Polonia este gata să împărtășească cu Republica Moldova toate lecțiile pe care le-a învățat în fața războiului hibrid, inclusiv în lupta împotriva dezinformării. Invitat la „Cutia Neagră PLUS”, ambasadorul polonez la Chișinău, Tomasz Kobzdej, a explicat de ce țara sa investește tot mai mult în apărare și cum poate Varșovia pune umărul la întărirea securității Moldovei, pe fundalul agresiunii rusești.
„- Polonia are un sistem solid de protecție împotriva atacurilor hibride rusești. Ce elemente din acest sistem ar putea fi preluate de Republica Moldova? - Toate vă stau la dispoziție. De aceea ne împărtășim experiența. Și noi suntem în prima linie a acțiunilor agresive ale vecinului nostru”, a declarat diplomatul.
Ambasadorul polonez a explicat că războiul hibrid combină „mijloace foarte sofisticate” precum dezinformarea și atacurile cibernetice cu „metode convenționale vechi”. Un exemplu concret este situația de la granița de est a Poloniei, cu Belarus:
„Dezinformarea este combinată cu atacuri fizice asupra frontierei. De aceea, experții noștri sunt în contact – împărtășim cunoștințe și experiență”.
În ceea ce privește protecția împotriva acestor influențe, diplomatul spune că Polonia investește masiv în apărare:
„Protecția cibernetică din țara mea este, cu siguranță, eficientă. Nu sunt expert, dar simt acest lucru. Iar când vorbesc cu specialiști în domeniu, aflu că statul polonez a constituit și coordonează un sistem de comunicare strategică și de combatere a dezinformării destul de eficient.
Dar, revin la ideea de bază - această luptă este un amestec de metode noi și vechi. Polonia investește foarte mult în apărare. Putem avea cele mai bune idei, dar fără investiții în proiecte și mijloace concrete, suntem lipsiți de apărare. De aceea, procentul ridicat al cheltuielilor de apărare din bugetul nostru - aproape 5% - este larg susținut de societate și de elite”.
Întrebat cum ar putea fi convinsă opinia publică din Republica Moldova, unde există rezerve față de creșterea bugetului apărării, ambasadorul a răspuns:
„- Este o chestiune... înțeleg perfect mentalitatea oamenilor dintr-o țară neutră. - Da, ei spun că suntem o țară neutră, de ce ar trebui să cheltuim mai mulți bani pentru apărare? - Pentru că sunteți o țară neutră ocupată de trupe străine. Deci este o problemă de educație și de dialog cu societatea”.
Sprijinul Poloniei vizează inclusiv consolidarea rezilienței Moldovei la nivelul societății civile:
„Prin împărtășirea experienței noastre și prin instruirea experților. Asta facem pe teren - am menționat partea militară, dar și partea civilă, cum ar fi instruirea jurnaliștilor care are loc în Polonia și care reprezintă o parte foarte importantă a eforturilor noastre. Înțelegem cât de sensibile sunt aceste subiecte aici, în Republica Moldova, așa că încercăm să facem tot ce putem pentru a sprijini”.