Noapte de foc în țara vecină. Rusia a lansat un număr record de 479 de drone asupra Ucrainei în cel mai mare bombardament nocturn cu drone, de la începutul răboiului, au declarat luni forțele aeriene ucrainene. Pe de altă parte, forțele de drone ale armatei Kievului au lovit, duminică noapte, aerodromul militar Savasleika, situat în regiunea Nijni Novgorod a Rusiei, de unde decolează cu regularitate aeronavele MiG-31K care transportă rachete hipersonice Kinjal. Totuși, Rusia şi Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război, fiind incluşi cei cu vârste sub 25 de ani, a anunţat Moscova.
Între timp, liderul rus Vladimir Putin lansează ofensiva de vară pentru a îngenunchea Ucraina cu orice preț, scrie publicația The Economist. După ce ucrainenii au lovit în plin mai multe avioane militare rusești, inclusiv unele cu rol nuclear, Putin pregătește o răzbunare mult mai dură decât tot ce s-a văzut până acum. Oficialii germani și americani avertizează că Moscova nu a lansat încă adevăratul contraatac, scrie publicația BILD. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, solicită un „salt cuantic” în investițiile în apărare ale țărilor membre, atrăgând criticile Kremlinului, deși Rusia și-a trecut economia pe principiu de război.
UPDATE Ministrul de externe al Lituaniei, Kestutis Budrys, a mărturisit pe contul său de X că a ajuns luni la Kiev, capitala Ucrainei, după ce a trecut printr-o „ploaie de rachete și drone” lansate în cursul nopții de Rusia. „Astăzi sunt la Kiev - un oraș marcat de război, dar neclintit în spirit”, începe relatarea șefului diplomației lituaniene, scrie Libertatea. Potrivit lui Budrys, atacurile aeriene efectuate de agresorul rus împotriva civililor ucraineni „nu sunt accidente”, ci „acte deliberate de terorism care vizează subminarea voinței Ucrainei”.
UPDATE Radoslaw Sikorski, ministrul de externe al Poloniei, a anunțat luni, 9 iunie, că victoria lui Karol Nawrocki, noul președinte al țării, „nu va deraia lupta împotriva Rusiei”. De asemenea, șeful diplomației consideră că liderul de stat poate ajuta la întărirea relațiilor cu SUA și Ungaria.
UPDATE Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, avut o întâlnire cu generalul (r) Keith Kellogg, emisarul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina, se arată într-o postare a Ambasadei României la Washington în pagina sa de Facebook.
UPDATE Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război, vizând în special deținuții cu vârsta sub 25 de ani și pe cei grav răniți, au anunțat luni ambele părți, conform Reuters. Cele două țări au început cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, în conformitate cu înțelegerile de la Istanbul, din cea de-a doua rundă de negocieri. Informația a fost confirmată atât de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și de Ministerul Apărării al Federației Ruse. „Ai noștri sunt acasă. Ucrainenii se întorc acasă din prizonieratul rusesc”, a scris liderul de la Kiev. Potrivit acestuia, schimbul va avea loc în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile.
UPDATE În afară de drone, 20 de rachete de diferite tipuri au fost lansate asupra diferitelor părți ale Ucrainei, potrivit forțelor aeriene, care au declarat că barajul a vizat în principal zonele centrale și de vest ale Ucrainei. Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 277 de drone și 19 rachete în timpul zborului, se arată într-o declarație a forțelor aeriene, susținând că doar 10 drone sau rachete și-au atins ținta, potrivit AP. Nu a fost posibilă verificarea independentă a afirmației, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia a anunțat luni că forțele sale au preluat controlul asupra unor noi teritorii în regiunea Dnipropetrovsk, situată în estul-central al Ucrainei, unde Kremlinul susține că luptele au ca scop, parțial, crearea unei „zone tampon”, potrivit Reuters. Ucraina a transmis în weekend că are în continuare controlul asupra segmentului de front din apropierea graniței estice a regiunii.
UPDATE Vladimir Soloviov, considerat unul dintre cei mai importanți propagandiști ai regimului Putin, cere bombardarea sediului președinției ucrainene, dar și asupra unor obiective strategice din Polonia și România. Declarațiile au fost făcute în emisiunea lui Soloviov, la TV, scrie Știripesurse.
UPDATE Noua Strategie Europeană la Marea Neagră sugerează că România ar trebui să poată „muta rapid echipamente militare și trupe în Ucraina” ca modalitate de descurajare a agresiunilor viitoare, scrie Adevărul.
UPDATE Aproximativ 5.000 de militari din patru țări — Italia, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii — participă, în perioada 9–24 iunie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 25 (SG25), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, anunță Ministerul Apărării Naționale din România.
UPDATE Campionul mondial la categoria grea Oleksandr Usyk l-a invitat pe președintele SUA Donald Trump să locuiască o săptămână în casa sa din Ucraina, în cadrul unui interviu acordat pe 8 iunie pentru BBC Sport. Trump s-a angajat să negocieze încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar după șase luni de mandat, încetarea focului nu se întrevede nicăieri. Trump a amenințat că va abandona complet procesul de pace și a sugerat chiar că Ucraina este de vină pentru intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei. Usyk a spus că l-ar primi cu plăcere pe Trump în casa sa din Ucraina pentru a experimenta în prima persoană realitățile războiului, scrie Mediafax.
UPDATE Producătorul francez de automobile Renault va începe producția de drone în Ucraina, a raportat France Info, marcând o colaborare semnificativă între sectoarele auto și de apărare. Renault va colabora cu o mică companie franceză din domeniul apărării pentru a echipa liniile de producție de pe teritoriul ucrainean, dronele urmând să fie utilizate atât de forțele militare ucrainene, cât și de cele franceze, scrie Mediafax.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni că planul NATO de a-și consolida semnificativ capacitățile de apărare antiaeriană și antirachetă este conflictual și va fi finanțat din banii contribuabililor europeni cărora li se cere să plătească pentru a neutraliza o amenințare care nu există, scrie Reuters.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut apel la membrii alianței să realizeze un „salt cuantic” în investițiile în apărare, în condițiile în care amenințarea din partea Rusiei persistă, a relatat Bloomberg. „Pericolul nu va dispărea chiar și atunci când războiul din Ucraina se va încheia”, a declarat Rutte în observațiile pregătite pentru un discurs la Chatham House din Londra. „Trebuie să avem mai multe forțe și capacități pentru a pune în aplicare planurile noastre de apărare în întregime”, scrie Kyiv Independent.
UPDATE „Inamicul nu a renunțat la planurile de a intra în regiunea Dnipropetrovsk”, au scris reprezentanții Forțelor ucrainene din Sud pe Telegram. „Soldații noștri își apără curajos și profesionist sectorul de front, dejucând planurile ocupantului”. Această declarație vine după ce Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au intrat în regiunea Dnipropetrovsk. Maiorul Andrii Kovalev, purtător de cuvânt al Statului Major General al Ucrainei, a negat prezența trupelor ruse în regiune, scrie Mediafax.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin continuă să păstreze tăcerea în legătură cu atacul Ucrainei asupra bazelor de bombardiere strategice, în urma căruia, potrivit serviciilor secrete americane, cel puțin 10 avioane au fost distruse și tot atâtea au fost avariate. La o săptămână după atacul din 1 iunie, Putin nu a comentat operațiunea „Pânză de păianjen”, care a lovit grav flota rusă de bombardiere strategice. De asemenea, deputații Dumei, dar și jurnaliștii televiziunii de stat au abordat extrem de puțin problema operațiunii ucrainene.„Președintele pur și simplu nu știe ce să spună”, spune politologul Abbas Gallyamov, scrie Ziare.com.
UPDATE În urma atacurilor cu drone Spiderweb ale Ucrainei asupra avioanelor strategice rusești în urmă cu o săptămână, Kremlinul a început să își disperseze bombardierele strategice TU-160 „Lebedele albe” (NATO: „Blackjack”) cât mai departe de Ucraina – inclusiv în Extremul Orient al Rusiei, scrie ziarul ucrainean Kyiv Post.
UPDATE Rusia a declarat duminică că forțele sale au avansat până la marginea regiunii Dnipropetrovsk, situată în partea central-estică a Ucrainei, pe fondul unei dispute publice între Moscova și Kiev cu privire la negocierile de pace și returnarea miilor de cadavre ale soldaților căzuți în război, scrie Money.
UPDATE Errol Musk, tatăl patronului Tesla, Elon Musk, se află în vizită la Moscova și va participa la Forumul Viitorului 2050, un eveniment organizat de ideologul lui Putin, Alexander Dugin. Errol Musk va fi prezent la Forumul Viitorului 2050, desfășurat luni și marți, la Moscova. Institutul Țarigrad, apropiat de Kremlin și coordonat de Alexander Dugin, este cel care organizează evenimentul, conform Știripesurse.
UPDATE După săptămâni de negocieri neclare pentru încetarea focului, la îndemnul președintelui american Donald Trump semi-implicat, războiul dintre Rusia și Ucraina se intensifică, cu mize din ce în ce mai mari. În ultimele două săptămâni, au avut loc atacuri cu rachete rusești fără precedent asupra orașelor ucrainene și raiduri spectaculoase cu drone ucrainene asupra forțelor strategice de bombardiere ale Rusiei, adânc în interiorul granițelor sale. Dar toate acestea sunt doar un preludiu al evenimentului principal: o ofensivă de vară la scară largă a Rusiei, care are ca scop să zdrobească moralul ucrainean și să-i ofere președintelui Vladimir Putin o victorie simbolică cu orice preț, scrie The Economist, citată de Digi24.
UPDATE Oficiali americani confirmați de agenția Reuters cred că ce a urmat până acum, inclusiv atacul masiv din noaptea de vineri, 5 iunie, cu 44 de rachete și peste 200 de drone, nu a fost adevărata ripostă. „Rusia n-a lovit încă la întreaga capacitate. Ne așteptăm la un atac mult mai mare, pe mai multe niveluri”, a declarat un oficial american, sub protecția anonimatului. Momentul contraofensivei ruse e incert, dar surse militare occidentale se așteaptă la un atac masiv „în următoarele zile”. Se vorbește despre un val combinat de rachete și drone, dar și de posibilitatea ca Rusia să țintească în mod special clădiri ale serviciului secret ucrainean SBU, considerat responsabil pentru atacul asupra bombardierelor. Însă, ca de obicei, infrastructura civilă ar putea fi prinsă la mijloc. Nu e exclus ca blocuri, spitale sau școli să fie din nou bombardate, mai explică sursa citată.
UPDATE Margarita Simonian, redactorul-șef al postului de televiziune în limba engleză al Kremlinului, Russia Today, supranumită „Păpușa de Fier a lui Putin”, a declarat în emisiunea lui Soloviov că „răzbunarea” pentru atacurile ucrainene este „inevitabilă”.
UPDATE Vladimir Soloviov, 61 de ani, considerat propagandistul-șef al Kremlinului, a declarat, în emisiunea sa televiziunea de stat rusă, că operațiunea Pânza de Păianjen a Ucrainei este „un motiv pentru un atac nuclear”, relatează Blesk (Cehia) și Kyiv Independent. De asemenea, prezentatorul a militat pentru „atacuri asupra biroului președintelui ucrainean de pe strada Bankova”, și „asupra aerodromurilor din Polonia și din România care ar fi folosite de forțele ucrainene”. „Este o tragedie teribilă. Mai presus de toate, își poate imagina lumea măcar la ce vor duce toate acestea? Vedem că războiul mondial este inevitabil”, a anunțat Vladimir Soloviov, în tirada sa de la una dintre emisiuni, referindu-se la atacul ucrainean cu drone de pe 1 iunie, care a distrus în jur de 40 de bombardiere strategice rusești, scrie Libertatea.
UPDATE Succesul operațiunii „Pânza de Păianjen”, în care armata ucraineană a lovit adânc în teritoriul Federației Ruse, are la baza faptul că ucrainenii sunt familiari cu modul de planificare militară a Moscovei, spune generalul (r.) dr. Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles. „Din punct de vedere strategic, este o lovitură de grație pentru apărarea Federației Ruse. Rușii folosesc asemenea avioane pentru a lovi în zona Ucrainei cu rachetele de croazieră din seria KH”, spune fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, scrie Ziare.com.
UPDATE Într-un interviu acordat rețelei americane media, ABC News, președintele ucrainean a declarat că Statele Unite au redistribuit 20 de mii de rachete către Orientul Mijlociu, asupra cărora a decis, anterior, să le trimită Armatei Ucrainei. În urmă cu patru zile, The Wall Street Journal a relatat că Administrația Trump a decis redirecționarea, de la Armata Ucraineană către trupele sale din Orientul Mijlociu, a unor componente esențiale pentru sistemele antidrone.
UPDATE Premierul slovac Robert Fico a declarat duminică că Slovacia va bloca orice sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care afectează interesele naționale, potrivit Reuters.
UPDATE Tenorul ucrainean Vladislav Gorai, solist la Opera Națională din Odesa şi care a colaborat cu Opera Națională București, a murit duminică în timp ce era angajat într-o misiune de voluntariat în regiunea de nord Sumî, la granița cu Rusia, au declarat oficiali ai operei, informează Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE În Rusia, pe parcursul nopții, patru aeroporturi din regiunile Kazan, Nijni Novgorod, Saratov și Tambov și-au suspendat activitatea. Totodată, au fost raportate mai multe explozii, iar o coloană de fum s-a ridicat deasupra orașului Ceboksarî din Republica Ciuvașia, la est de Moscova, pe fluviul Volga, notează Biziday.
UPDATE Avioanele poloneze şi aliate au fost activate luni dimineață pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez după ce Rusia a lansat lovituri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, notează NewsWeek.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat o nouă strategie navală care urmărește să restabilească pe deplin poziția Rusiei în rândul principalelor puteri maritime ale lumii, a declarat consilierul Kremlinului Nikolai Patruşev într-un interviu publicat luni de ziarul Argumentî i Faktî şi citat de Reuters.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, va solicita o creștere cu 400% a unităților de apărare aeriană şi antirachetă. Solicitarea va fi făcută la Londra în cadrul unei conferințe de securitate. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, urmează să solicite luni, la o conferinţă de la Londra, o creştere cu 400% a capacităților de apărare aeriană şi antirachetă ale Alianței, în special pentru a contracara Rusia, potrivit Le Figaro. Anunțul va fi făcut cu puţin timp înainte de summitul NATO de la Haga. Acesta va avea loc pe 24 şi 25 iunie.
UPDATE Într-un interviu acordat agenției ruse Tass, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a afirmat că o eventuală reducere a trupelor NATO din Europa de Est, în special a celor americane, ar reprezenta un pas „benefic” pentru securitatea întregului continent. Declarația sa vine în contextul în care Pentagonul analizează posibilitatea retragerii a până la 10.000 de militari americani din regiune, inclusiv din România și Polonia.
UPDATE Un atac ucrainean ar fi avariat două aeronave militare rusești — un MiG-31 și un avion de vânătoare Su-30 sau Su-34 — pe un aerodrom utilizat pentru lansarea rachetelor Kinzhal, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 9 mai. Amploarea pagubelor este încă în curs de evaluare, a declarat armata, scrie Mediafax.