit declarațiile dumneavoastră despre reformele în justiție în cadrul conferinței cu ministrul nostru al Justiției. Sunt foarte pozitive, însă, totuși, de jumătate de an, Moldova așteaptă deschiderea primului cluster de negocieri, iar întrebarea mea este: de ce durează atât de mult?

- Ei bine, în primul rând, este minunat să mă aflu aici, la Chișinău, în Moldova. Este prima mea ocazie de a vizita această țară și sunt foarte impresionat de tot ceea ce am văzut. Este o țară foarte frumoasă, iar vremea a fost spectaculoasă, așa că mă bucur cu adevărat de această scurtă vizită și mă aștept să fie prima dintr-o serie de multe vizite.

Motivul pentru care mă aflu aici este de a reafirma sprijinul Comisiei Europene pentru parcursul Moldovei către aderarea deplină la Uniunea Europeană. Colaborăm extrem de bine. Iar, desigur, direcția generală pe care o conduc – Direcția Generală Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene – colaborează activ cu autoritățile moldovene în ceea ce privește clusterele tematice, în special clusterul unu, care vizează statul de drept, foaia de parcurs, de exemplu. Pentru că, în orice negociere de aderare la Uniunea Europeană, aspectele legate de statul de drept, drepturile fundamentale și regimurile anticorupție sunt esențiale. Sunt absolut vitale în luarea unei decizii.

Până acum, lucrurile merg foarte bine și trebuie să recunosc progresele care au fost realizate, însă acest proces este unul continuu. Este, de asemenea, un proces politic, iar Comisia Europeană așteaptă acum decizia Consiliului de a emite scrisoarea oficială prin care se invită la prezentarea foilor de parcurs, ceea ce va permite, în urma unei evaluări pozitive, deschiderea oficială a negocierilor relevante pe clustere. Așadar, ne aflăm într-un punct important al acestui proces, dar facem pași înainte. Și, desigur, la începutul lunii viitoare vom avea primul summit UE-Moldova chiar aici, la Chișinău, unde vor fi prezenți președinta von der Leyen și președintele Costa, în calitate de președinte al Consiliului European al acestui an.

- Da, dar ați putea estima când va fi deschis acest prim cluster?

- Cât mai curând posibil, nu vreau să fac predicții riscante. Este esențial să facem lucrurile corect chiar de la început, mai ales în domeniile care țin de responsabilitatea mea: justiție, stat de drept, probleme legate de corupție, democrație – este vital să le abordăm corect pentru că ele formează, de fapt, fundația pentru tot restul. Am avut discuții foarte bune aici ieri și astăzi pe aceste subiecte importante. Și cred că există un angajament real din partea guvernului Republicii Moldova de a aborda toate problemele relevante pe care Comisia Europeană le-a pus pe masă. 

Vom lucra împreună cu ei, îi vom sprijini. Poate fi un proces destul de lung și tehnic, da, dar suntem aici pentru a-i asista și nu ar fi înțelept să stabilim un termen precis. Când vom fi pregătiți – și când guvernul Moldovei va fi pregătit – să trecem la următoarea etapă, sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla, și cred că va fi într-un viitor relativ apropiat.

- Doar pentru a înțelege motivele. Deci acest lucru se va întâmpla înainte de alegeri sau poate după alegeri?

- Ei bine, alegerile nu sunt relevante pentru calendarul acestui proces, iar procesul va mai dura ceva timp, după cum știți. Deschiderea negocierilor formale este un alt pas în acest parcurs. Deci, întregul proces este de așteptat să dureze câțiva ani. Nu ne concentrăm pe momentul alegerilor. Alegerile vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie. Poporul moldovean va decide în privința viitorului său și a celor pe care îi dorește la guvernare. Nu este ceva în care ne-am implica sau pe care l-am influența. Dar negocierile de aderare vor continua. Iar după alegeri, fie că va fi vorba de guvernul actual sau de formarea unui nou guvern, ne dorim să continuăm într-un mod pozitiv parcursul către aderare.

- Da, voi avea câteva întrebări despre ce se va întâmpla după alegeri, în cazul în care la putere nu vor fi partide pro-europene, dar asta este o altă întrebare. Acum aș dori să continuăm discuția noastră despre principalii indicatori pentru dumneavoastră în procesul de negocieri. Care vor fi principalii indicatori pentru Uniunea Europeană privind succesul în clusterul legat de statul de drept? Mă refer la ce va conta mai mult: legile și reformele adoptate sau, poate, numărul dosarelor mari de corupție soluționate în instanță?

- Ei bine, în cele din urmă este vorba despre atingerea standardelor europene în domeniul justiției, statului de drept și regimului anticorupție. Și, desigur, avem acum planul de creștere de 1,9 miliarde de euro pentru Moldova — Uniunea Europeană este cel mai mare susținător financiar al Moldovei. Dar, în mod inerent, acest plan include necesitatea de a atinge anumite etape și reforme, iar aceste reforme includ și domeniul justiției, statului de drept și așa mai departe. Acestea sunt exact subiectele pe care le-am discutat cu omologii mei din Moldova în ultimele zile. Serviciile mele sunt, de asemenea, într-un dialog continuu cu autoritățile de aici în legătură cu detaliile acestor aspecte.

Desigur, este vorba despre a ne asigura că avem un sistem de justiție transparent, previzibil, că avem un proces de evaluare a procurorilor și judecătorilor guvernat de proceduri echitabile, care este și robust, și că posturile vacante sunt ocupate cât mai rapid, atât în rândul judecătorilor, cât și al procurorilor.

De asemenea, este îmbucurător să vedem că există un accent pus pe corupție, pentru că este important să vedem rezultate concrete în ceea ce privește combaterea corupției și să vedem cum acestea se reflectă în sistemul judiciar. Tocmai am avut o întâlnire cu judecătorii de la Curtea Supremă, care mi-au vorbit despre prioritatea pe care o acordă soluționării cazurilor de corupție, de exemplu, și despre numărul acestor cazuri pe care le-au examinat și închis în ultima perioadă. Așadar, și acesta este un aspect important.

Așadar, în domeniul justiției, al statului de drept și în ceea ce privește existența unor sisteme solide de combatere a corupției, standardele europene sunt clare, iar, pentru a fi corecți față de guvernul Moldovei, acesta lucrează pentru atingerea acestui obiectiv, iar noi îi sprijinim la fiecare pas pe acest drum.

- Va putea Republica Moldova să închidă clusterul Justiție fără a finaliza investigațiile în cazuri majore de corupție, cum ar fi frauda bancară, „laundromatul” și alte cazuri mari de corupție din Republica Moldova?

-  Ei bine, fiecare țară are cazuri de corupție în desfășurare, așa că cel mai important este să aveți un sistem care să le gestioneze și un sistem judiciar care să fie adecvat scopului - să aveți capacitate de investigație, apoi capacitate de urmărire penală, și apoi, în cadrul sistemului judiciar, ca acestea să poată fi soluționate. Sunt la curent, de exemplu, cu schimbările propuse în domeniul combaterii corupției și crimei organizate, precum și cu propunerea de a înființa un o nouă procuratură, unică. Este vorba despre un proiect de lege, iar noi avem un dialog activ cu autoritățile moldovene în această privință.

Așadar, cel mai important este să existe un sistem care funcționează și care abordează corupția la toate nivelurile, într-un mod sistematic, dar cu un accent deosebit pe corupția de nivel înalt — corupția care are loc la niveluri superioare, deoarece aceasta poate eroda încrederea publicului în instituții, în democrație și în statul însuși. De aceea, este important ca Guvernul Republicii Moldova să demonstreze determinare și capacitate de a face acest lucru.

- Dar cum putem înțelege că sistemul funcționează, dacă nu avem convingerea că se fac progrese în marile cazuri de corupție?

-  Desigur, dovezile ne vor oferi răspunsul la această întrebare. Și a fost un lucru bun faptul că am avut ocazia să discut astăzi cu judecătorii de la Curtea Supremă și să-i aud direct. Există un schimb continuu de date între autoritățile moldovene și echipa mea din cadrul Comisiei Europene, astfel încât să ne putem convinge că se înregistrează progrese în ceea ce privește combaterea corupției, în special la nivel înalt.

Dar, bineînțeles, este nevoie de o demonstrare clară a unui istoric de acțiune și succes în lupta împotriva corupției, mai ales la nivel înalt, și aceasta este o chestiune pe care Comisia Europeană o urmărește foarte atent. Însă, din tot ceea ce am auzit, Guvernul Republicii Moldova este determinat să obțină succes și în acest domeniu.

- Aș dori să continuăm discuția despre procesul de vetting din Republica Moldova. Există multe discuții și opinii critice legate de acest proces. Comisia Europeană a primit atât rapoarte oficiale, cât și alternative privind progresul reformelor în Republica Moldova. De aceea vreau să vă întreb: ați reușit să vă faceți o impresie despre principala reformă? Mă refer la reforma vettingului – cum evoluează aceasta?

- Ei bine, m-am întâlnit mai devreme cu comisiile de vetting, cele două care se concentrează pe evaluarea judecătorilor și a candidaților pentru funcții în justiție, dar și a procurorilor și candidaților pentru funcții în acest domeniu. Se fac progrese bune, în special în ceea ce privește partea judiciară, însă este clar că mai este de lucru, mai ales în zona de evaluare a procurorilor și a candidaților pentru aceste funcții. Uniunea Europeană va oferi sprijin suplimentar pentru ca să existe suficiente resurse și capacitate în sistemul de vetting, astfel încât să se poată face față numărului de cazuri.

Vettingul este important pentru că aceste funcții în sistemul judiciar și în procuratură sunt esențiale. Sunt funcții-cheie în administrarea justiției și sunt cu adevărat în centrul sistemului democratic. De aceea, este important să avem un proces de vetting adecvat, pentru a ne asigura că doar persoanele calificate și care nu au fost implicate în activități care le-ar descalifica pentru astfel de funcții de rang înalt pot accede la ele. Așadar, aceasta este o parte importantă a pachetului general de reforme pe care îl susținem împreună cu autoritățile din Moldova.

Este clar că mai sunt lucruri de făcut. Știu că este nevoie de mai mulți judecători evaluați care să treacă prin sistem, inclusiv la nivelul Curții Supreme. Și, desigur, multe persoane și-au dat demisia când li s-a cerut să participe și să coopereze cu procesul de vetting. Asta a creat un deficit, iar acum este nevoie de recuperare atât în sistemul judiciar, cât și, mai ales, în cel al procuraturii. Noi vom oferi sprijin practic autorităților de aici pentru a le ajuta să facă față acestui deficit.

- Cum ne-ați putea ajuta în acest domeniu?

- Prin resurse pentru secretariat, de exemplu, al comisiilor - aceasta a fost o problemă ridicată direct astăzi de ambele comisii. Este foarte bine că avem mai mulți membri în comisie, dar dacă nu au sprijin administrativ și de secretariat, pur și simplu nu își pot îndeplini sarcinile. Așadar, vom oferi resurse financiare suplimentare pentru a sprijini procesul de evaluare. Este important ca aceste comisii de evaluare să fie complet independente. Și, din observațiile mele, această independență este respectată în totalitate, ceea ce este esențial.

- Dar există recomandări legate de calitatea procesului de evaluare?

- Desigur, colaborăm cu autoritățile în privința procesului de evaluare în sine, însă comisiile sunt deja operaționale. Am avut ocazia să le cer membrilor comisiilor, în această dimineață, să-mi explice în detaliu cum funcționează procesul de evaluare, iar acesta pare să fie destul de riguros. Bineînțeles, trebuie întotdeauna găsit un echilibru între a fi extrem de riguros - ceea ce este esențial în astfel de cazuri - și, în același timp, a face progrese și a ajunge la un rezultat. Desigur, persoanele supuse evaluării, împotriva cărora s-ar putea ajunge la o concluzie nefavorabilă, au dreptul, prin proces echitabil, să conteste această decizie. Știu că astfel de cazuri își urmează deja cursul în sistemul judiciar.

- În Republica Moldova avem o problemă mare cu procurorii generali, deoarece mandatul unui procuror general este, în general, de aproximativ 7 ani. Dar, în ultimii 10 ani, toți procurorii generali din țara noastră au plecat după maximum doi ani. De fapt, chiar recent, procurorul general al Moldovei, ales acum un an, a demisionat. Cum vede UE acest fenomen?

- Din câte înțeleg eu, ultimul procuror general a demisionat pentru a ocupa o funcție de judecător la Curtea Supremă, dar acest lucru nu contrazice ideea dumneavoastră că a existat o lipsă de continuitate în general. Continuitatea și stabilitatea sunt importante într-o funcție atât de înaltă din cadrul sistemului de justiție. Iar cel mai important lucru pentru Comisia Europeană, în acest moment, este ca procesul de numire a unui nou procuror general să fie deschis și transparent.

Oamenii vor lua întotdeauna decizii legate de cariera lor sau din alte motive personale pentru a merge mai departe ori pentru a părăsi funcția actuală. Dar scopul și obiectivul ar trebui să fie mereu acela de a crea un mediu care să permită cuiva să rămână în funcție pentru o perioadă îndelungată. Pentru că leadershipul are nevoie de timp, iar implementarea reformelor în sistem, schimbarea culturii unei instituții, conducerea prin exemplu - toate acestea necesită timp. Așadar, este cu siguranță mai bine dacă oamenii își exercită o perioadă mai lungă din mandatul prevăzut. Însă, pentru moment, accentul este pus pe asigurarea faptului că este identificat și selectat candidatul potrivit și că procesul este corect și transparent.

- În UE, accesul presei și al societății civile la ședințele de judecată este liber?

-  Ei bine, modul în care sistemele judiciare gestionează accesul la instanțe este, în general, reglementat la nivel național. Dar cred că este o bună practică să existe cât mai mult acces posibil, iar justiția ar trebui să fie administrată public. Că acest acces este fizic sau online, este o altă chestiune. Dar, ascultându-i pe judecătorii Curții Supreme mai devreme azi, ei au vorbit despre desfășurarea ședințelor lor în public și despre transmiterea lor în direct, de exemplu. 

Așadar, este important ca, pentru a menține încrederea în sistemul de justiție, justiția să fie administrată într-un mod cât mai deschis, transparent și public. Acesta este, pentru mine, un principiu de bază, iar detaliile exacte și aplicarea acestuia țin de autoritățile naționale. Dar este esențial ca publicul să poată vedea justiția în acțiune. Și acest lucru este, în opinia mea, un element important al sistemului de justiție.

- Deci, care ar fi recomandarea dumneavoastră pentru Consiliul Superior al Magistraturii, care a introdus anumite restricții privind participarea presei și societății civile la ședințele de judecată?

- Ei bine, nu cunosc exact detaliile acestor restricții.

- Este nevoie de acordul președintelui instanței pentru a participa la ședință.

-  Da. Asta este, desigur, o chestiune pe care serviciile mele o pot analiza. Cred că este important să păstrăm principiul conform căruia justiția trebuie să fie administrată într-un mod deschis și public, iar publicul să aibă posibilitatea să observe și să urmărească ceea ce se întâmplă. Consider că acest lucru este esențial. Ieri seară am avut o întâlnire foarte bună cu peste 30 de organizații ale societății civile din Moldova. Ele sunt implicate într-o gamă largă de activități – de la protecția consumatorilor la drepturile omului, mass-media și democrație. Am primit multe opinii de la ei cu privire la diverse aspecte, iar noi vom reflecta asupra tuturor celor discutate.

- Am început cu discuția despre începutul negocierilor și aș vrea să continuăm cu discuția despre încheierea negocierilor, pentru că autoritățile moldovenești speră să închidă toate capitolele de negociere până la sfârșitul anului 2027-2028. Este o astfel de țintă înregistrată, în general, posibilă?

- Cred că trebuie să abordăm acest proces pas cu pas. Știu că există multă ambiție din partea guvernului Republicii Moldova, dar și în cadrul Uniunii Europene, pentru că recunoaștem eforturile enorme care au fost făcute. Recunoaștem, de asemenea, progresele realizate și vom lucra mână în mână cu autoritățile de aici pentru a aborda problemele rămase. Însă, acesta este un proces formal și, în cele din urmă, un proces politic, așa că nu cred că este înțelept să stabilim termene-limită concrete.

Împărtășim însă ambiția autorităților moldovene de a parcurge procesul cât mai rapid posibil. În același timp, este esențial să facem lucrurile corect, pentru că, odată ce Moldova devine membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, știu că își va dori să fie pe deplin integrată, să fie perfect aliniată la toate legile, standardele și sistemele europene, iar această muncă trebuie făcută din timp – ceea ce, cred eu, va ușura lucrurile pentru toate părțile implicate. Așadar, nu pot comenta o dată concretă, decât să spun că suntem pregătiți să lucrăm cu guvernul și să-l susținem la fiecare pas al drumului.

- Dacă ar fi să discutăm despre asta, care ar fi cele trei lucruri cele mai importante pentru ca Moldova să devină membră a UE? Deci ce ar trebui să facem, cele 3 lucruri esențiale?

- Uitați, toate lucrurile sunt importante în cadrul diferitelor clustere care trebuie finalizate. În cele din urmă, propria mea arie de responsabilitate este justiția, statul de drept, lupta împotriva corupției și integritatea democratică. Așadar, ne vom concentra în mod special pe foaia de parcurs pentru statul de drept. 

Și trebuie să spun că am avut o cooperare excelentă între guvernul moldovean și serviciile mele în această privință, pentru că este, într-un fel, cheia finalizării întregului proces. Procesul începe cu acest cluster, dar se și încheie cu el. Așadar, temele despre care am discutat – reformele din justiție, combaterea corupției și asigurarea unui sistem pe deplin funcțional, care să corespundă standardelor europene – reprezintă zona asupra căreia mă voi concentra în perioada rămasă a negocierilor.

- Da, dar avem o regiune de care nu se află sub controlul autorităților din Moldova, malul stâng al Nistrului, Transnistria. Ar putea fi o problemă pentru procesul de aderare?

- Și, desigur, toate acestea vor fi luate în considerare ca parte a procesului de aderare și în legătură cu regiunea transnistreană. Va fi nevoie să existe un plan pe termen lung pentru abordarea acestei probleme, dar este una care, știu, este analizată foarte atent de guvernul de aici și, bineînțeles, va fi discutată ca parte a procesului de aderare la momentul potrivit.

- Vreau să continui cu discuția despre democrație în general în Uniunea Europeană, dar și în mod specific pentru Moldova, pentru că toamna aceasta avem alegeri parlamentare în Moldova. Astăzi, amenințarea pentru UE și statele sale membre vine din Federația Rusă. Cum este posibil ca după trei ani de război, sancțiuni internaționale, forțe ruse și o amenințare tot mai mare la adresa democrației europene în fiecare an?

- Primul lucru pe care l-aș spune este că eu cred că democrația europeană este puternică, dar asta nu diminuează realitatea că există amenințări. Există amenințări interne, din partea guvernelor care pot adopta caracteristici mai autoritare, dar există și amenințări din afara Uniunii Europene, inclusiv din partea Federației Ruse. Și vedem aceste amenințări manifestându-se atât offline, cât și online. De aceea avem nevoie de un răspuns cuprinzător. Vom propune mai târziu în acest an o inițiativă numită „Scutul Democrației Europene”, care este conceput pentru a proteja democrația în interiorul Uniunii Europene. Vom examina, de asemenea, rolul pe care îl poate juca și în țările candidate.

În final, ceea ce dorim este o situație în care cetățeanul obișnuit să aibă informațiile de care are nevoie pentru a-și forma propria opinie și pentru a lua o decizie despre cine să voteze. În orice alegeri democratice nu este treaba noastră să spunem pentru cine să votezi, dar trebuie să ai informațiile de care crezi că ai nevoie, iar acele informații trebuie să fie independente și imparțiale. Trebuie să recunoaștem realitatea că există multă dezinformare, dar există și o cantitate extinsă de informare falsă care este deliberat răspândită pentru a influența opinia publică, a distruge încrederea în democrație și instituțiile democratice și, în final, pentru a influența rezultatul alegerilor.

Știm cu siguranță că a existat interferență aici, anul trecut, în Moldova, în cazul alegerilor prezidențiale și, de asemenea, în referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Da. Și este ceva ce trebuie să luăm extrem de în serios. Guvernul moldovean are dreptul să răspundă și să întărească integritatea sistemului său democratic. 

Dar, în același timp, este vital ca libertățile fundamentale și drepturile fundamentale să fie protejate și respectate și ca, atunci când se iau măsuri, acestea să fie proporționale, să existe un proces echitabil și oricine este afectat să aibă drept de apel. Pentru că acestea sunt valorile pe care le prețuim foarte mult în Uniunea Europeană. Și știu că aceste valori sunt împărtășite și aici, în Moldova. Așa că trebuie să fim onești: trebuie să recunoaștem că este o amenințare reală. Trebuie gestionată și Uniunea Europeană va ajuta. Dar, în același timp, răspunsul trebuie să fie proporțional.

- Dar ce recomandați să facem când, de fapt, toată interferența sau majoritatea interferențelor se întâmplă în spațiul online și în Republica Moldova nu avem instrumente pentru a controla ce se întâmplă pe platformele de social media? Știu că în Uniunea Europeană există anumite legi și reguli. Cum am putea gestiona ceea ce se întâmplă pe platformele de social media, mai ales pe unele platforme unde proprietarii acestora colaborează cu Federația Rusă?

-  Da, și aceasta nu este doar o problemă în Republica Moldova, ci poate fi o problemă și în Uniunea Europeană. Dar aveți dreptate să spuneți că dispunem de anumite instrumente, inclusiv Legea privind serviciile digitale, cu care putem răspunde. Uniunea Europeană este aici să ajute Republica Moldova să se asigure că alegerile sunt libere și corecte, și acesta este, în final, obiectivul nostru în această privință. Astfel, avem misiunea parteneriatului UE cu prezență aici, în Moldova. Am pus la dispoziție sistemul de alertă rapidă. De asemenea, am invitat autoritățile moldovene să participe în Rețeaua Europeană de Cooperare pentru alegeri, pentru ca acestea să învețe și să-și împărtășească experiența cu partenerii europeni.

Statele membre europene pot împărtăși bune practici și experiență cu autoritățile moldovene. Și, așa cum am spus, vom include Republica Moldova și celelalte țări candidate în cadrul evaluării noastre pentru un scut al democrației europene. Deci există multe lucruri pe care le putem face, dar lupta împotriva dezinformării online nu este ușoară, asta este sigur. Și de aceea cred că este important ca sursele de informare de încredere să fie prezente și promovate online, astfel încât publicul să aibă acces la informații autentice, la fapte, pentru a-și putea forma propria opinie. Pentru că vor fi bombardate cu multe mesaje diferite și, din păcate, cu minciuni evidente în unele cazuri, cu scopul de a influența votul. Este o provocare, dar Uniunea Europeană este aici să ajute.

-  Uniunea Europeană ia în considerare introducerea de sancțiuni pentru proprietarii celor mai mari platforme de social media, care facilitează în mod deliberat interferența străină.

- Ei bine, avem Legea privind serviciile digitale și aceasta impune anumite obligații platformelor în ceea ce privește serviciile în Uniunea Europeană. Aceasta este sfera de aplicare a Legii privind serviciile digitale, deci nu are un efect extraterritorial propriu-zis. Dar în interiorul Uniunii Europene impune obligații pentru a diminua riscurile nu doar pentru discursul civic, ci și pentru desfășurarea alegerilor, generate de conținutul de pe platformele lor, iar deja există acțiuni în derulare în ceea ce privește anumite platforme, generate de îngrijorări legate de alegeri și materiale online.

- Vorbind despre sancțiuni, mulți dintre actorii politici moldoveni implicați activ în războiul hibrid al Rusiei sunt deja sub sancțiuni europene, dar au reușit să evite această măsură pentru că dețin cetățenii unor state din UE. Aveți soluții pentru acest tip de provocări pentru Moldova?

- Da, suntem foarte conștienți de riscul de evitare a sancțiunilor, nu doar în cazul Moldovei, ci și în cazul rușilor care au fost sancționați ca urmare a invaziei Ucrainei și a tot ceea ce a urmat. Astfel, am propus legislație nouă legată de încălcarea sancțiunilor, pentru a ne asigura că evitarea acestora nu este posibilă și că, atunci când se încearcă evitarea sancțiunilor, se poate lua măsură și se pot închide astfel de oportunități, deoarece aceasta este o problemă reală. Vrem ca integritatea sancțiunilor să fie respectată și să aibă efect. Acesta este scopul lor principal.

-  Votul la alegeri. Alegerile parlamentare vor fi un nou test pentru rezistența Republicii Moldova la atacurile hibride rusești. Ce semnale ați primit despre provocările sau tipurile de atacuri pe care le vom avea în perioada de toamnă?

- Ar fi naiv să credem că nu vor încerca să influențeze alegerile prin amenințări hibride, manipulare a informației, dezinformare și alte tactici. Tacticile folosite anul trecut sunt bine documentate și demonstrate. Mesajul meu general pentru poporul moldovean este ca atunci când își vor alege opțiunile de vot, să analizeze foarte atent informațiile pe care le folosesc pentru a lua acea decizie. Ar trebui să caute surse independente de informație, surse verificate și să își bazeze decizia pe fapte. Este o chestiune strict a poporului moldovean în ce direcție se îndreaptă.

Desigur, dorim ca la toate alegerile să aleagă un viitor european, așa cum au făcut la referendum anul trecut. Dar cred că este important să ia foarte în serios informațiile pe care le folosesc, pentru că în lunile următoare vor exista încercări de a-i influența cu informații false, cu minciuni. Vrem ca Moldova să aibă un viitor european. Sunt deja pe acest drum și suntem aici să îi sprijinim. Ce persoane sau partide vor vota este o decizie complet liberă și democratică a poporului. Dar este o decizie care trebuie luată fără interferențe nejustificate. Iar acolo unde există astfel de interferențe, guvernul și autoritățile au dreptul să răspundă ferm.

- Și ultima mea întrebare este despre ce se va întâmpla după alegeri. Ar putea noul guvern de la Chișinău, acum format dintr-un partid cu adevărat pro-european, dar și cu partide în spatele cărora se ascund interese rusești, să reprezinte un partener real și capabil de negociere pentru Bruxelles?

- Ei bine, știți, istoria și experiența m-au învățat să nu preîntâmpin niciodată rezultatul unei alegeri. Și asta e frumusețea unei democrații: alegerile sunt imprevizibile. Alegerile încă sunt la câteva luni distanță și oamenii au timp să-și formeze o opinie. Tot ce îmi doresc pentru poporul moldovean și pentru alegeri este ca decizia să fie liberă și corectă și ca alegerile să se desfășoare într-un mod foarte deschis și democratic. Asta e cel mai important.

Cât despre negocierile privind aderarea după alegeri, știți, vom colabora cu guvernul de astăzi, însă pilonii fundamentali ai negocierilor vor rămâne neschimbați. Standardele pe care le așteptăm, progresul care știm că trebuie realizat, recunoașterea tuturor progreselor deja obținute, toate acestea rămân valabile. Uniunea Europeană va rămâne consecventă indiferent de componența guvernului moldovean.

Dar pentru ca procesul să continue să avanseze și pentru a atinge succesul final, vom avea nevoie de un partener din partea guvernului moldovean care să vrea să facă lucrurile să meargă bine, care să fie dispus să se angajeze în reformele necesare și să continue cu progresul excelent pe care l-am realizat. În lipsa acestei dorințe și hotărâri de a face lucrurile să funcționeze, șansele noastre de succes se diminuează. Și cu siguranță ne dorim ca viitorul Moldovei să fie european.

- Vă mulțumesc foarte mult, domnule McGrath, pentru interviu și pentru răspunsuri.

-  Vă mulțumesc.

Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu, judecați penal în dosarul „blanchete pentru pașapoarte”, au reușit să mai dea o lovitură. Agenția Servicii Publice a fost obligată să achite 90 de milioane de lei unei companii conectate la cei doi. Cutia Neagră a descoperit firmele din paradisuri fiscale implicate în schemă.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegeri, fake news și presă sub atac. Discutăm la Cutia Neagră PLUS despre polarizarea societății, dezinformarea în an electoral și vulnerabilitățile presei. Invitați: Alina Radu, directoarea Ziarul de Gardă, Petru Macovei, director executiv API și Andrei Curăraru, expert WatchDog.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Interviu exclusiv cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej. Ce poate învăța Chișinăul de la Varșovia în lupta cu dezinformarea? Cum poate deveni infrastructura Moldovei interesantă pentru investitorii polonezi? Dar și ce înseamnă cu adevărat „suveranismul” în contextul alegerilor din această toamnă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cât de pregătită este Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE? Vor conta marile dosare de corupție în acest proces?/Este realist obiectivul aderării până în 2030 sau e doar un slogan politic? /Cum e văzut vettingul de la Bruxelles și ce măsuri pregătește UE împotriva rețelelor sociale care răspândesc propaganda rusă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O căsuță bătrânească în acte, dar o agropensiune modernă în realitate. Cutia Neagră PLUS a descoperit afacerea secretă a deputatului Adrian Albu, de pe malul Nistrului. Ce alte achiziții de milioane au făcut deputații în anul 2024, aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vicepreşedintele CEC, Pavel Postică vine la Cutia Neagră PLUS să ne spună cât de pregătită este țara noastră pentru un nou scrutin electoral: /CEC are o "lista neagră" a candidaților, partidelor şi blocurilor care nu vor putea participa la alegeri? /În satul Boldureşti, unul din candidații la funcția de primar este cercetat pentru omorul unui copil din localitate. /Cât de pregătiți sunt angajații Comisiei Electorale Centrale să lupte împotriva fraudelor? /Fugarii penali vor putea sa candideze la urmatoarele alegeri? /Despre toate aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Despre riscurile de securitate de la frontieră, cât de grav este fenomenul corupției în rândul polițiștilor de frontieră, dar și ce se întâmplă pe segmentele de frontieră necontrolate de autoritățile constituționale, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Primăria Chișinău riscă să piardă peste 1 miliard de lei într-un proces de judecată la Viena. Primarul Ion Ceban este acuzat că acționează în interesul companiei cu pretenții. Ce interese se ascund în spatele arbitrajului de peste 1 miliard de lei, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Acum un an, peste 300 de tineri din R. Moldova, afiliați grupului Șor, au fost instruiți la Moscova cum să provoace haos și violențe. Oamenii legii au anunțat că tinerii au fost deconspirați, iar unii dintre ei reținuți. Au fost pornite și dosare penale pentru pregătirea la dezordine în masă în interesul unei asociații criminale. Colegii de la Cu Sens i-au identificat pe acești tineri și au descoperit că deși sunt cercetați penal ei continuă să participe la proteste și evenimente ale grupului Șor. Scenariul unor proteste violente rămâne actual? Analizăm la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.

/VIDEO/ Șeful NATO a vorbit despre Moldova în ajun de summit la Haga: Precizările făcute pentru TV8
/VIDEO/ Șeful NATO a vorbit despre Moldova în ajun de summit la Haga: Precizările făcute pentru TV8
8 ANI DE TV8. Trofeul Aniversar „Libertatea are nume – TV8”: Un premiu dedicat celor care luptă pentru libertăți fundamentale
8 ANI DE TV8. Trofeul Aniversar „Libertatea are nume – TV8”: Un premiu dedicat celor care luptă pentru libertăți fundamentale
/VIDEO/ Chișinăul reacționează la amenințările Iranului. Popșoi: „Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare”
/VIDEO/ Chișinăul reacționează la amenințările Iranului. Popșoi: „Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare”
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
Fulger mortal la Ungheni: O femeie a decedat pe loc. Cum s-a produs tragedia
Fulger mortal la Ungheni: O femeie a decedat pe loc. Cum s-a produs tragedia

Încă un judecător de la Curtea de Apel Centru pleacă din sistem: Marina Anton a picat Vetting-ul

missing
24 iunie 2025, ora 15:23

Judecătoarea Marina Anton, de la Curtea de Apel Centru, va pleca din sistem și nu va mai avea dreptul să dețină funcții de demnitate publică timp de 6 ani. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat astăzi raportul Comisiei Vetting.

Potrivit unui comunicat al instituției, raportul a fost examinat de plenul CSM, iar în urma deliberărilor, acesta a fost acceptat, fiind constatată nepromovarea evaluării externe.

Anterior, pe data de 10 aprilie 2025, Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat evaluarea judecătoarei și a transmis raportul său către CSM. Documentul conținea propunerea de nepromovare a evaluării externe, întrucât Comisia a constatat că magistrata nu îndeplinește criteriile de integritate prevăzute de lege.

Marina Anton este judecătoare din 1999, fiind numită pe un termen de 5 ani la Judecătoria Ialoveni prin decretul președintelui R. Moldova de atunci, Petru Lucinschi. În 2001, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost transferată la Judecătoria Ciocana din Chișinău. Trei ani mai târziu, Vladimir Voronin o acceptă în sistem până la atingerea plafonului de vârstă, iar în decembrie 2005 este promovată la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

TV8.md amintește că evaluarea externă a Curții de Apel Centru a ajuns la final de curând. Menționăm că procesul a fost inițiat în aprilie 2024, după ce Curtea de Apel Chișinău a fost redenumită Curtea de Apel Centru. Din cei 40 de judecători în funcție la momentul demarării procedurii, 21 au demisionat, unul a trecut evaluarea pre-vetting, iar 18 au intrat în procesul de evaluare externă.

Rata de promovare în urma evaluării externe este de 50%: 9 judecători au primit aviz favorabil, iar 9 judecători au fost evaluați negativ.

Săptămâna trecută, în cazul judecătorilor Dorin Dulghieru și Oxana Robu, de la Curtea de Apel Centru, CSM a decis că vor pleca din sistem și nu vor mai avea dreptul să dețină funcții de demnitate publică timp de 6 ani, după ce au acceptat rapoartele negative ale Comisiei Vetting.

Eșec la Vetting: Judecătorii Dorin Dulghieru și Oxana Robu vor fi excluși din sistem

Semne de pace în Orientul Mijlociu. După atacurile reciproce de azi dimineață, Israelul și Iranul anunță că sunt gata de armistițiu, în urmă unui război de 12 zile. /Marșul dedicat Zilei Suveranității a adunat, aseră, mii de oameni în centru capitalei. /Judecătorul Ion Malanciuc a fost desemnat candidatul Consiliul Superior al Magistraturii la funcția de judecător la Curții Constituționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De Ziua Suveranității, opoziția a organizat un miting, la Chișinău, care s-a transformat într-un protest anti-PAS. Cu această ocazie, și cei de la guvernare organizează un marș, de la care revenim, în scurt timp, cu o relatare în direct. /Candidatura lui Marcel Dumbravan urmează să fie înaintată procurorului general interimar, pentru numirea în funcția de șef la Procuratura Anticorupție. Dumbravan a acumulat cel mai mare punctaj, în cadrul concursului. /Încă 19 cetățeni moldoveni au revenit acasă din Israel. Repatrierea a fost posibilă datorită cooperării dintre ambasadele Republicii Moldova și Ucrainei la Tel Aviv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Săptămâna s-a încheiat cu bătaie la primăria Chișinău. Consilierii lui Ion Ceban și aleșii PAS s-au luat la pumni, în urma unui schimb de replici legate de un campionat de kikboxing. /Inspectoratul General al Poliției confirmă reținerea în Emiratele Arabe a lui Vitalie Pîrlog. Fostul șef de la SIS, dar și ministru al Justiției a fost încătușat la Abu Dhabi. /Guvernarea îl vrea judecător la Curtea Constituțională pe fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco și este gata să-i lase în funcție trei dintre judecătorii Înaltei Curți, aflați pe final de mandat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dat în căutare prin Interpol, fostul șef de la SIS, Vitalie Pîrlog a fost reținut de oamenii legii din Dubai, la solicitarea statului francez, anunță ministerul de interne al Emiratelor Arabe Unite. /CNA a facut azi percheziții la primăria Durlești și în alte câteva locații, într-un dosar de corupție pornit în urma incendiului de la mansarda din localitate, produs acum o lună. 10 persoane au statut de bănuit. /O clădire aflată în construcție de pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. 13 echipaje de pompieri au reușit să stingă focul în jumătate de oră, iar victime nu au fost raportate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un focar de pestă porcină africană la Drochia. Cadavrele a 16 porci infectați au fost descoperite într-un lan de grâu, zona fiind plasată în carantină. /Scandal diplomatic în marja Congresul Mondial al Viei și Vinului organizat la Chișinău. Ucrainenii au fost la un pas de a pleca acasă după ce au aflat că și rușii participă la forum. Cine și cum a domolit spiritele, aflați în câteva minute. /Ambasada Republicii Moldova de la Chișinău a evacuat din Israel 12 moldoveni care au solicitat ajutor pentru revenire acasă. Bombardamentele dintre Iran și Israel au continuat pentru a șasea noapte consecutiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ambasada Republicii Moldova din Israel și-a sistat, temporar, toate serviciile consulare și anunță căile, prin care moldovenii pot părăsi teritoriul israelian, în condițiile în care spațiul aerian la țării este închis. Care sunt acestea, aflați în jurnal. /Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, guvernarea planifică să ofere alocații de o mie de lei părinților care pregătesc de școală elevi de clasele primare și gimnaziale. Un proiect în acest sens urmează să fie supus votului în parlament. /15 morți și 70 de răniți au fost raportați în capitala ucraineană. Armata rusă a lansat, noaptea trecută, un atac masiv asupra Kievului, iar o parte din cele 450 de drone și rachete au ajuns în blocurile de locuit din zonele rezidențiale ale orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Marșul de ieri al comunității LGBT s-a lăsat, tradițional, cu altercații, îmbrânceli și contramanifestații. Poliția afirmă că 10 angajați de la MAI au fost răniți și că a pornit mai multe procese penale și contravențioale, fără a preciza însă câte, mai exact. /Chișinăul a devenit, săptămâna aceasta, capitala mondială a vinului. Experți și vinificatori de talie internațională participă la Congresul Mondial al Viei și Vinului, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova. /Ministerul de externe de la Chișinău recomandă cetățenilor noștri părăsirea teritoriului israelian, în condițiile escaladării conflictului cu Iranul. 26 de moldoveni au cerut informații despre evacuare, după patru nopți de război.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prețul de import al energiei electrice ar putea crește, luna viitoare, după ce România a decis liberalizarea pieței energetice. /Premierul Dorin Recean se laudă că guvernul a pus, în ultimul an și jumătate, sechestru pe bunuri în valoare de peste 60 de milioane de lei care aparțin lui Șor, Plahotniuc, Platon și alți 19 indivizi certați cu legea. /Israelul a lansat un atac masiv asupra Iranului, noaptea trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
60 de moldoveni care sperau să obțină azi de la ASP, pașapoarte în termen 24 de ore sau în ziua adresării, au rămas cu buza umflată din cauza unei defecțiuni la sistemul informațional al instituției. Ca și în cazul aeroportului, aceasta a fost provocată de atacurile Rusiei asupra Ucrainei. /Armata rusă vrea să ocupe Odesa ca să ajungă în Moldova și apoi în România. Este mesajul transmis de către președintele Volodimir Zelenski, Maiei Sandu și lui Nicușor Dan la summit-ul regional desfășurat ieri în țara vecină. /În premieră, UE va organiza un summit cu Republica Moldova care se va desfășura la Chișinău pe 4 iulie, a anunțat azi președinta Maia Sandu. Aflați în câteva minute, ce oficiali europeni vor participa și despre ce se va discuta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei funcționari de la penitenciare au fost suspendați din funcție, iar 16 vor fi cercetați disciplinar pentru că ar fi admis nereguli la evaluarea celor 9 condamnați pe viață, eliberați condiționat, în baza legii amnistiei. /Moscova a creat o criză artificială a gazelor în stânga Nistrului pentru ca Tiraspolul să contribuie la destabilizarea situației din țara noastră, înainte de alegeri. Asta crede guvernul de la Chișinău despre deficitul de gaz din regiune, semnalat săptămâna trecută. /Bombardamentele lansate de ruși asupra regiunii Odesa nu au reușit să dea peste cap agenda summitului regional de solidaritate cu Ucraina care s-a desfășurat, azi, în orașul port. Maia Sandu, președintele României, dar și alți lideri s-au reunit pentru discuții despre securitatea regională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președintele României, Nicușor Dan a venit astăzi la Chișinău, în cadrul primei sale vizite oficiale. Liderul de la București a fost întâmpinat la Președinție, printr-o ceremonie solemnă, după care a susținut o conferință de presă comună cu Maia Sandu. /Doi candidați au ajuns în finala concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție. La sfârșitul acestei luni, după un ultim interviu, CSP va alege dintre Marcel Dumbrăvan și Octavian Iachimovschi. /2 morți și 13 răniți la Odesa, în urma unui atac masiv cu drone rusești care a avariat mai multă clădiri printre care și maternitatea orașului. Rușii au bombardat masiv și Kievul, inclusiv cu rachete balistice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Haos pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce sistemul informațional a picat. Mai multe zboruri au întârziat sau au fost anulate. /Protest la ușa Ministerului Justiției. Mama copilului, care ar fi fost lovit mortal cu mașina de primarul din Boldurești cere să se facă dreptate în acest caz. /Proteste violente în Los Angeles. Mii de oameni au ieșit în stradă, după ce poliția a pornit pe urmele imigranților. Pentru a dispersa mulțimea, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O nouă criză a gazelor în regiunea transnistreană. În zonă a fost întreruptă furnizarea apei calde, iar stațiile de alimentare au rămas fără gaz. /Alertă în capitală. O deținută a evadat din Penitenciarul numărul 13. Femeia ar fi forțat gratiile de la fereastra încăperii din blocul administrativ în care lucra. /Atac masiv cu rachete și drone în Ucraina. Loviturile au vizat capitala, orașele mari și regiunile din vestul țării. Trei persoane au decedat, iar alte 50 au fost rănite. Atacul are loc la o zi după ce președinte rus a promis că va riposta împotriva Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Maestrul Eugen Doga a fost petrecut astăzi pe ultimul drum într-o ceremonie oficială la care au participat mii de oameni. /Caz tragic în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. O copilă de doar un an a murit după ce a fost mușcată de câinele familiei. /Președintele SUA, Donald Trump, spune că nu vede nicio șansă pentru o încetare imediată a războiului din Ucraina, după o discuție la telefon cu Vladimir Putin. Rusia va riposta după atacul cu drone al Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maestrul Eugen Doga, unul dintre cei mai iubiți și apreciați compozitori ai spațiului românesc, va fi înmormântat mâine, 5 iunie. Va fi zi de doliu național. /Voturile de la Boldurești, unde a ieșit învingător Nicanor Ciocină, învinuit că în februarie 2023 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei, vor fi renumărate. Decizia a fost luată de CEC. /Procesul de extindere a Uniunii Europene este afectat de forțe externe, care încearcă să îl submineze. Declarația îi aparține comisarei europene pentru extindere. Marta Kos a făcut referire directă la Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compozitorul Eugen Doga, una dintre cele mai cunoscute și iubite personalități culturale ale Republicii Moldova, s-a stins din viață. Artistul a murit la 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală care a trecut dincolo de granițele țării. Ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. /Moldovenii sunt îndemnați să evite plecările în Federația Rusă. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie. /Pe lângă numărul mic de nașteri, în Republica Moldova a crescut rata mortalității copiilor de până la un an. În mare parte, sunt bebelușii născuți cu malformații congenitale și afecțiuni perinatale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Oleg Serebrian schimbă fotoliul de vicepremier pentru reintegrare pe cel de ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Vom avea un nou reprezentant și în Statele Unite, despre cine este vorba. /Emoții de nedescris pentru cei 12 mii de elevi care au absolvit, anul acesta, clasa a 12-ea. Pentru ei, azi a răsunat ultimul sunet de clopoțel. /Prețurile la apartamentele din Chișinău au înregistrat o creștere-record, în ultimile trei luni, fiind atestată o scumpire de cel puțin 20 la sută. Experții prognozează o criză în sectorul imobiliar, în următoarea perioadă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ziua a început cu percheziții pentru vameșii de la Leușeni. Ofițerii CNA au reținut un inspector vamal și documentează alți 5 funcționari, într-un dosar pornit pentru luare de mită sistematică. /17 procurori de la PCCOCS au demisionat, în ultima săptămână, de când la instituție a fost inițiat procesul de vetting. Președintele CSP spune că aceștia au plecat din funcții pentru a nu fi suspuși evaluării externe. /Alexandru Machidon a devenit oficial procuror general interimar după ce șefa statului a semnat, aseară, decretul CSP, prin care a fost propusă candidatura acestuia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul unui centru de reabilitare de la Vadului Vodă, adjunctul său și un intermediar au fost reținuți de CNA în urma a cel puțin 50 de percheziții desfășurate de dimineață în toată țara. Suspecții sunt acuzați de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. /Se caută un nou șef la Procuratura Generală după ce fostul procuror general, Ion Munteanu s-a mutat la Curtea Supremă de Justiție. CSP a lansat azi concursul, iar doritorii își pot depune dosarele până mâine. /27 de oameni, printre care și 4 copii au ajuns la spital cu răni grave după ce o mașină a intrat în mulțimea care sărbătorea pe străzile orașului Liverpool. Suspectul, un britanic de 53 de ani a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mită mascată în materiale de construcții. Fostul primar de Băcioi și tatăl său au fost condamnați la închisoare. Cei doi trebuie însă găsiți mai întai, așa cum au dat bir cu fugiții. /Guvernul promite investiții record în drumuri. Peste trei miliarde de lei vor fi cheltuiți în acest an pentru infrastructura rutieră, a anunțat Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. /Nicușor Dan a devenit președinte al României cu acte în regulă. Noul lider de la Cotroceni a depus azi jurământul în legislativul român și a susținut primul său discurs în calitate de șef de stat.

/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
8 ANI DE TV8. Trofeul Aniversar „Libertatea are nume – TV8”: Un premiu dedicat celor care luptă pentru libertăți fundamentale
8 ANI DE TV8. Trofeul Aniversar „Libertatea are nume – TV8”: Un premiu dedicat celor care luptă pentru libertăți fundamentale
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Momentul în care un balon cu aer cald ia foc în Brazilia: 8 oameni au murit
/VIDEO/ Momentul în care un balon cu aer cald ia foc în Brazilia: 8 oameni au murit

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.