Cei mai cotați vinificatori și somelieri din lume vin la Chișinău la Congresul Viei și Vinului. Este un forum, de talie mondială, cum nu s-a mai organizat la noi. Evenimentul va dura cinci zile și va costa 12 milioane de lei, cheltuieli suportate, în mare parte, de Guvern. Autoritățile spun că este o investiție în promovarea vinificației pentru că acest congres pune Republica Moldova pe harta vinificatorilor recunoscuți în toată lumea.
Peste 400 de cercetători, viticultori, oenologi, profesioniști din domeniul vinului, dar și oficiali din peste 50 de țări și-au luat deja bilete cu destinația Chișinău. Luni, 16 iunie, cu toții sunt așteptați la Palatul Republicii.
„Am putut să demonstrăm ani la rând, ultimii 5 ani, că Moldova merită și poate să găzduiască acest congres. Este o onoare pentru noi, în același timp este foarte provocator și responsabil. Noi depunem tot efortul de a organiza totul la nivel, ca să organizăm un eveniment și un congres foarte bun”, a menționat ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga.
În primele trei zile de congres vor vorbi savanții. Cercetătorii vor dezbate 270 de lucrări științifice, susțin cei care fac agenda.
„Tematica de bază este reziliența în domeniul vitivinicol. Sunt 4 sesiuni: oenologie, viticultură, sănătate și economie. La aceste 4 sesiuni vor fi prezentate lucrări științifice în total de peste 150 de persoane. Republica Moldova va prezenta în total 33 de lucrări științifice, este a doua țară după număr. Este un număr impresionant și îmbucurător pentru noi deoarece a demonstrat faptul că Republica Moldova are experți în domeniu”, a menționat ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga.
În ziua a patra de congres vom încerca să demonstrăm că suntem buni nu doar la teorie. 13 vinării îi vor avea drept vizitatori poate pe unii dintre cei care dau tonul industriei vinicole din lume. Pentru acest eveniment Guvernul are un buget de zece milioane de lei. Încă două milioane vin de la sponsori și din bilete cumpărate de participanți.
„Sunt diferite pachete. În dependență, de la 70 de euro până la 320 sau dacă sunt studenți pot achita de la 30 la 90 de euro”, a spus directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Nomandi.
Nu doar domeniul vinificației va avea de câștigat de pe urma congresului. Participanții și-au rezervat camere de hotel, iar unii dintre ei se vor reține și după încheierea evenimentului pentru a gusta din tradițiile și bucătăria pensiunilor moldovenești.
„Sunt peste 350 de camere de hotel rezervate în Chișinău, inclusiv companiile avia au beneficiat de pe seama evenimentului. Sunt participanți care vin din Noua Zeelandă, Australia, Africa de sud”, a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Nomandi.
Congresul Viței de Vie și Vinul este la cea de-a 46-a ediție.